תוצאות מבטיחות לטיפול גנטי בחולים עם Chorioideremia (מתוך Lancet)

Choroideremia מצטרפת לרשימת המחלות שמקורן בגן יחיד המגיבות לטיפול גנטי, כך עולה מתוצאות מחקר קליני בשלב 1/2, שפורסמו במהלך חודש ינואר בכתב העת Lancet. הממצאים מהווים צעד ראשון לקראת יעד הצלת איים של פוטורצפטורים מתפקדים, באופן העשוי לעצור את ניוון הרשתית.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Choroideremia נובעת ממוטאציה בגן CHM, המקודד לחלבון REP1 (Rab Escort Protein 1). מאחר ומדובר בגן בתאחיזה לכרומוזום X, כל החולים הם זכרים. המוטאציה יכולה לעבור לנקבה במידה ואימה נשאית ואביה חולה, אך מאחר והמחלה כה נדירה, הדבר אינו סביר.

ישנו בסיס הגיוני לטיפול גנטי בחולים עם Choroideremia, שכן מדובר בגן קטן (מקודד לרצף של 1/9kb), המכוון לרקמה נגישה והרשתית המרכזית עבה דיו בכדי לעמוד בהיפרדות הרשתית הנדרשת להעברת הוקטור. הניוון התאי הנ”ל הוא איטי ומספק חלון זמן רחב בו ניתן להתערב לפני אובדן ראייה.

במחקר בתווית-פתוחה עם מינון עולה החוקרים העבירו וקטורים הנושאים CHM לא-מוטנטי לפוביאה של עין אחת בשישה גברים בגילאי 35-63 שנים. העיניים הלא מטופלות שימשו כביקורת. לפני הטיפול, בשני חולים הפוביאה הייתה תקינה, בשניים זוהתה קריסה חלקית של הפוביאה ובשניים אחרים תועד אובדן מלא של הפוביאה.

הבדיקות שנערכו בתחילת המחקר ושישה חודשים לאחר הניתוח כללו חדות ראיה, הערכת תפקוד הריאה באזור המטופל ורגישות של הרשתית. בדיקות הדמיה לזיהוי תוצרים של מעגל הראיה ב-RPE הדגימו אזורים של רקמה ששרדה.

לאחר שישה חודשים, בכל ששת החולים תועדה החלמה של חדות הראיה, וכן תועד שיפור בשני החולים עם המחלה החמורה ביותר, כאשר חולה אחד הצליח לקרוא שלוש שורות נוספות בבדיקת העיניים בחולה ללא פוביאה, קיבוע נדד לאי מטופל, במקום לאי לא-מטופל, התאמה שתוארה גם במחקרי RPE65.

בעיניים המטופלות תועדה רגישות מוגברת לאור, שעמדה בקורלציה עם מנת הוקטור לכל ממ”ק רשתית ששרדה. בעיניים ששימשו כבקרה תועדה ירידה לא-משמעותית ברגישות מקסימאלית ורגישות ממוצעת.

החוקרים כותבים כי מסגרת הזמן של הדו”ח הנוכחי קצרה מדי להדגמת השפעות של האטה או עצירת ניוון רשתית, אך זוהי רק ההתחלה. שישה חולים נוספים מקבלים טיפולים במינונים גבוהים יותר, והחוקרים עוקבים אחר ששת החולים בכי להבטיח כי השיפור הוא אמיתי.

הם כותבים כי ניתן להציע טיפול גנטי עוד לפני הופעת תסמינים במידה ובדיקות גנטיות מזהות בני משפחה חולים. בשלב מוקדם זה של המחקר הם התמקדו במקרים מתקדמים, אך בסופו של דבר יבחנו גם חולים עם מחלה בשלב מוקדם יותר.

Lancet. Published online January 15, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה