Lung Cancer

מניעת חשיפה כוללת לעישון עשויה לצמצם את התחלואה בסרטן ריאות ב-81% בגברים וב-58% בנשים (האגודה למלחמה בסרטן)

הודעת האגודה למלחמה בסרטן

האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף משרד הבריאות מפרסמים את הנתונים המעודכנים בישראל לקראת פתיחת מבצע הקש בדלת  אשר יערך ב -31 באוקטובר 2016.

פרופ’ ליטל קינן בוקר, סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות מדווחת על ממצאים חדשים של רישום הסרטן הלאומי בתחום מחלות הסרטן הנגרמות מעישון ואומרת כי: “טבק ומוצריו, בפרט סיגריות, נחשבים לגורם הסרטן בר המניעה החשוב ביותר.  מחקר עדכני חדש המתייחס למדד תוספת הסיכון המיוחסת לעישון מוכיח, כי אילו הייתה החשיפה לעישון נמנעת כליל, ניתן היה לצמצם את התחלואה בסרטן הריאה ב-81% בקרב גברים וב-58% בקרב נשים. המגמות בסוגי סרטן הנקשרים לעישון אשר נאספו בישראל בין השנים 1990-2013 מאופיינות בעלייה בהיארעות סרטן בקרב גברים ערבים ובירידה בקרב נשים וגברים יהודיים ונשים ערביות. יחד עם זאת נרשמה עלייה בחלק ממחלות הסרטן בקרב נשים ערביות וזו נזקפת ככל הנראה לעובדה שהן חשופות לעישון פסיבי של הגברים במשפחה”. הנתונים מתפרסמים לרגל מבצע ההתרמה השנתי של האגודה למלחמה בסרטן שיערך ביום שני ה – 31.10.206.

מירי זיו מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן מציינת כי: “הנתונים מצביעים על קשר ישיר וחזק בין עישון כבד למחלות סרטן הניתנות למניעה ומוכיחים כי שווה להפסיק לעשן. ידענו כי עישון גורם לרוב מקרי סרטן הריאה, אותם ניתן למנוע אולם הנתונים מצביעים גם על קשר ישיר לסוגי סרטן, נוספים ביניהם סרטן הלוע, סרטן כיס השתן, סרטן חלל האף והפה, סרטן הגרון, סרטן הלבלב, סרטן הכליה, סרטן הוושט וסרטן הדם. מדובר בתחלואה שכ 40% ממנה ניתן למנוע. יחד עם זאת על אף צמצום שיעורי העישון גברים ערבים רבים הם עדיין מעשנים כבדים והם אלו שחולים יותר במחלות סרטן הקשורות בעישון”

החלק היחסי של הסרטן אותו ניתן היה למנוע מחקר עדכני חדש

ידוע כי עישון גורם לכשלושה מכל ארבעה מקרים של סרטן הריאה, אולם עישון נקשר גם לעוד כתריסר סוגי סרטן, השכיחים ביניהם סרטן הלוע, סרטן כיס השתן, סרטן חלל האף והפה, סרטן הגרון, סרטן הלבלב, סרטן הכליה וסרטן הוושט . לאחרונה פרסמו  Whiteman & Wilson סקירה על התרומה היחסית של גורמי סיכון בני מניעה (עישון, אלכוהול, תזונה, יושבנות ועוד) לתחלואה בסוגי סרטן שונים, תוך שימוש במדד הנקרא תוספת הסיכון המיוחסת באוכלוסייה = Population Attributable Fraction, PAF . מדד זה מתאר את פרופורציית התחלואה במחלה מסוימת באוכלוסייה נתונה, שהייתה יכולה להימנע אילו נמנעה חשיפת האוכלוסייה לגורם סיכון ידוע למחלה. המדד לוקח בחשבון הן את עוצמת הקשר שבין גורם הסיכון לבין המחלה והן את רמת החשיפה לגורם הסיכון הקיימת באוכלוסייה הנתונה.

על מנת לסבר את העין, פירוש התוצאות הוא, כי אילו הייתה החשיפה לעישון נמנעת כליל, ניתן היה לצמצם את התחלואה בסרטן הריאה ב-81% בקרב גברים וב-58% בקרב נשים, ואת התחלואה בסרטן כיס השתן ב-41% בקרב גברים וב-21% בקרב נשים; אולם ביחס לסרטן המעי הגס והחלחולת, למשל, התוצאות פחות דרמטיות, כי העישון תורם לכ-7% בלבד מכלל התחלואה בקרב גברים ונשים.

להלן השפעת תוספת הסיכון המיוחסת לאוכלוסיית המעשנים ושיעורי PAF לגבי עישון פעיל עבור סוגי סרטן הנקשרים סיבתית לעישון










































































סוג הסרטן


קוד ICD-10


PAF חציוני (%) גברים


PAF חציוני  (%) נשים


סרטן חלל הפה והלוע


C00-C14


50.0


18.2


סרטן הוושט


C15


51.1


32.6


סרטן הקיבה


C16


20.1


3.2


סרטן המעי הגס והחולחולת


C18-C20


7.0


7.0


סרטן כבד


C22


24.6


8.9


סרטן לבלב


C25


25.5


13.0


סרטן הגרון


C32


75.2


62.3


סרטן הריאה


C34


80.5


58.4


סרטן צוואר הרחם


C53



6.9


סרטן השחלה


C56a



16.9


סרטן כיס השתן


C67


40.7


20.5


סרטן הכיליה אגן ושופכנים


C64-C66


26.4


10.7


לוקמיה מילואידית


C92


17.6


6.0

תמצית נתונים הסרטן אשר נאספו בישראל בין השנים 1990-2013


  • בכלל התקופה, 1990-2013, אובחנו בסה”כ 331,211 מקרים חדשים של סרטן הנקשר לעישון, וחלקם היחסי מכלל 551,905 המקרים החדשים שאובחנו באותה תקופה היה 40%.


  • בשנת 1990 היה חלקם היחסי של סוגי הסרטן הנקשרים לעישון 44% מכלל האבחנות החדשות באוכלוסיית ישראל, בעוד שבשנת 2013 היה חלקם היחסי, 38%. בריבוד לפי קבוצת אוכלוסייה ומין נמצא כי חלקם היחסי של סוגי הסרטן הנקשרים לעישון ירד בין השנים 1990 ל-2013 גם בגברים יהודים, נשים יהודיות ונשים ערביות, אבל עלה בגברים ערבים.


  • כאשר נבחנות קבוצות המחלות בנפרד, נראה כי החלק היחסי של סרטן במערכת הנשימה מכלל האבחנות החדשות נותר קבוע בכלל האוכלוסייה (8% ב-1990; 9% ב-2013), וכן בגברים יהודים ובנשים ערביות, בעוד שבנשים יהודיות חלק יחסי זה עלה ובגברים ערבים חלק יחסי זה ירד.


  • החלק היחסי של סרטן במערכת השתן מכלל האבחנות החדשות נטה לרדת בכל קבוצות האוכלוסייה למעט גברים ערבים, בהם נצפתה עלייה.


  • החלק היחסי של סרטן במערכת העיכול והנשימה העליונה מכלל האבחנות החדשות ירד בכלל האוכלוסייה ובכל קבוצות האוכלוסייה.


  • החלק היחסי של סרטן בכבד ובלבלב מכלל האבחנות החדשות נותר קבוע בכלל האוכלוסייה ובאוכלוסייה היהודית, אולם עלה בגברים ערבים וירד בנשים ערביות.


  • החלק היחסי של לוקמיה מיאלואידית מכלל האבחנות החדשות נותר קבוע בכלל האוכלוסייה ובכל קבוצות האוכלוסייה למעט נשים ערביות, בהן נצפתה ירידה.


  • החלק היחסי של סרטן המעי הגס והחלחולת מכלל האבחנות החדשות ירד בכלל האוכלוסייה ובאוכלוסייה היהודית, אולם נטה לעלות באוכלוסייה הערבית (גברים ונשים).

להלן השוני בחלק היחסי של מחלות הסרטן הנקשרות לעישון לפי קבוצת אוכלוסייה ומין

נשים ערביות ועישון פסיבי

בנשים ערביות נצפו שינויים מובהקים סטטיסטית במגמות הבאות. חלק מהעלייה בתחלואה בקרב נשים ערביות, נזקפת ככל הנראה לעובדה שהן חשופות לעישון פסיבי של הגברים במשפחה. כך למשל נצפתה:


  • עלייה בהיארעות גידולים במערכת הנשימה בשנים 1990-2013, עם אחוז שינוי שנתי של 3.5.


  • עלייה בהיארעות גידולים במערכת השתן בשנים 1990-2013 עם אחוז שינוי שנתי של 2.5.


  • עלייה בהיארעות גידולים בכבד ובלבלב בשנים 1990-2013, עם אחוז שינוי שנתי של 2.5.

לחצו כאן לנתוני רישום הסרטן הלאומי – בהרחבה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • האם מעורבות פלאורלית הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם NSCLC מוקדם? (JAMA Oncol)

    האם מעורבות פלאורלית הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם NSCLC מוקדם? (JAMA Oncol)

    בחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם חדירה קטנה לפלאורה ויסראלית שיעורים נמוכים יותר משמעותית של הישרדות ללא-מחלה והישרדות ללא-הישנות, לצד שיעורי הישנות גבוהים יותר, ללא תלות בהיקף הכריתה הניתוחית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. עם זאת, חדירה לפלאורה ויסראלית לא השפיעה משמעותית על ההישרדות הכוללת […]

  • הפסקת עישון מפחיתה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה (JAMA Dermatol)

    הפסקת עישון מפחיתה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה (JAMA Dermatol)

    הפסקת עישון מפחיתה משמעותית את הסיכון להתפתחות הידראדניטיס סופורטיבה, כאשר הירידה בסיכון בולטת במיוחד 3-4 שנים לאחר הפסקת עישון, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מקוריאה שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה שהתבסס על נתונים ממאגר Korean National Health Insurance Service Database. מדגם המחקר כלל 6,230,189 משתתפים מדרום קוריאה שעברו שתי בדיקות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Durvalumab לטיפול בסרטן ריאות מסוג NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Durvalumab לטיפול בסרטן ריאות מסוג NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על הרחבת אישור הטיפול ב- Durvalumab(אימפינזי) לחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) ללא מוטציות ידועות ב-EGFR או ALK. ההתוויה החדשה תקפה למתן הטיפול התרופתי בשילוב עם טיפול כימותרפי מבוסס פלטינום כמשלב טרום-ניתוחי ולאחר מכן מתן טיפול משלים בתכשיר יחיד לחולים עם […]

  • תוצאות מאכזבות למשלב Vibostolimab עם Pembrolizumab כנגד סרטן ריאות (מתוך הודעת חברת Merck)

    תוצאות מאכזבות למשלב Vibostolimab עם Pembrolizumab כנגד סרטן ריאות (מתוך הודעת חברת Merck)

    מחקר אקראי בשלב 3 שנועד להשוות שני משלבי טיפול קו-ראשון כנגד סרטן ריאות הופסק בשלב מוקדם לאחר ניתוח ביניים שלא הדגים כל תועלת הישרדותית והצביע על רעילות גבוהה יותר עם התכשיר הניסיוני Vibostolimab. מחקר KeyVibe-008 הינו מחקר כפל-סמיות שכלל 460 חולים עם סרטן ריאות מסוג SCLC (או Small Cell Lung Cancer) בשלב נרחב. במסגרת המחקר […]

  • שימוש בטבק בזמן טיפול כנגד שחפת מעלה את הסיכון להישנות ותמותה (Chest)

    שימוש בטבק בזמן טיפול כנגד שחפת מעלה את הסיכון להישנות ותמותה (Chest)

    בחולים עם שחפת שהמשיכו להשתמש בטבק בזמן הטיפול כנגד הזיהום החיידקי תועד סיכון מוגבר להישנות מחלה ותמותה במהלך הטיפול, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת Chest. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי נתונים וזיהו 28 מחקרים אפידמיולוגיים של חולים עם שחפת שנכללו במטה-אנליזה שמטרתה לבחון את ההשפעה של שימוש בטבק על הישנות שחפת ותמותה […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 שטופלו ב- Semaglutideתועדו סיכויים נמוכים יותר לקבלת טיפול רפואי בשל תלות בטבק, בהשוואה לתרופות אחרות המשמשות לאיזון רמות הסוכר בדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.  ממצאי המחקר מציעים כי טיפול ב- Semaglutide עשוי לסייע במאמצים להפסקת עישון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה