מעבר לתזונה בריאותית מפחית הסיכון לתמותה בקרב מטופלים ששרדו אוטם שריר הלב (JAMA Intern Med )

ע”פ מחקר חדש מ-JAMA Intern Med תזונה איכותית שידועה כיעילה למניעה ראשונית של מחלות קרדיווסקולרית קשורה לירידה בתמותה מכל סיבה במטופלים ששרדו אוטם שריר הלב (MI).

ברקע מציינים החוקרים כי המידע על השפעת סוג התזונה לאחר MI על תמותה הוא מוגבל, למרות המספר הגדל והולך של מטופלים ששרדו MI .

מטרת החוקרים הייתה לבחון את הקשר בין התזונה לאחר MI והשינויים בה מלפני ואחרי ה-MI עם הסיכון לתמותה מכל סיבה, ותמותה על רקע קרדיווסקולרי בין מטופלים ששרדו MI .

החוקרים כללו 2,258 נשים מתוך מחקר האחריות (WHI) ו-1,840 גברים מתוך מחקר המעקב אחר אנשי מקצוע בתחום הבריאות. המשתתפים היו כאמור כאלה ששרדו MI במהלך תקופת המעקב ואשר השלימו מילוי שאלונים של לפני/אחרי האירוע.

איכות התזונה הוערכה באמצעות שימוש באינדקס אכילה בריאותית משנת 2010 (מדד AHEI2010 ?, אשר מורכב משיקלול ציון של ממזונות ותוספים ע”פ הקשר שלהם לסיכון למחלה כרונית בהתאם לדיווחים בספרות.

נעשו התאמות להערכת סיכון ע”פ שימוש בתרופות, וגורמי סיכון הקשורים לסגנון חיים לצורך ביצוע רגרסיה יחסית מסוג COX . יעד המחקר המרכזי היה תמותה מכל סיבה, ותמותה על רקע קרדיווסקולרי.

החוקרים מדווחים כי במהלך תקופת המעקב היו 682 מקרי תמותה בקרב הנשים ו-451 בקרב הגברים. הזמן החציוני שלההישרדות לאחר ה-MI הראשוני היה 8.7 שנים עבור נשים, ו-9.0 עבור גברים.

לאחר עיבוד הנתונים נמצא שיחס הסיכון המתואם לתמותה מכל סיבה היה 0.76 (ברווח בר סמך של 0.6-0.96 ) ולתמותה קרדיווסקולרית הוא היה 0.73 (ברווח בר סמך של 0.51-1.04 ) עבור המשתתפים ברבעון העליון מבחינת איכות התזונה בהשוואה לרבעון התחתון.

כאשר הוציאו את מרכיב צריכת האלכוהול מתוך שיקלול איכות התזונה, יחס הסיכון המתואם הקשור עם ה-AHEI2010 לאחר MI היה 0.73 (בטווח בין 0.58-0.93 ) עבור תמותה מכל סיבה, ו-0.81 (בטווח בין 0.64-1.04 ) לתמותה קרדיווסוקלרית, כלומר לא שונה משמעותית מהיחס שכלל שיקלול צריכת אלכוהול.

המחברים מסכמים כי שורדים של MI אשר צורכים תזונה בריאותית אשר נמצאה קשורה להפחתת הסיכון לאירועים כליליים במסגרת מניעה ראשונית, נמצאים בסיכון נמוך יותר לתמותה מכל סיבה.  

JAMA Intern Med. Published online September 02, 2013

הערת המערכת: בשבוע שכל כך הרבה מחקרים תרופתיים אשר דווחו במסגרת הכנס השנתי של החברה האירופאית לקרדיולוגיה הראו חוסר יעילות במניעת תמותה ואירועים קרדיווסקולרים משמח לראות שדווקא לתזונה בריאותית (כמו דיאטה ים תיכונית למשל)  יש השפעה מיטיבה על תמותה בכלל ותמותה קרדיווסקולרית בפרט.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • היעילות והבטיחות של התערבות בגישה רדיאלית לטיפול במחלת כלי דם היקפית (Am J Cardiol)

    היעילות והבטיחות של התערבות בגישה רדיאלית לטיפול במחלת כלי דם היקפית (Am J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי התערבות דרך העורק הרדיאלי לטיפול במחלת כלי דם היקפית מהווה גישה בטוחה ויעילה כנגד מגוון סוגי מחלה וסקולארית. ברקע למחקר החוקרים מסבירים כי גישה דרך העורק הרדיאלי משמשת יותר ויותר לפרוצדורות כליליות לאור שיעורים נמוכים יותר של סיבוכים באתר הדיקור ושיפור שביעות הרצון של […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה