Cognitive Function

דפוס התזונה עשויה להגן מפני הידרדרות קוגניטיבית (Neurology)

הקפדה על דיאטה ים-תיכונית או דיאטת APDQS (A Priori Diet Quality Score) מלווה בכישורים קוגניטיביים טובים יותר בגיל העמידה, בעוד שהקפדה על דיאטת DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension), שנועדה להפחית את לחץ הדם, אינה מלווה בהשפעה דומה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Neurology.

החוקרים כותבים כי מהשוואת ההשפעות של שלושה דפוסי תזונה על התפקוד הקוגניטיבי, הם מצאו כי באלו שהקפידו על דיאטה ים תיכונית תועד סיכוי נמוך יותר להידרדרות קוגניטיבית, בהשוואה לאלו עם היענות נמוכה לדיאטה זו. הממצאים היו דומים עם היענות גבוהה לדיאטת APDQS. מנגד, היענות טובה לדיאטת DASH השפיע מעט בלבד על שימור הכישורים הקוגניטיביים.

מדגם המחקר כלל 2,621 משתתפים (57% נשים, 45% שחורים; גיל ממוצע בתחילת המחקר של 25 שנים) אשר לקחו חלק במחקר CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults). המשתפים השלימו שאלוני תזונה בתחילת המחקר ובגיל ממוצע של 32 ו-45 שנים. לאחר מכן, החוקרים חישבו את מדדי התזונה הממוצעים בכדי לסווג את המשתתפים לקטגוריות היענות נמוכה, בינונית וגבוהה. עוד הושלמה הערכה של התפקוד הקוגניטיבי פעמיים, כאשר המשתתפים היו בגילאי 50 ו-55 שנים.

מהנתונים עלה כי דיאטת DASH לא לוותה בשינויים בתפקוד הקוגניטיבי. עם זאת, היענות גבוהה יותר לדיאטה ים-תיכונית ודיאטת APDQS לוו בהידרדרות קטנה יותר בתפקוד הקוגניטיבי. התפקוד הקוגניטיבי ירד ב-0.04 נקודות בקרב אלו בקטגוריית היענות נמוכה , בעוד שבאלו בקטגוריית היענות מתונה וגבוהה נרשמה עליה של 0.3 נקודות. ההבדל בין קטגוריות היענות נמוכה וגבוהה היה מובהק סטטיסטית. בדומה, בקרב אלו עם היענות נמוכה לדיאטת APDQS תועדה ירידה של 0.04 נקודות בתפקוד הקוגניטיבי, כאשר התפקוד הקוגניטיבי נותר שמור באלו עם היענות מתונה ועליה ב-0.06 נקודות באלו עם היענות גבוהה לדיאטת APDQS.

התוצאות היו עקביות כאשר החוקרים בחנו תפקוד קוגניטיבי גלובאלי ירוד, אשר הוגדר כסטיית תקן אחת או יותר, מתחת למדד MoCA הממוצע.

יחס הסיכויים בהשוואת השלישונים העליונים של מדדי התזונה עמד על 0.54 עם דיאטה ים תיכונית, 0.48 עם דיאטת APDSQ ו-0.89 עם דיאטת DASH, אך ההבדל במקרה של דיאטת DASH לא היה מובהק סטטיסטית ולמעשה דיאטה זו לא נקשרה עם שינוי כלשהו בתפקוד הקוגניטיבי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי היענות גדולה יותר לדיאטה ים תיכונית ודיאטת APDQS במהלך ההתבגרות מלווה בתפקוד קוגניטיבי טוב יותר בגיל מבוגר. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים בכדי להגדיר את הרכב התזונה האופטימאלי לשמירה על התפקוד המוחי.

                                            

Neurology. Published online March 6, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • פעילות גופנית מפחיתה סיכון לאשפוזים בקשישים (Am J Prev Medicine)

    פעילות גופנית מפחיתה סיכון לאשפוזים בקשישים (Am J Prev Medicine)

    הקפדה על תכנית אימונים מובנית מלווה בסיכון מופחת לאשפוזים מכל-סיבה בקרב קשישים, עם הבדלים בתועלת לפי מגדר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 718 קשישים (גיל ממוצע של 69.5 שנים, 76.5% נשים) שלקחו חלק בתכנית אימונים מובנית ופרטנית בחדר כושר פרטי. המשתתפים השלימו אימונים […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

  • תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקת ממוגרפיה מלוות בהפחתת שיעורי בדיקות סקר בעתיד (Ann Intern Med)

    תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקת ממוגרפיה מלוות בהפחתת שיעורי בדיקות סקר בעתיד (Ann Intern Med)

    בנשים שקיבלו תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקת ממוגרפיה תועד סיכוי נמוך יותר לחזרה להשלמת בדיקות סקר לממאירות בעתיד, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine. החוקרים בחנו את הנתונים אודות למעלה משלוש מיליון בדיקות סקר ממוגרפיה של למעלה ממיליון נשים בגילאי 40-73 שנים בקרוב למ-200 מרכזים רפואיים ברשת Breast Cancer Surveillance Consortium בין […]

  • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה