לפי הערכות ה-CDC – ניתן למנוע קרוב ל-40% ממקרי התמותה המוקדמת (Morb Mortal Wkly Rep)

מדו”ח חדש מטעם ה-CDC, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת Morbidity and Mortality Weekly Report, עולה כי ניתן למנוע עד 39% ממקרי התמותה המוקדמת בכל שנה עקב חמשת הגורמים המובילים לתמותה.

מומחי ה-CDC כותבים כי בשנת 2010, חמש הסיבות המובילות לתמותה כללו מחלות לב, מחלות ממאירות, מחלות כרוניות של דרכי הנשימה התחתונות, אירועים מוחיים ופציעות לא-מכוונות.

החוקרים חישבו כי בין השנים 2008 עד 2010, הממוצע השנתי של מספר מקרי תמותה עקב חמש הסיבות המובילות באלו מתחת לגיל 80 שנים עמד על 895,317 מקרים, או 66% מקרי תמותה מכלל מקרי התמותה במהלך תקופה זו.

מהנתונים עולה כי המספר הממוצע של מקרי תמותה שניתן היה למנוע עקב כל אחת מחמש הסיבות המובילות עמד על 91,757 מקרי תמותה עקב מחלות לב (34% מכלל מקרי התמותה עקב מחלות לב); 84,443 מקרי תמותה עקב ממאירות (21% מכלל מקרי התמותה עקב ממאירות); 28,831 מקרי תמותה עקב מחלות כרוניות של דרכי הנשימה התחתונות (39% מכלל מקרי התמותה הללו); 16,973 מקרי תמותה עקב אירועים מוחיים (33% מכלל מקרי התמותה עקב אירועים מוחיים); ו-136,836 מקרי תמותה עקב פציעות לא-מכוונות (39% מכלל מקרי התמותה מסיבות אלו).

גורמי סיכון הפיכים עשויים להיות האחראיים לחלק גדול ממקרי התמותה עקב חמש הסיבות המובילות. אלו כוללם עישון, המהווה גורם סיכון לכל הסיבות שצוינו לעיל, למעט פציעות לא-מכוונות. תזונה לקויה והעדר פעילות גופנית הם בין גורמי הסיכון למחלות לב ומחלות ממאירות. לחץ דם גבוה וערכי כולסטרול גבוהים מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב ואירועים מוחיים, ושימוש באלכוהול מלווה בסיכון מוגבר למחלות ממאירות, אירועים מוחיים ופציעות לא-מכוונות.

חלק מגורמי הסיכון מתווכים ע”י שינויים בהתנהגו, אך חשוב לזהות גורמי סיכון אחרים, תוך התייחסות להבדלים הנובעים מסיבות סוציאליות, כלכליות או מצבים אחרים. הבשורות הטובות הן שהחולים יכולים להשפיע על הסיכון, ובאופן משמעותי.

חוקרי ה-CDC ניתחו את הנתונים ממערכת National Vital Statistics System לשנים 2008-2010. לחישוב מספר מקרי התמותה שניתן היה למנוע עקב חמש הסיבות המובילות לתמותה, הם חישבו ודירגו תחילה את שיעורי התמותה עקב מחלות ספציפיות לפי קבוצות גיל. הם בחרו את שלוש המדינות עם שיעורי התמותה הנמוכים ביותר מסיבה ספציפית בקבוצת גיל לחישוב הממוצע הנמוך ביותר של שיעורי תמותה. לאחר מכן הם חישבו את צפי שיעורי התמותה בכל קבוצת גיל ומדינה, תוך הכפלת אוכלוסיית המדינה בממוצע של שלוש המדינות. בשלב האחרון, הם חישבו את מקרי התמותה הניתנים למניעה ע”י החסרת מקרי התמותה הצפויים ממקרי התמותה שתועדו בפועל.

החוקרים כותבים כי לא ניתן לשלב את ההערכות בכדי לקבוע את השיעור הכולל של מקרי תמותה ניתנים למניעה.

באשר לשונות הגיאוגרפית, באזור דרום-מזרח המדינה תועד המספר הגדול ביותר של מקרי תמותה ניתנים למניעה עקב כל חמש הסיבות המובילות, בעוד שבאזורים אחרים בארצות הברית תועדו הבדלים לפי גורמי התמותה.

מספר מקרי התמותה הניתנים למניעה השתנה משמעותית לפי מדינה. לדוגמא, ביוטה תועד המספר הנמוך ביותר של מקרי תמותה ניתנים למניעה עקב מחלות לב (35) ומחלות ממאירות (0); בקונטיקט, הוואי וקולומביה לא תועדו מקרי תמותה ניתנים למניעה עקב מחלות של דרכי הנשימה התחתונות; בקונטיקט וניו-המפשייר תועד השיעור הנמוך ביותר של מקרי תמותה הניתנים למניעה עקב אירועים מוחיים (5 מקרים); במרילנד לא תוארו מקרי תמותה ניתנים למניעה עקב פציעה לא-מכוונת.

מנגד, בטקסס תועד השיעור הגבוה ביותר של מקרי תמותה הניתנים למניעה עקב מחלות לב (7,256), שיעור נמוך יותר של מקרי תמותה עקב מחלות נשימתיות (1,922) ואירועים מוחיים (1,783). בפלורידה וטקסס תועד השיעור הגבוה ביותר של מקרי תמותה ניתנים למניעה עקב מחלות ממאירות (5,054 ו-4,998 מקרים, בהתאמה) ופציעות לא-מכוונות (3,252 ו-3,061 מקרים).

מקרי התמותה הללו אינם אקראיים, הם מקובצים יחדיו לפי אזור גיאוגרפי, וממצאים אלו מעידים על ההשפעה האדירה של מדיניות הטיפול הרפואי.

Morb Mortal Wkly Rep. 2014;63:369-373

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים תחת הנשמה פולשנית, טיפול ב- Pantoprazole הפחית משמעותית את הסיכון לדימום משמעותי קלינית מדרכי עיכול עליונות, ללא השפעה משמעותית על הסיכון לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם טיפול במעכבי תעלות מימן מועיל או […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

  • מקרה נדיר בישראל: אדם צעיר לקה בדלקת מוחית הנגרמת מאמבה נדירה  (naegleria Fowleri)

    מקרה נדיר בישראל: אדם צעיר לקה בדלקת מוחית הנגרמת מאמבה נדירה  (naegleria Fowleri)

    משרד הבריאות מעדכן כי גבר תושב מחוז המרכז, בן 25, ללא מחלות רקע, לקה בדלקת מוחית מאמבה נדירה. הצעיר מאושפז בטיפול נמרץ במצב מסכן חיים. בעולם דווחו כ-400 מקרים. מדובר על מחלה נדירה ששיעור התמותה ממנה גבוה. האמבה נמצאת במים מתוקים, שלוליות, או מקורות מים עומדים מסוגים שונים. חקירה של לשכת הבריאות במחוז מרכז של […]

  • שכיחות גבוהה של תסמיני הפרעת דחק בתר-חבלתית בנשים לאחר ניתוח קיסרי (Am J Obstet Gynecol)

    שכיחות גבוהה של תסמיני הפרעת דחק בתר-חבלתית בנשים לאחר ניתוח קיסרי (Am J Obstet Gynecol)

    חודשיים לאחר לידה, כאחת מכל 11 נשים שילדו בניתוח קיסרי לאחר 34 שבועות הריון ומעלה פיתחה תסמיני הפרעת דחק בתר-חבלתית (Post-Traumatic Stress Disorder, או PTSD), כאשר בנשים עם מגע מיידי של עור לעור עם התינוק תועד סיכון נמוך יותר להפרעת הדחק, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics and Gynecology. ברקע למחקר […]

  • השכיחות של מחלת כליות כרונית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    השכיחות של מחלת כליות כרונית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי מחלת כליות כרונית נפוצה מאוד במבוגרים עם סוכרת מסוג 1 בארצות הברית, כאשר כאחד מכל חמישה מבוגרים עם סוכרת מסוג 1 מאובחן עם מחלת כליות. במסגרת המחקר החוקרים ביקשו לבחון את שיעורי הימצאות מחלת כליות כרונית בקרב מבוגרים בגילאי 18 שנים ומעלה עם אבחנה של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה