Cognitive Function

דיאטה ממושכת העתירה בירקות ופירות עשויה לסייע במניעת ירידה בזיכרון בגברים (Neurology)

דיאטה ארוכת-טווח העתירה בירקות, פירות ומיץ תפוזים לוותה בסיכון מופחת לירידה בזיכרון בגברים, כך עולה מתוצאות מחקר פרוספקטיבי, שפורסמו בכתב העת Neurology.

מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר הפרוספקטיבי בין צריכה ארוכת-טווח של פירות וירקות ובין התפקוד הקוגניטיבי הסובייקטיבי בגיל מבוגר. מדגם המחקר כלל 27,842 גברים בגיל ממוצע של 51 שנים בשנת 1986 והחוקרים השלימו ניתוח סטטיסטי להערכת הקשר בין צריכת פירות וירקות ובין תפקוד קוגניטיבי סובייקטיבי בשלב מאוחר יותר.

הצריכה התזונתית הממוצעת חושבה על-בסיס חמישה שאלוני תזונה שנאספו כל ארבע שנים, עד שנת 2002. מדד ליקוי קוגניטיבי סובייקטיבי נבחן פעמיים (2008 ו-2012) באמצעות שאלון שכלל שש שאלות. החוקרים סיווגו את הממוצע של שני המדדים להגדרת תפקוד קוגניטיבי סובייקטיבי טוב, בינוני או ירוד.

מהתוצאות עלה כי צריכה רבה יותר של ירקות, פירות ומיצי פירות נקשרה עם סיכוי נמוך יותר, באופן מובהק סטטיסטית, לתפקוד קוגניטיבי סובייקטיבי בינוני או ירוד, לאחר תקנון לגורמים מג’וריים אחרים וסך הצריכה האנרגטית. הקשר עם צריכת פירות היה חלש יותר לאחר תקנון נוסף לגורמים תזונתיים מג’וריים. במודל זה, יחסי הסיכויים המתוקנים לצריכת ירקות (רבעון עליון מול תחתון) עמד על 0.83 עם תפקוד קוגניטיבי סובייקטיבי בינוני (p<0.001) ועל 0.66 עם תפקוד קוגניטיבי ירוד (p<0.001).

באשר למיץ תפוזים, בהשוואה לצריכה של פחות ממנה אחת בחודש, צריכה יומית לוותה בסיכוי נמוך יותר משמעותית לתפקוד קוגניטיבי סובייקטיבי ירוד (יחס סיכויים של 0.53, p<0.001).

צריכה רבה יותר של ירקות ופירות 18-22 שנים לפני ההערכה הקוגניטיבית לוותה בסיכויים נמוכים יותר לתפקוד קוגניטיבי ירוד, ללא תלות בצריכת פירות/ירקות בשלב סמוך יותר להערכה הקוגניטיבית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בהשפעה החיובית ארוכת הטווח של צריכת פירות, ירקות ומיץ תפוזים על תפקוד קוגניטיבי סובייקטיבי.

Neurology 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

  • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה