האם צריכת חומצות שומן אומגה-שלוש מפחיתה את הסיכון לסוכרת מסוג 2? (Diabetes Care)

רמה גבוהה של חומצות שומן אומגה-שלוש רב-בלתי רוויות סמן אובייקטיבי לצריכת דגים מלווה בסיכון ארוך-טווח נמוך יותר לסוכרת מסוג 2, כך עולה מתוצאות מחקר פרוספקטיבי, מבוסס-אוכלוסיה, שפורסמו בכתב העת Diabetes Care.

מבין הגורמים התזונתיים, EPA (Eicosapentaenoic Acid) ו-DHA (Docosahexaenoic Acid), שמקורם בדגים ומאכלי ים אחרים זכו לעניין רב בשל ההשפעות החיוביות על הסיכון למחלות לב וכלי דם ומספר גורמי סיכון לסוכרת, כולל דלקת, השמנה, יתר לחץ דם ודיסליפידמיה.

עם זאת, הממצאים ממרבית המחקרים הקודמים הדגימו תוצאות מעורבות בנוגע להשפעות של חומצות שומן אומגה-שלוש ארוכות-שרשרת על הסיכון לסוכרת מסוג 2. המחקר הנוכחי שונה ממחקרים קודמים מאחר והתבסס על סמן אובייקטיבי להערכת החשיפה לחומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי רוויות, והעובדה כי מחקרים מעטים התבססו על מדד אובייקטיבי עשויה להסביר את התוצאות המעורבות.

המדגם כלל קרוב ל-2,000 גברים בגילאי 42-60 שנים ממחקר KIHD (Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor Study), ללא סוכרת בתחילת המחקר בשנים 1984-1989 והחוקרים התבססו על רמות חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי רוויות בדם ורמות כספית בשיער כמדדים לחשיפה, כמו גם צריכה תזונתית, שנבחנה על-סמך תיעוד התזונה במהלך ארבעה ימים.

החוקרים בחנו את הקורלציה בין הממצאים ובין היארעות סוכרת מסוג 2, שנבחנה בעזרת שאלונים עצמיים ובדיקות להערכת הסבילות לסוכר, עם מדידות סוכר בדם לאחר 4, 11 ו-20 שנים והערכת הנתונים ממכתבי שחרור מבתי חולים והנפקת מרשמים לטיפול בתרופות לסוכרת.

החוקרים הסבירו כי חומצות שומן אומגה-שלוש רב בלתי-רוויות בדם מהוות סמן אובייקטיבי לחשיפה, שאינו תלוי בזיכרון המשתתפים.

לאחר מעקב ממוצע של 19.3 שנים, 422 גברים (192%) פיתחו סוכרת, ואלו עם הריכוז הגבוה ביותר של חומצות שומן אומגה-שלוש רב-בלתי רוויות, ארוכות-שרשרת (חומצות שומן בדם של מעל 5.33%) תועד סיכון נמוך ב-33% להתפתחות סוכרת מסוג 2, בהשוואה לגברים עם הרמות הנמוכות ביותר.

מנגד, צריכת דגים או EPA עם DHA, כפי שנקבעה לפי שאלונים תזונתיים במהלך ארבעה ימים, לא נקשרה עם הסיכון הנ”ל. ממצאים אלו משקפים ככל הנראה את חוסר האפשרות להעריך באופן מדויק את הצריכה של מוצרי מזון שלרוב נצרכים לכל היות 1-2 פעמים בשבוע, דוגמת דגים.

במחקר הנוכחי לא מצאו החוקרים קשר בין ריכוז כספית בשיער, סמן לחשיפה ארוכת-טווח לכספית, ובין הסיכון לסוכרת. כמו כן, הם לא מצאו קשר עם רמות ALA (Alpha-Linolenic Acid), חומצת שומן חיונית שמקורה בצמחים בתזונה. מכאן עולה כי הממצאים בנוגע להפחתת הסיכון לסוכרת אינם ספציפיים לחומצות שומן אומגה-שלוש, רב-בלתי-רוויות, ארוכות-שרשרת, שמקורן בדגים.

Diabetes Care. 2014;37:189196

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה