Gastro other

לאיסכמיה של המעי הגס הימני פרוגנוזה חמורה (Am J Gastroenterol)

בחולים עם איסכמיה מבודדת למעי הגס הימני פרוגנוזה הרבה יותר גרועה, בהשוואה לחולים עם איסכמיה של כל אחד מהחלקים האחרים של המעי הגס, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו ב-American Journal of Gastroenterology.

החוקרים אינם יודעים להסביר מדוע איסכמיה של המעי הגס חמורה יותר, למעט העובדה שמדובר בפיזור אספקת הדם ע”י ה-SMA (Superior Mesenteric Artery), וידוע כי בנוכחות נזק איסכמי למעי הדק, הפרוגנוזה גרועה ביותר.

בנוכחות חשד לאיסכמיה של המעי הגס הימני, חשוב לשלול חסימה של ה-SMA. החוקרים ממליצים על בדיקת MRA (Magnetic Resonance Angiography) או CTA (Computed Tomographic Angiography) להערכה לא-פולשנית של ה-SMA. במידה ואמצעים אלו מדגימים מחלה, הצעד הבא הוא אנגיוגרפיה של ה-SMA. במידה ומזהים קריש דם או תסחיף, יש להתחיל בעירוי Papaverine להגנה על הזרימה בכלי דם קולטארלים.

החוקרים בחנו את הנושא לאחר שטיפלו בהצלחה במספר חולים עם איסכמיה מבודדת של המעי הגס, רק בכדי לטפל בהם שוב בשל איסכמיה חמורה של המעי הדק.

החוקרים סקרו את הנתונים אודות כל החולים עם איסכמיה של המעי הגס, שטופלו בין השנים 1998-2009 בבית החולים בו עבדו. מדגם המחקר כלל רק חולים עם איסכמיה מוכחת בביופסיה או תואמת בביופסיה, עם הערכה בניתוח או בקולנוסקופיה של המעי הגס כולו, כך שמספר המשתתפים במחקר ירד מ-957 ל-313 חולים.

אעפ”י שאיסכמיה של המעי הגס הייתה נפוצה יותר במעי הגס השמאלי, בחולים עם איסכמיה המבודדת למעי הגס הימני, התוצאות היו גרועות יותר, בהשוואה לחולים עם איסכמיה של כל אחד מהחלקים האחרים של המעי הגס.

איסכמיה מבודדת למעי הגס הימני מהווה 25.2% מכלל המקרים. באשר לתוצאות, בחולים עם איסכמיה של המעי הגס הימני חציון השהות בבית החולים היה ארוך יותר, בהשוואה ליתר החולים עם איסכמיה של המעי הגס (10 ימים לעומת 6 ימים,  p=0.003) וכן שיעור גבוה יותר של התערבויות ניתוחיות (44.3% לעומת 11.5%, p=0.0001) ותמותה בתוך 120 ימים (20.3% לעומת 9.0%,  p=0.007).

שכיחות מחלות-רקע דוגמת פרפור פרוזדורים (p=0.03), מחלת כליות כרונית בשלב-סופני (p=0.002) ומחלת עורקים כליליים (p=0.002) הייתה גבוהה יותר בקרב חולים עם איסכמיה של המעי הגס הימני.

הקשר בין מחלות רקע ובין איסכמיה של המעי הגס אינו מובן היטב, אך הסברה היא כי איסכמיה של המעי הגס הימני נובעת כמעט בוודאות מבעיות חריפות או כרוניות ב-SMA, האחראי לאספקת הדם למעי הגס הימני ולחלק מהמעי הגס הרוחבי.

בחולים עם איסכמיה של המעי הגס הימני ניתן לזהות את האירוע שקדם לאיסכמיה. במילים אחרות, מדובר בחולים שפיתחו שוק או עברו פרוצדורה כירורגית מג’ורית.

Am J Gastroenterol 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה