טיפול בפרוגסטרון הינו בטוח ויעיל להקלה על גלי חום בנשים לאחר מנופאוזה (PLoS ONE)

מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו בנשים בריאות במנופאוזה מוקדמת מצא כי טיפול בן שלושה חודשים בפרוגסטרון בלבד, ללא אסטרדיול, הינו טיפול יעיל להקלה על גלי חום, ללא עליה משמעותית בסיכון למחלות לב וכלי דם.

החוקרים פרסמו לאחרונה מאמר שהתבסס על אותו מחקר, בו טיפול בפרוגסטרון הפחית משמעותית את עוצמת ותדירות גלי חום והזעות לילה בנשים לאחר מנופאוזה.

בניתוח הנתונים הנוכחי הם הדגימו את הבטיחות הקרדיווסקולארית בטווח הקצר של הטיפול הנ”ל ומדווחים כי מדדי פרמינגהם להערכת פרופיל הסיכון הכולל למחלות לב וכלי דם, שהיה נמוך בתחילת המחקר לאור הקריטריונים להכללה במחקר, נותר נמוך עם טיפול בפרוגסטרון.

משילוב הממצאים עולה כי בנשים בריאות במנופאוזה מוקדמת, עם גלי חום והזעות לילה, ישנה אפשרות נוספת לטיפול וניתן להמליץ בבטחה על פרוגסטרון, כאשר לא מומלץ טיפול באסטרוגן.

נשים רבות מסתייגות מנטילת פרוגסטרון להקלה על גלי חום מתוך אמונה כי כרוך בסיכון דומה לאסטרוגן, או אף גרוע מכך. עם זאת, יש כבר הוכחות כי התועלת של פרוגסטרון לבדו לא זכתה להתייחסות ראויה והמחקר הנוכחי הוכיח כי ישנה נטייה להפריז בסיכון הכרוך בטיפול בפרוגסטרון.

תרופת המחקר הייתה פרוגסטרון, באופן ספציפי, Prometrium, צורה טבעית של ההורמון, הזמינה בארצות הברית משנת 1998 ובקנדה משנת 1995, המאושרת רק למניעת עיבוי של רירית הרחם, העשויה להוביל לממאירות של הרחם. פרוגסטין מצד שני הוא הורמון סינתטי המופיע בצורות שונה עם השפעות שונות על המערכת הקרדיווסקולארית.

למרות שפרוגסטין נקשר עם סיכון למחלות לב וכלי דם, החוקרים שיערו כי לפרוגסטרון עשויות להיות השפעות חיוביות על מדדי סיכון למחלות לב וכלי דם בנשים בריאות לאחר-מנופאוזה.

למחקר המקורי גויסו 133 נשים מאזור ונקובר, זמן קצר לאחר תחילת מנופאוזה (וסת אחרון 1-11 שנים קודם לכן), עם גלי חום, אך ללא היסטוריה של עישון וללא סוכרת, יתר לחץ דם, הפרעה ברמות שומנים בדם או מחלות לב. הנשים חולקו באקראי לטיפול בפרוגסטרון במינון 300 מ”ג ליום או פלסבו.

המחקר הנוכחי כלל 112 נשים עם נתונים אודות מדדי סיכון קרדיווסקולארי בתחילת המחקר ולאחר 12 שבועות. החוקרים הצליחו לאסוף נתונים אודות רמות השומנים בדם ב-108 נשים, אך רק בשליש עד מחצית מהנשים תועדו מדדי CRP, אלבומין, D-Dimer או סוכר.

34 נשים עברו בדיקות להערכת חסימה ורידית. בממוצע, נשים אלו היו באמצע שנות החמישים לחייהן, עם ווסת אחרונה כשלוש שנים מוקדם יותר, עם מדדי מסת גוף, קצב לב ולחץ דם תקינים.

עם טיפול בפרוגסטרון זוהתה מגמה לא-משמעותית לשיפור תפקוד האנדותל, כפי שנמדד לפי זרימת הדם בזרוע, ככל הנראה בשל גודל המדגם הקטן.

החוקרים לא זיהו השפעה משמעותית על מדדי דלקת (CRP ואלבומין) או תפקודי קרישה (D-Dimer), משקל, היקף מותניים, מדד מסת גוף, לחץ דם סיסטולי או דיאסטולי, רמות סוכר בדם, או רמות שומנים בדם למעט HDL. עם זאת, תועדה עליה משמעותית של 7.7% ברמות HDL, שחשיבותה אינה ברורה.

החוקרים מציינים מספר מגבלות למחקר, כולל גודל המדגם הקטן, מעקב קצר ושימוש בסמנים נלווים להערכת תוצאי סיום. למרות זאת, לא זוהו בעיות עם בטיחות הטיפול בפרוגסטרון ונראה כי מדובר בטיפול בטוח בטווח הקצר.

PLoS ONE 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום בנשים תחת טיפול הורמונאלי חליפי, כאשר טיפול ב-Tibolone לווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלה הממארת.  עם זאת, היקף העלייה בסיכון הוא קטן וככל הנראה חסר חשיבות קלינית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים רבים דיווחו כי טיפול […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • האם טיפול הורמונאלי חליפי בנשים לאחר מנופאוזה מעלה את הסיכון לסרקואידוזיס? (Eur J Epidemiol)

    האם טיפול הורמונאלי חליפי בנשים לאחר מנופאוזה מעלה את הסיכון לסרקואידוזיס? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים משבדיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי היסטוריה של טיפול הורמונאלי חליפי בנשים לאחר-מנופאוזה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של סרקואידוזיס, כאשר הסיכון הגדול ביותר תועד בנשים שקיבלו טיפול סיסטמי באסטרוגן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שיא היארעות סרקואידוזיס הינה בנשים בגילאי 50-60 שנים, במקביל […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית המבוצעת בעיקרה בשעות הערב מלווה ברמות סוכר נמוכות יותר במבוגרים בעלי אורח חיים יושבני עם עודף-משקל או השמנת-יתר, בפרט באלו עם הפרעה במשק הסוכר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obesity. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אימונים גופניים בשעות אחר הצהריים והערב משפרים א משק הסוכר במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר, אך […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה