העדיפות של טיפול קרינתי לקשריות לימפה בבית השחי על דיסקציה של קשריות לימפה בנשים עם סרטן שד (מתוך כנס המטעם ASBS)

בנשים ששרדו סרטן שד תועדה ירידה של 50% בשיעורי ההיארעות של לימפאדמה לאחר חמש שנים במידה וטופלו בהקרנות לקשריות לימפה בבית השחי, במקום דיסקציה של קשריות לימפה, כך עולה מנתונים ממחקר פרוספקטיבי גדול, שפורסמו במהלך כנס המטעם ה-American Society of Breast Surgeons.

מיד לאחר הטיפול, בנשים לאחר טיפול קרינתי שיעורי ההיארעות של לימפאדמה עמדו על 15%, בהשוואה ל-25% בנשים בהם קשריות הלימפה הוסרו באופן ניתוחי (הבדל של 40%). בנשים בהן נערך טיפול קרינתי וטיפולי ניתוחי תועדו שיעורי לימפאדמה של כ-60% לאחר הטיפול ולאחר חמש שנים. נתונים אלו תומכים בבירור בטיפול קרינתי לבית השחי כטיפול המועדף.

החוקרים דיווחו על נתוני התחלואה ממחקר אקראי, רב-מרכזי, שכלל 4,800 נשים עם היסטוריה של סרטן שד בשלב מוקדם. הסקירה התמקדה בתת-קבוצה של 1,425 חולים עם ביופסיה חיובית של קשרית הזקיף. הנשים חולקו באופן שווה לדיסקציה של קשריות לימפה בבית השחי או לטיפול קרינתי לבית השחי.

כפי שדווח בעבר, שיעורי ההישנות בבית השחי לאחר חמש שנים לא היו שונים משמעותית בשתי הקבוצות (0.43% עם דיסקציה לעומת 1.19% עם טיפול קרינתי). מהנתונים עלה שיעור סיבוכים מיידיים של 22.6% עם ניתוח, לעומת 9.0% עם טיפול קרינתי (p<0.001). שיעורי אירועי דמם, זיהום, סרומה ממושכת ולימפאדמה מוקדמת היו כולם גבוהים יותר משמעותית בחולות לאחר טיפול ניתוחי.

במעקב לאחר שנה, שלוש שנים וחמש שנים, תועדו שיעורים גבוהים יותר של לימפאדמה בנשים לאחר התערבות ניתוחית, בהשוואה לטיפול קרינתי. טיפול משולב בקרינה וניתוח הביא לשיעור גבוה יותר משמעותית של לימפאדמה בכל נקודות הזמן (25.6% עם דיסקציה של בלוטת לימפה לעומת 15% עם טיפול קרינתי ו-59.3% עם טיפול ניתוחי וקרינתי לאחר שנה אחת; 21%, 13.4% ו-44.8%, בהתאמה, לאחר שלוש שנים ו-20.8%, 10.3% ו-58.3%, בהתאמה, לאחר חמש שנים.

החוקרים לא זיהו הבדלים בהערכת תפקוד הכתף בין נשים לאחר התערבות ניתוחית ואלו לאחר טיפול קרינתי.

החוקרים מדגישים כי המחקר כלל קרוב ל-5,000 נשים ממדינות שונות עם סטנדרטים שונים לטיפול, ולכן משקף את תנאי העולם האמיתי ולממצאים השלכות חשובות על המשך הטיפול.

מהנתונים עולה עוד כי קריו-אבלציה הביאה לשיעורי הצלחה של 100% בנשים עם גידולי שד פולשניים קטנים מ-1 ס”מ. טכניקת ההקפאה הובילו לשיעורי הצלחה של 80.5% בגידולים בכל הגדלים. התוצאות מעודדות במיוחד לאור העובדה שלעיתים קרובות ניתן לבצע את הפרוצדורות מחוץ לחדרי ניתוח.

החוקרים דיווחו על תוצאות ממחקר בשלב II, שכלל 99 נשים מ-19 מרכזים רפואיים. הסקירה כלל 86 נשים עם נתונים זמינים. תוצא הסיום העיקרי היה אבלציה מלאה של הגידול והתוצא המשני היה הערכת הערך המנבא השלילי של בדיקת הדמיה בתהודה מגנטית להערכת שארית הגידול או DCIS לאחר אבלציה.

החוקרים טיפלו ב-87 נגעים ב-86 נשים. הערכה פתולוגית הדגימה אבלציה מוצלחת ב-60 גידולים (69%). כאשר הצלחה הוגדרה בהעדר עדות לגידול פולשני, שיעורי ההצלחה עלו ל-80.5% (70 מבין 87 גידולים).

לבדיקת הדמיה בתהודה מגנטית חושב ערך מנבא שלילי של 85.9% לקביעת העדר עדות לשארית גידול פולשני לאחר קריו-אבלציה ו-75.0% להעדר שארית גידול פולשני או DCIS.

לגודל הגידול הייתה השפעה משמעותית על הצלחת הטיפול, כאשר 15 מבין 16 נגעים קטנים מ-1 ס”מ (93.8) טופלו בהצלחה, זאת בהשוואה ל-45 מבין 71 נגעים בגודל 1 ס”מ ומעלה (63.4%, p=0.018).

מתוצאות בדיקות הדמיה בתהודה מגנטית לאחר אבלציה עלה כי שיעורי ההצלחה של אבלציה עמדו על 100% (16 מבין 16) בגידולים קטנים מ-1 ס”מ. מנגד, 16 מבין 71 נגעים בגודל 1 ס”מ ומעלה (22.5%) ענו על הקריטריונים להצלחה.

מתוך כנס המטעם ה-American Society of Breast Surgeons

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of the Medical Sciences עולה כי רמות גבוהות של חומצה אורית בדם עשויות להפחית את הסיכון להיארעות סרטן שד בנשים, רמז להשפעה מגנה של חומצה אורית בדם מפני המחלה הממארת בנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תתכן מעורבות של רמות חומצה אורית בדם בהתפתחות ממאירות בשל עיכוב עקה חמצונית, […]

  • הנציבות האירופית אישרה את משלב Osimertinib עם כימותרפיה כקו-ראשון לטיפול בסרטן ריאות מתקדם עם מוטציית EGFR (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית אישרה את משלב Osimertinib עם כימותרפיה כקו-ראשון לטיפול בסרטן ריאות מתקדם עם מוטציית EGFR (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית (European Commission) אישרה את מתן Osimertinib (טאגריסו) בשילוב עם Pemetrexed וכימותרפיה על-בסיס פלטינום כקו טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) חיובי למוטציית EGFR עם עדות למוטציות L858R או מחיקות אקסון 19. המומחים מסבירים כי אבחנת סרטן ריאות באירופה עולה על 450,000 מקרים בשנה. כ-10-15% מהחולים […]

  • שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    בהשוואה ל-TACE (או Transarterial Chemoembolization) בלבד, שילוב Sorafenib עם TACE עשוי להביא לשיפור ההישרדות הכוללת והישרדות ללא התקדמות מחלה בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני עם חדירה מיקרווסקולארית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני הפרוגנוזה אינה טובה, כאשר TACE […]

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Arthroplasty דווח על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בעלויות טיפול גבוהות יותר וסיכון מוגבר לסיבוכים ניתוחיים, כולל שבר סביב מפרק תותב ועירויים, בהשוואה לניתוח קונבנציונאלי להחלפת מפרק הירך. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שכלל נתונים אודות כ-1.2 מיליון חולים (גיל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה