IBD

צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון למחלת קרוהן (Clin Gastro and Hepatol)

מנתונים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology עולה כי צריכת בשר לא-מעובד או בשר מעובד מינימאלית, בפרט פירות וירקות, מפחית את הסיכון להתפתחות מחלת קרוהן במחצית. עם זאת, ההשפעה המגנה הנ”ל לא תוארה בחולים עם קוליטיס כיבית.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מזון תעשייתי נקשר עם סיכון מוגבר למספר מחלות כרוניות. כעת הם ביקשו לבחון את הקשר בין דרגת העיבוד של המזון ובין הסיכון למחלת קרוהן וקוליטיס כיבית במחקר European Prospective Investigation in to Cancer and Nutrition .

המחקר כלל נתונים אודות 413,590 משתתפים (68.6% נשים; גיל ממוצע של 51.7 שנים) משמונה מדינות ברחבי אירופה. נתונים תזונתיים נאספו בתחילת המחקר על-בסיס שאלוני תזונה. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר בין שיעור צריכת מזון לא-מעובד/מעובד מינימאלית ומזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לקוליטיס כיבית ומחלת קרוהן.

לאורך מעקב ממוצע של 13.2 שנים תועדו 179 מקרים חדשים של מחלת קרוהן ו-431 מקרים חדשים של קוליטיס כיבית. הסיכון למחלת קרוהן היה נמוך יותר באלו עם צריכה רבה של מזון לא-מעובד/מעובד מינימאלית (יחס סיכון מתוקן בהשוואת רבעון עליון לעומת תחתון של 0.57, p<0.01), בפרט צריכת פירות וירקות (יחס סיכון מתוקן של 0.54, רווח בר-סמך 95% של 0.34-0.87 ויחס סיכון מתוקן של 0.55, רווח בר-סמך 95% של 0.34-0.91, בהתאמה).

החוקרים לא זיהו קשר בין צריכת מזון לא-מעובד/מעובד מינימאלית וצריכת מזון לא-מעובד/מעובד מינימאלית ובין הסיכון לקוליטיס כיבית. לא זוהה קשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לקוליטיס כיבית ומחלת קרוהן.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי צריכת מזון לא-מעובד או מעובד מינימאלית מלווה בסיכון מופחת למחלת קרוהן. לא זוהה קשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לקוליטיס כיבית או מחלת קרוהן.

Clin Gastro and Hepatol, Mar 2023

לידיעה במדסקייפ

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • Baveno VI להערכת דליות בסיכון גבוה (CGH)

    Baveno VI להערכת דליות בסיכון גבוה (CGH)

    קריטריוני Baveno VI עשויים להיות שיטה לא פולשנית וחסכונית להערכת דליות בסיכון גבוה בחולים עם שחמת Child-Pugh A, בהשוואה לאנדוסקופיה, כך על פי מחקר שפורסם ב-Clinical Gastroenterology and Hepatology

  • אספירין מפחית את הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום באופן משמעותי במבוגרים עם אורח חיים לא-בריא (JAMA Oncol)

    אספירין מפחית את הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום באופן משמעותי במבוגרים עם אורח חיים לא-בריא (JAMA Oncol)

    ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אספירין הינו טיפול מבוסס למניעת סרטן מעי גס ורקטום, אך לא ברור אם ההשפעה המגנה משמעותית יותר באלו עם אורח חיים לא-בריא. כעת הם בחנו את ההשפעה של טיפול קבוע באספירין (שתי טבליות ומעלה של אספירין במינון 325 מ”ג בכל שבוע) ונעזרו בנתונים ארוכי-טווח אודות 63,957 נשים במחקר Nurses’ Health […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • ההשפעה של גלולות למניעת הריון על פרופיל השומנים בנערות (J Adolescent Health)

    ההשפעה של גלולות למניעת הריון על פרופיל השומנים בנערות (J Adolescent Health)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Adolescent Health עולה קשר בלתי-תלוי בין שימוש בגלולות למניעת הירון ובין פרופיל השומנים וכן בשינויים בפרופיל השומנים עם הזמן בנערות בריאות. שינויים אלו חשובים במיוחד בנערות עם גורמי סיכון להפרעות בפרופיל השומנים או גורמי סיכון אחרים למחלות לב וכלי דם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גלולות למניעת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

  • פרוטוקול התאוששות מוגבר משפר תוצאות ניתוח בחולי קרוהן (J Crohn’s Colitis)

    פרוטוקול התאוששות מוגבר משפר תוצאות ניתוח בחולי קרוהן (J Crohn’s Colitis)

    פרוטוקול התאוששות מוגבר לאחר התערבות ניתוחית בחולי קרוהן לווה בשיפור משמעותי בתוצאות לאחר הניתוח בחולים שעברו כריתה איליאוצקלית בשל מחלת המעי הדלקתית, עם האצת המוכנות לשחרור מאשפוז והפחתת הסיבוכים ושיעור אשפוזים חוזרים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Crohn’s and Colitis. המחקר הפרוספקטיבי בחן את ההשפעה של פרוטוקול בתר-ניתוחי שכלל עקרונות התאוששות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה