במחקר מקרה-ביקורת חדש זיהו חוקרים קשר בין חסר וויטמין C ובין סיכון מוגבר לדימום תוך-מוחי, כאשר חסר הוויטמין היה נפוץ יותר בקבוצת החולים עם דימום תוך-מוחי, בהשוואה לביקורות תואמות. ממצאי המחקר פורסמו במהלך הכנס השנתי ה-66 מטעם ה-American Academy of Neurology.
המחקר הפרוספקטיבי כלל 135 משתתפים עם ריכוז ממוצע של וויטמין C בדם של 45.8 מיקרומול לליטר. מבין משתתפים אלו, ב-41% רמות הוויטמין היו תקינות (למעלה מ-38 מיקרומול לליטר), ב-45% תועד חסך מסוים (11-38 מיקרומול לליטר) וב-14% תועד חסר של הוויטמין (פחות מ-11 מיקרומול לליטר).
ריכוז וויטמין C היה נמוך משמעותית ב-65 המשתתפים שאובחנו עם דימום תוך-מוחי ספונטאני, בהשוואה ל-65 הנבדקים הבריאים.
מהמחקר עלה כי גורמי סיכון משמעותיים לדימום תוך-מוחי עמוק כללו יתר לחץ דם (p=0.008), צריכת אלכוהול (p=0.023) ועודף-משקל (p=0.038). החוקרים מציינים עוד כי חולים עם דימום תוך-מוחי לובארי היו מבוגרים יותר משמעותית, בהשוואה לחולים עם דימום תוך-מוחי עמוק.
מעבר לעליה בסיכון לזיהומים עקב שינוי התגובה החיסונית, לחסר וויטמין D השלכות רפואיות רבות אחרות. וויטמין C (חומצה אסקורבית) הינו נוגד-חמצון יעיל ועשוי לסתור את העקה החמצונית המשחקת תפקיד באתיולוגיה של לחץ דם גבוה.
צריכה לא-מספקת של וויטמין C עשוי להביא לעליה בסיכון לטרשת עורקים ומחלת לב, כמו גם יתר לחץ דם. וויטמין C מפחית את לחץ הדם, עובדה העשויה להסביר את הקשר בין צריכת פירות וירקות ובין תמותה עקב אירועים מוחיים. יתרה מזאת, חומצה אסקורבית תורמת לסינתזת קולגן ובקרתו, כולל ממברנות הבסיס של קולגן מסוג IV של כלי הדם.
מהמחקר עולים ממצאים חשובים נוספים, דוגמת אשפוז קצר משמעותית במחלקה הנוירולוגית (9.8 ימים) בחולים עם רמות תקינות של הוויטמין, בהשוואה לאלו עם חסר וויטמין C (18.2 ימים). האשפוז הממושך יותר עשוי לנבוע מזיהומים על-רקע סיבוכים בחולים עם חסר וויטמין C. עוד ייתכן כי בחולים אלו הפרעות עוריות, דוגמת כיבים, פצעי לחץ והפרעה בריפוי פצעים קיימים.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר הנוכחי מעידים כי ריכוז נמוך של וויטמין C בדם מלווים בסיכון מוגבר לדימום תוך-מוחי ספונטאני. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לבחון את הקשר הנ”ל וההשערות שהועלו במהלך המחקר, אך נראה כי יש לטפל בחסר וויטמין C בתוספי חומצה אסקורבית ולהגדיל את צריכת הפירות והירקות למניעת זיהומים וסיבוכים עוריים.
ההמלצה היא על צריכת 120 מיליגרם של וויטמין C ביום. למרות שדיאטה מאוזנת עם כמות רבה של פירות וירקות צפויה להביא לרמות הנדרשות, החולים יכולים לנסות להגדיל את מזונות עתירי וויטמין C. בשלב זה, החוקרים לא ממליצים על תוספי וויטמין C במידה ואין חסר של הוויטמין.
מתוך הכנס השנתי ה-66 מטעם ה-AAN
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!