הנחיות להמשך מעקב אחר חולים עם סרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

 

לאחר השלמת טיפול כנגד ממאירות של המעי הגס והרקטום, לעיתים קרובות החולים משוחררים מטיפול ע”י מומחים, והמעקב אחריהם נעשה בעיקר ע”י רופאי משפחה בקהילה או אחיות מתאמות טיפול במרכזים רפואיים. מאחר שאין העברת אחריות מסודרת, חשוב לפרסם הנחיות למעקב אחר חולים אלו ובמאמר שפורסם במהלך חודש נובמבר בכתב העת Journal of Clinical Oncology ובמהלך כנס ה-ASCO (American Society of Clinical Oncology).

תכנית טיפול מהמומחה תישלח לרופאים המטפלים בחולה, בעיקר הרופא הראשוני, וחשוב לכלול הנחיות ישירות בנוגע למעקב המתאים.

אמצעי המעקב המוצעים בהנחיות תקפים לחולים ששרדו ממאירות של המעי הגס והרקטום בשלבי II ו-III, אך לא לחולים עם מחלה בשלב I או חולים לאחר ניתוח מחלה גרורתית, מאחר שאין מספיק נתונים אודות אוכלוסיות אלו.

בנוסף, אמצעי המעקב הללו תקפים רק לחולים שהם מועמדים לניתוח נוסף או טיפול סיסטמי. במידה והחולה סובל ממחלות רקע חמורות, שאינן מאפשרות טיפול נוסף, אזי אין מקום לבדיקות המעקב הללו.

המעקב חשוב במיוחד ב-2-4 השנים הראשונות לאחר הטיפול, לאור נתונים לפיהם 80% מההישנויות מתועדות במהלך 2-2.5 השנים הראשונות לאחר הניתוח ו-95% מההישנויות מופיעות בתוך חמש שנים.

לפיכך, ההנחיות מציעות כי החולים יהיו במעקב למשך חמש שנים, עם סקירות סדירות של ההיסטוריה הרפואית, בדיקה גופנית ובדיקות CEA (Carcinoembryonic Acid) כל 3-6 חודשים.

בנוסף, בדיקות CT של הבטן והחזה מומלצות כל שנה למשך שלוש שנים. עם זאת, סריקות PET אינן מומלצות מעבר למחקרים קליניים.

בחולים עם ממאירות של הרקטום, מומלצת בדיקת CT של האגן, לדוגמא, כל שנה למשך 3-5 שנים, אם כי יש להפעיל שיקול דעת קליני בהחלטה על תדירות הבדיקות. בחולים שלא קיבלו טיפול קרינתי לאגן, יש להשלים בדיקת רקטוסיגמואידוסקופיה כל 6 חודשים למשך 2-5 שנים.

בדיקות קולנוסקופיה במהלך המעקב מומלצות כשנה לאחר הניתוח הראשוני. תזמון בדיקות קולנוסקופיה נוספות תלוי בתוצאות, אך במידה והבדיקה תקינה, אזי ניתן להשלים בדיקות נוספות במרווחים של חמש שנים.

עם זאת, אין צורך להמתין שנה בחולים שלא עברו קולנוסקופיה לפני האבחנה. במקרים אלו, יש להשלים בדיקת קולנוסקופיה מוקדם ככל הניתן לאחר השלמת טיפול אדג’וונטי.

בנוסף, יש להמליץ לחולים על שמירה על משקל גוף בריא, הקפדה על פעילות גופנית ותזונה נכונה.

המומחים מתייחסים גם לנושא טיפול מניעתי וכותבים כי אין ודאות בנוגע לתועלת של טיפול סדיר באספירין או מעכבי COX בחולים ששרדו ממאירות של המעי הגס והרקטום.

J Clin Oncol. Published online November 12, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום בנשים תחת טיפול הורמונאלי חליפי, כאשר טיפול ב-Tibolone לווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלה הממארת.  עם זאת, היקף העלייה בסיכון הוא קטן וככל הנראה חסר חשיבות קלינית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים רבים דיווחו כי טיפול […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית ממארת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העומס הפסיכולוגי של מלנומה עורית עשוי להשפיע על מכלול הטיפול בחולים, כולל היענות לטיפול, סיכויי הישנות ותמותה. עם זאת, אין נתונים רבים אודות השכיחות וגורמי הסיכון לחרדה ודיכאון באוכלוסיית […]

  • האם טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib משפר הישרדות בחולי מלנומה? (N Engl J Med)

    האם טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib משפר הישרדות בחולי מלנומה? (N Engl J Med)

    בחולים עם מלנומה בשלב III לאחר התערבות ניתוחית, טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib הפחית את הסיכון לתמותה בהיקף של 20% לעומת פלסבו, אם כי התועלת ההישרדות הכוללת לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. בחולים עם מוטציית BRAF V600E הטיפול המשולב הפחית את הסיכון […]

  • אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה כי בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, בחולים עם אורטיקריה תועדה עליה של 49% בסיכון להתפתחות מחלה ממארת בשנה הראשונה לאחר האבחנה, עם ירידה בסיכון ל-6% בשנים הבאות. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי התבסס על נתונים ממאגרים בדנמרק ובחן את היארעות הסיכון לממאירות בקרב חולים עם אורטיקריה בהשוואה לסיכון לממאירות […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה