Intensive Care

Rivastigmine נראה מבטיח בטיפול בפגיעת מוח טראומתית (מתוך Neurology)

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת ספטמבר של Neurology, עולה כי rivastigmine (Exelon, Novartis) נראה יעיל בטיפול באיבוד זיכרון בינוני- חמור בתת קבוצה של חולים, שסובלים מ-TBI (פגיעת מוח טראומתית).

במחקר גדול, שבדק את התוצאות הנוירו-פסיכיאטריות של TBI עד היום, החוקרים השוו את הבטיחות והיעילות של טיפול ב- rivastigmineבהשוואה לפלצבו. התוצאה העיקרית, שנבדקה, לא השתנתה משמעותית עם הטיפול באוכלוסיית המחקר הכוללת, אך ניתוח של תתי קבוצות הראה, שתשומת לב וניקודי מבחן זיכרון מילולי השתפרו משמעותית בחולים הפגועים קשה, שלקחו את התרופה למשך 12 שבועות.

החוקרים מצאו כי 30% מהחולים, שלקחו rivastigmine זכרו 5 או יותר מילים נוספות בהשוואה ל-10%, של נבדקים, שהיו על טפול בפלצבו. זוהי תגובה משמעותית ושוות ערך למה שרואים בהפרעות אחרות הקשות לטיפול, כגון פסיכוזיס או דיכאון חמור.

בהתבסס על תוצאות אלה, יש מספר משמעותי של חולים, שניתן לעזור להם ושמגיע להם לנסות תרופה זו בכדי לטפל בחלק מהבעיות הקוגניטיביות שלהם.

החוקרים ציינו כי סיום מוצלח של המחקר הוא היסטורי וכי גודל ותכנון המחקר עולה על כל מחקר אחר, שנעשה באוכלוסיית חולים אלה.

במחקר השתתפו יותר מ-150 חולים, שהגיעו מ-19 מרכזים, דבר שהוא חסר תקדים. לפני המחקר הנוכחי, מחקר קודם, שבוצע על התרופה donepezil, כלל שני מרכזים ו-20 חולים.

מכל ההפרעות הנוירו-פסיכיאטריות, TBI היא אחת היותר נפוצות, אך פחות נלמדות. TBI  יותר נפוצה ממחלת אלצהיימר, שבץ וצורות רבות של סרטן. TBI משפיע על יותר מ- 1.5  מיליון בני אדם כל שנה, שרבים מהם נשארים משותקים באופן קבוע. אך עדיין, אנו נשארים עם השוואה למצבים אחרים או עם שימוש בתוצאות ממחקרים שונים וקטנים בכדי להבין כיצד לעזור לקבוצה גדולה זו של חולים עם בעיות קוגניטיביות, אמוציונליות או התנהגותיות משמעותיות.

Rivastigmine,  שהוא מעכב של כולין אסטרז, מאושר לשימוש בטיפול בדמנציה קלה-בינונית המאפיינת את השלבים המוקדמים של מחלת אלצהיימר. Rivastigmine נחשב כמגביר את התפקוד של אצטיל כולין, המשחק תפקיד מפתח בזיכרון ובלמידה.

מידע רב מצביע על כך, שיש שיבוש כרוני ואקוטי של המערכת הכולירגית לאחר TBI. ההתפתחות של תרופות לטיפול במחלת אלצהיימר הביאה לקיום של מספר תרופות הנסבלות היטב, שיש להן יכולת לשנות את המערכת הכולינרגית ו/או להעלות את רמת אציל כולין. תרופות אלה יכולות גם להיות יעילות בטיפול ב-TBI.

מחקר פרוספקטיבי בעל סמיות כפולה ורנדומאלי של 12 שבועות ניתח את האפקט של התרופה (הניתנת במינון של 3 עד 6 mg פר יום) בהשוואה לפלצבו ב-157 חולים עם TBI וליקוי קוגניטיבי קבוע ב-19 מרכזים ברחבי ארצות הברית.

מטרת הטיפול הייתה, שהחולים יקבלו את המינון הכי גבוה, שנסבל של Rivastigmine, אך לא מעבר למינון של 6 mg ליום. החולים כללו נשים וגברים בני 18-50, שקיבלו TBI לפחות 12 חודש לפני ההרשמה למחקר. אך המשך הממוצע מזמן הפגיעה היה בערך 6 שנים.

בנוסף, קבוצת המחקר ייצגה אוכלוסייה הטרוגנית מאוד של חולים אלה, שרבים מהם נמצאים על טיפול בתרופות רבות והם בעלי מצבים קו-מורבידים מגוונים.

החוקרים הכלילו את כל החולים כי זה מייצג הכי טוב את המצב בעולם האמיתי. כתוצאה מזה המחקר נותן לרופאים תמונה יותר מדויקת של מה לצפות במונחים של תגובה לטיפול.

המשתנה העיקרי של המחקר היה שיפור של סטיית תקן אחת או יותר מנקודת ההתחלה עד לשבוע 12 של 1 או 2 מדדים : CANTAB RVIP A’ (the Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery Rapid Visual Information Processing A’ subtest) או HVLT        (Hopkins Verbal Learning Test).

התוצאות ההתחלתיות היו הרבה פחות מרשימות, כאשר הנבדקים בקבוצת הפלצבו דיווחו על שיעור תגובה של 49.3% לעומת שיעור של 48.7% בקבוצה, שקיבלה Rivastigmine.

אך ניתוח שני של תת קבוצה של 81 חולים עם ליקוי בינוני-חמור בזיכרון, שהוגדר כליקוי של 25% או יותר מזה ב-HVLT בנקודת ההתחלה, הראה ש- Rivastigmine היה יעיל יותר עבור מספר מדדים, כולל הפרופורציה של חולים, שהגיבו ל-HVLT.

בערך 50% מאוכלוסיית המחקר סבלה מליקוי, שקוטלג כבינוני עד חמור, כך שזו לא הייתה קבוצה קטנה, ול- Rivastigmine היה אפקט משמעותי על ביצועי הזיכרון.

המחקר מצא ש- Rivastigmine הינו בטוח ונסבל היטב. תופעות הלוואי הכי נפוצות היו בחילה, זיהום בדרכי נשימה עליונות, כאב ראש, סחרחורת והקאות, וכל אחד מהם דווח על ידי לפחות 10% מהחולים בקבוצת Rivastigmine.

במאמר מערכת נלווה נכתב כתגובה, שלמחקר יש תרומה יקרת ערך ושהוא צעד ראשון בהפרדת אנקטודה מרפואה המבוססת על עדות.

לדברי החוקרים, יש צורך במחקרים נוספים בכדי לאשר ממצאים אלה וכדי להגדיר טוב יותר לאלו חולים תהיה תגובה הכי טובה ל- Rivastigmine.

Neurology. 2006; 67:748-755, 936

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    פתולוגיה של משקעי עמילואיד, המאפיינת מחלת אלצהיימר, נמוכה ב-50% בחולים עם טרשת נפוצה בהשוואה לאלו ללא המחלה הנוירולוגית, כך עולה מניתוח נתוני סמנים בדם. במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Neurology כותבים החוקרים כי הממצאים מעידים על השפעה מגנה אפשרית של טרשת נפוצה מפני מחלת אלצהיימר. מדגם המחקר כלל 100 חולים עם טרשת נפוצה (גיל […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר פורמולה תת-עורית של Ocrelizumab (אוקרוואס) לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. הזריקה התת-עורית ניתנת על-ידי איש צוות רפואי בתוך כאשר דקות והינה הזריקה התת-עורית הראשונה והיחידה מסוגה הניתנת פעמיים בשנה ומאושרת לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. האישור הנוכחי מבוסס על נתונים […]

  • האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון מלווה בעליה משמעותית בסיכון להופעת פרכוסים בילדים, עליה הבולטת במיוחד באלו בגילאי 6-24 חודשים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מקוריאה השלימו מחקר חתך להערכת הסיכון לפרכוסים על-רקע טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון. הם בחנו את הנתונים אודות 11,729 ילדים עם אירוע פרכוסי (ביקור בחדר מיון עם […]

  • תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    מינון גבוה של פסילוציבין מלווה בהקלה גדולה יותר בתסמיני דיכאון לעומת פלסבו או Escitalopram, ללא סיכון מוגבר לאירועים חריגים חמורים, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת BMJ. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת התועלת של טיפול מונותרפי בתכשירים פסיכדליים לעומת Escitalopram בחולים עם אבחנה קלינית של דיכאון. הסקירה כללה 811 משתתפים (גיל ממוצע של 42.49 […]

  • פעילות גופנית מפחיתה סיכון לאשפוזים בקשישים (Am J Prev Medicine)

    פעילות גופנית מפחיתה סיכון לאשפוזים בקשישים (Am J Prev Medicine)

    הקפדה על תכנית אימונים מובנית מלווה בסיכון מופחת לאשפוזים מכל-סיבה בקרב קשישים, עם הבדלים בתועלת לפי מגדר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 718 קשישים (גיל ממוצע של 69.5 שנים, 76.5% נשים) שלקחו חלק בתכנית אימונים מובנית ופרטנית בחדר כושר פרטי. המשתתפים השלימו אימונים […]

  • האם קטמין עדיף על נזעי חשמל בטיפול בדיכאון בינוני עמיד לטיפול? (JAMA Netw Open)

    האם קטמין עדיף על נזעי חשמל בטיפול בדיכאון בינוני עמיד לטיפול? (JAMA Netw Open)

    בחולים עם דיכאון בדרגה מתונה עד פחות מחמורה העמיד לטיפול קודם תתכן תועלת לטיפול בקטמין במקום ניסיון טיפול בנזעי חשמל (Electroconvulsive Therapy, או ECT), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם דיכאון עמיד לטיפול סובלים מעומס תחלואה רב ושיעורים גבוהים יותר של פגיעה עצמית […]

  • ויטיליגו מלווה בשיעור גבוה של הפרעות פסיכיאטריות בילדים כהי־עור (JAAD International)

    ויטיליגו מלווה בשיעור גבוה של הפרעות פסיכיאטריות בילדים כהי־עור (JAAD International)

    בילדים כהי־עור עם ויטיליגו שיעור גבוה יותר משמעותית של הפרעות פסיכיאטריות, כולל דכאון, מחשבות אובדניות והפרעות התנהגות, בהשוואה לביקורות תואמות ללא ויטיליגו, כך עולה מתוצאות מחקר מקרה-ביקורת שפורסמו בכתב העת JAAD International. המחקר הרטרוספקטיבי, מקרה-ביקורת, נערך בבית החולים Texas Children’s Hospital ביוסטון וכלל 327 ילדים עם ויטיליגו ו-981 ביקורות תואמות ללא ויטיליגו. גיל המשתתפים הממוצע […]

  • היסטוריה של מיגרנה אינה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון בנשים (Neurology)

    היסטוריה של מיגרנה אינה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון בנשים (Neurology)

    היסטוריה של מיגרנה אינה מלווה בסיכון מוגבר למחלת פרקינסון בנשים, ללא תלות בתדירות כאבי ראש או סוג המיגרנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 39,312 נשים ממקצועות הבריאות בגילאי 45 שנים ומעלה, ללא היסטוריה של מחלת פרקינסון, שלקחו חלק במחקר Women’s Health Study בין 1992 ועד 1995 […]

  • תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקת ממוגרפיה מלוות בהפחתת שיעורי בדיקות סקר בעתיד (Ann Intern Med)

    תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקת ממוגרפיה מלוות בהפחתת שיעורי בדיקות סקר בעתיד (Ann Intern Med)

    בנשים שקיבלו תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקת ממוגרפיה תועד סיכוי נמוך יותר לחזרה להשלמת בדיקות סקר לממאירות בעתיד, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine. החוקרים בחנו את הנתונים אודות למעלה משלוש מיליון בדיקות סקר ממוגרפיה של למעלה ממיליון נשים בגילאי 40-73 שנים בקרוב למ-200 מרכזים רפואיים ברשת Breast Cancer Surveillance Consortium בין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה