Addictions

מגמות בשתיית אלכוהול בקרב מדגם מבוגרים-צעירים בישראל 2009-2015 (ד”ר ליאת קורן ממכללת אריאל)

במחקר שנערך באוניברסיטת אריאל מטעם בית הספר למדעי הבריאות והפקולטה למדעי החברה והרוח, בראשותה של ד”ר ליאת קורן (בתמונה), סוציולוגית רפואית ובשיתוף פעולה מחקרי עם ד”ר חגית בוני-נח, קרימינולוגית ואחרים, מתקבלת תמונת מצב עדכנית על התופעה וכן עולות מגמות מעניינות על התופעה בין השנים 2009-2015.

    צריכה מופרזת של אלכוהול הינה תופעה הולכת וגדלה בחברה הישראלית בעשורים האחרונים, כך עולה מפרסומים מדעיים רבים. מחקרים בתחום מראים עלייה בשימוש מופרז באלכוהול והתפשטות התופעה במדדי האלכוהול השונים כמו בשתיית בולמוס ובהשתכרות בקרב בני נוער ומבוגרים. שתית בולמוס (או שתיית אביסה-Binge drinking) מתארת שתייה כבדה, של חמש מנות אלכוהול או יותר תוך מספר שעות- כלומר, באירוע אחד ונחשבת בספרות המדעית כהתנהגות מסוכנת ביותר, שתחת השפעת כמות זו של אלכוהול יכולת השיפוט ויכולת התגובה נפגמים באופן משמעותי. נתונים אפידמיולוגים ממחקרים שונים מלמדים על עלייה נכרת בהתנהגות בעייתית זו בשנים האחרונות ובאופן תואם גם בהסתבכויות שבאות בעקבותיה.

   במחקר שנערך כאמור מתקבלת תמונת מצב עדכנית על התופעה וכן עולות מגמות מעניינות על התופעה. ממדגם גדול של סטודנטים בשאלון שהועבר בשנת 2015, וכלל מעל 1400, ובשאלון שהועבר ב- 2009 וכלל מעל 1500 נבדקים עלה כי התופעות הבעייתיות הקשורות באלכוהול בשנים אלו בקרב מדגם גדול של מבוגרים-צעירים מראות בסה”כ מגמה של התייצבות. לא נראה כי קיימת מגמה של המשך ההחמרה במדדי האלכוהול השונים, כפי שתואר עד כה בספרות המחקרית. אלא, בפירוש נצפית עצירה של ההחמרה בשנים אלו. 

   מהממצאים עולה כי נשים באופן מובהק ומשמעותי צורכות פחות אלכוהול מגברים וכן מדווחות בשכיחות  נמוכה יותר על הסתבכויות שקשורות באלכוהול. למשל ניסיון בשתיית אביסה מדווח על ידי פחות מרבע מהסטודנטיות במדגם (23.8%) בעוד שאצל גברים השכיחות גבוהה יותר (41.4%).

כמו כן ניסיון בהשתכרות מדווח על ידי כ- 20% מהנשים ועל ידי כ- 28.5% מהגברים. כמו כן נכרת מגמת יציבות בין השנים 2009 ל- 2015, כשברוב מדדי הצריכה הבעייתית של אלכוהול ההבדלים אינם מובהקים בין השנים, כלומר, לא ניכרת עלייה או ירידה משמעותית בין השנים 2009- 2015 בסה”כ. מדדים מעניינים ספציפיים שמראים הטבה של התופעה מלמדים כי גיל ההתחלה של שתיית אלכוהול עלה עם השנים, והסתבכויות עם מחלקת הביטחון בקמפוס או עם המשטרה האזורית בגלל אלכוהול ירדו בשכיחותן. לעומתם, יש עליה מובהקת בדיווח על בעיות בלימודים או עם עבודות הלימודים בגלל אלכוהול (מ- 9.7% בשנת 2009,   ל- 15.6% בשנת 2015).

כמו כן נמצא כי סטודנטים שותים אלכוהול בשכיחות הגבוהה ביותר (59.8%) בפאב/ בר או מסעדה. רק מיעוט קטן (10.3%) דיווח על שתייה במסיבות שאינם של סטודנטים מחוץ לקמפוס, (5.5%) במסיבות של סטודנטים, או (3.7%) במעונות הסטודנטים.

               מה היא ההתייחסות החברתית לשתיית אלכוהול בקרב קבוצת השווים? האם קבוצת השווים מספקת תמיכה בתופעה או יוצאת כנגד התופעה? כיצד תופעת השתייה נראית בעיניי החברים עצמם? ואיך התייחסות זו משתנה בין השנים 2009-2015? אנו יודעים שלקבוצת השווים יש כח השפעה רב על ההחלטה של אנשים להיות מעורבים או לא להיות מעורבים בהתנהגויות סיכון ככלל, ובשתייה מופרזת של  אלכוהול בפרט.   ממצאי המחקר מראים גם כאן, כי אין מגמה בולטת של הבדלים בין השנים. ממצא מעודד הוא שבשנת 2015 בהשוואה לשנת 2009 יש עלייה של כ 15 נקודות האחוז בתפיסת החשיבות של “נהג תורן” כשמתכננים לשתות אלכוהול (מ- 60.6% ל- 75.6%). יתכן כי המאמץ הרב המושקע על ידי המוסדות השונים בארץ להסברה ולצמצום היקף התופעה בקמפיינים שונים ובחקיקה ואכיפה ובפיקוח חברתי תרמו להעלאת מודעות הציבור לעניין, ולבלימת החמרתה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

  • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה