Gastro other

סיכון מוגבר לכיב פפטי בנשים מבוגרות הנוטלות אספירין במינון נמוך (מתוך World J Gastroenterol)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהדורת 21 באפריל של World Journal of Gastroenterology עולה כי הסיכון לכיב פפטי על-רקע טיפול באספירין במינון נמוך גבוה יותר בנשים מבוגרות.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אספירין במינון נמוך הוא אחד הטיפולים העיקריים למניעת אירועים תרומבואמבוליזם, עם היתרון שמדובר באפשרות זולה יסית עם משך פעולה ממושך; עם זאת, הטיפול מלווה בסיכון כפול לדימום ממערכת העיכול, גם במינונים נמוכים של 75 מ”ג ביום. ההבדלים בין המינים בביטויים הקליניים של נזק לרירית הקיבה והתריסריון על-רקע טיפול באספירין במינון נמוך, לא נבחנו היטב. במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את המאפיינים הקליניים וגורמי הסיכון לנזק לרירית הקיבה והתריסריון על-רקע טיפול באספירין במינון נמוך בגברים ובנשים.

בתקופה שבין ינואר 2003 ועד דצמבר 2007, 453 חולים (298 גברים ו-155 נשים) שטופלו באספירין במינון נמוך (81-100 מ”ג ביום) עברו בדיקת EGD (Esophagogastroduodenoscopy) והמשיכו בנטילת אספירין במינון נמוך במהלך כל תקופת המעקב. כיב פפטי על-רקע אספירין במינון נמוך אובחן ב-119 משתתפים (87 גברים ו-32 נשים).

בשני המינים, היסטוריה של כיב פפטי זוהתה כגורם סיכון לכיב פפטי על-רקע טיפול באספירין במינון נמוך. גורם סיכון חשוב נוסף בנשים, אך לא בגברים, היה גיל של מעל 70 (יחס סיכויים של 8.441,  95% CI = 1.797-33.649,  p=0.0069). בהשוואה לגברים, בנשים הזמן עד לאבחנת כיב פפטי על-רקע אספירין במינון נמוך, כפי שאובחן באנדוסקופיה, היה קצר יותר משמעותית (p=0.0050).

החוקרים מסכמים וכותבים כי הממצאים מעידים על הבדלים בין המינים במאפיינים הקליניים וגורמי הסיכון לכיב פפטי על-רקע טיפול באספירין במינון נמוך. הם קוראים להקדיש תשומת לב מיוחדת לנשים מבוגרות הנוטלות אספירין במינון נמוך.

מגבלות המחקר כולל מבנה מחקר תצפיתי.

החוקרים מציינים כי בנשים מבוגרות, הירידה ההדרגתית ברמות הורמוני המין הנקביים בדם לאחר מנופאוזה ועם גיל מתקדם, בשילוב עם ירידה במנגנוני ההגנה של רירית הקיבה, אחראיים לעליה בסיכון לכיב פפטי על-רקע טיפול באספירין במינון נמוך.

World J Gastroenterol. 2010;16:1896-1900

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה