Cognitive Function

האם אין כמות בטוחה של צריכת אלכוהול למוח?

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

אין כמות בטוחה של צריכת אלכוהול למוח, כך עולה ממחקר חדש שטרם עבר ביקורת עמיתים. על פי המחקר שבדק יותר מ-25,000 נבדקים מבוגרים, אפילו שתיית אלכוהול מתונה משפיעה לרעה על מבנה המוח ותפקודו.

המחקר השתמש בנותני ה-Biobank הבריטיים ובמהלכו העריכו החוקרים את בריאות המוח באמצעות מדדי MRI מבניים ותפקודיים של המוח בקרב 25,378 מבוגרים. המחקר כלל נתונים על 691 נבדקים שלא שתו מעולם, 617 ששתו בעבר והפסיקו לשתות ו-24,069 שותים בהווה. צריכת האלכוהול החציונית הייתה 13.5 יחידות (102 גרם) מדי שבוע. כמעט מחצית מהנבדקים במדגם (48.2%) שתו מעל הכמות הבטוחה לפי ההנחיות הנוכחיות (14 יחידות, 112 גרם לשבוע), אך רק מעטים מהם היו שתיינים כבדים (>50 יחידות, 400 גרם לשבוע). לאחר התאמה לכלל הערפלנים הפוטנציאליים הידועים והשוואות מרובות, נמצא כי צריכה גבוהה יותר של אלכוהול בשבוע היה קשור להפחתה של החומר האפור בכמעט בכל אזורי המוח.

“זהו אחד המחקרים הגדולים ביותר בנושא אלכוהול ובריאות המוח עד כה”, אמרה אחת ממחברות המחקר. היא הוסיפה כי “בעבר, היו שטענו כי הקשר בין אלכוהול לבריאות המוח מיוצג בגרף בצורת האות J (כלומר, כמויות קטנות של אלכוהול דווקא מגנות על פעילות המוח), אך כשבדקנו זאת באופן מסודר, לא מצאנו שזה המקרה. למעשה, מצאנו כי כל רמה של אלכוהול קשורה לפגיעה בבריאות המוחית בהשוואה לנבדקים שלא צרכו אלכוהול”.

צריכת אלכוהול הייתה הגורם לעד כ-0.8% משונות נפח החומר האפור במוח. “ההשפעה אמנם קטנה, אך גדולה מכל גורם סיכון אחר שנבדק. שינויים אלה במוח נקשרו להזדקנות, לירידה בזיכרון ולדמנציה”, אמרה מחברת המחקר. בנוסף, נמצא גם קשר שלילי נרחב בין שתיית אלכוהול לבין כל המדדים המעידים על תקינות החומר הלבן שנבדקו ונמצא גם קשר חיובי משמעותי בין צריכת אלכוהול לבין קישוריות תפקודית במצב מנוחה. המחקר גם לא מצא הבדל בסיכון לפגיעה מוחית בין סוגי האלכוהול שנצרכו (יין, בירה או משקאות חריפים אחרים).

מגבלה מרכזית של המחקר הייתה שאוכלוסיית המחקר, מאגר ה-Biobank הבריטי, מייצגת מדגם בריא יותר, משכיל יותר ופחות מקופח ומאופיין במגוון אתני נמוך יותר מהאוכלוסייה הכללית. “כמו בכל מחקר תצפיתי, איננו יכולים להסיק סיבתיות מהקשר” ציינו המחברים.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

  • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה