מחיר ההשמנה – 20% ממקרי המוות קשורים למשקל עודף (Am J Public Health)

השמנת-יתר קשורה באחד מכל חמישה מקרי תמותה בארצות הברית, כך עולה ממחקר חדש שפורסם במהלך חודש אוגוסט בכתב העת American Journal of Public Health. מהנתונים החדשים עולה כי מחיר ההשמנה באמריקאים גבוה פי שלוש מכפי שהעריכו בעבר.

החוקרים מניו-יורק מדווחים כי עודף-משקל והשמנת-יתר היו קשורים ב-18.2% מכלל מקרי התמותה המבוגרים בשנים 1986-2006 בארצות הברית. הערכות קודמות של השפעת השמנת-יתר על התמותה, שפורסמו בשנת 2009, קבעו כי שיעורי התמותה הקשורים בהשמנת-יתר נעו סביב 5%.

במחקר הנוכחי, נראה כי להשמנת-יתר השפעה משמעותית בנשים שחורות, כאשר 26.8% ממקרי התמותה לוו במדדי מסת גוף של 25 ק”ג למטר בריבוע, או יותר. בנשים לבנות, 21.7% ממקרי התמותה נקשרו עם עודף-משקל או השמנת-יתר. בגברים שחורים, 5.0% ממקרי התמותה לווה בעודף-משקל או השמנת-יתר ובגברים לבנים עמד שיעור זה על 15.6%.

מהמחקר עולה עוד כי ככל ששנת הלידה הייתה מאוחרת יותר, כך ההשפעה של השמנת-יתר על שיעורי התמותה הייתה גבוהה יותר. יתרה מזאת, בניגוד לדיווחים רבים בספרות, השמנה אינה מספקת הגנה בקשישים.

החוקרים כותבים כי הערכות קודמות התעלמו ממספר גורמים, דוגמת השתתפות מעטה בסקרי בריאות הציבור מצד אנשים שמנים. בנוסף, מחקרים קודמים התבססו לעיתים קרובות על שיעורי השמנה ממוצעים, למרות שממוצעים אלו מטשטשים את ההבדלים המשמעותיים בין קבוצות גיל שונות.

באמצעות נתונים מ-19 סקרי National Health Interview Survey בשנים 1986-2004, וקישור נתונים אלו עם נתוני התמותה ב-National Death Index עד שנת 2006, החוקרים בחנו את הקשר בין השמנה ותמותה בכ-290,000 גברים לבנים, כ-41,000 גברים שחורים, כ-325,000 נשים לבנות וכ-61,000 נשים שחורות, כולן בגילאי 40-84.9 שנים.

החוקרים לא כללו חולים בגילאי 85 שנים ומעלה, במטרה להימנע מהטיות באוכלוסיה זו. הם גם לא כללו את 1% המשתתפים במדגם עם מדד מסת גוף נמוך מ-18.5 ק”ג למטר בריבוע, העשוי להוות סמן לתחלואה, תשישות או סיכון לתמותה.

החוקרים עקבו אחר ההנחיות הפדראליות, לפיהן מדד מסת גוף תקין הינו בטווח 18.5-24.9, עודף משקל מוגדר בטווח 25-29.9 והשמנת יתר מוגדרת בנוכחות מדד מסת גוף של 30 ק”ג למטר בריבוע ומעלה. יתרה מזאת, השמנת-יתר סווגה כהשמנה בדרגה 1 (מדד בטווח 30-34.9 ק”ג למטר בריבוע) ודרגה 2/3 עם מדד של 35 ק”ג למטר בריבוע, או יותר.

השמנת-יתר בדרגה 1 הייתה אחראית לעליה במספר מקרי התמותה בכל קבוצת גיל עוקבת. לדוגמא, מההערכות עלה כי באלו שנולדו בשנות השישים של המאה הקודמת, שיעורי התמותה על-רקע השמנת-יתר היו גבוהים יותר, בהשוואה לאלו שנולדו בשנות השלושים והעשרים של המאה הקודמת.

בגברים לבנים שנולדו בין 1915-1919, 3.4% מכל מקרי התמותה בגיל 66 שנים מיוחסים להשמנת-יתר בדרגה 1. בגברים שנולדו רק עשר שנים מאוחר יותר נרשמה עליה בשיעורי התמותה הקשורים בהשמנת-יתר ל-4.5% ובאלו שנולדו לאחר עשר שנים נוספות (כלומר, אלו שנולדו בין 1935-1939), 5.8% ממקרי התמותה בגיל 66 שנים היו קשורים עם השמנת-יתר.

מהנתונים עולה עוד כי חלה עליה ביחסי הסיכון לתמותה והשמנת-יתר עם העליה בגיל. לדוגמא, בנשים לבנות, יחס הסיכון להשמנת-יתר בגיל 45 נע סביב 1.25, אך עד גיל 65 שנים, השמנת-יתר מביאה לעליה של פי 2 בסיכון לתמותה. בנשים שחורות, יחס הסיכון להשמנת-יתר בגיל 45 שנים הינו 0.7, אך עד גיל 65 שנים, עולה לכ-1.5.

Am J Public Health. Published online August 15, 2013

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

גם כאן, כמו במחקר הקפה המדווח היום ראינו גם מחקרים שהראו ש-BMI בין 25-30 דווקא קשור לסיכון נמוך יותר לתמותה כך שצריך לקחת את הממצאים בזהירות המתבקשת.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

    יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

    מטרות הטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 2 כוללות שיפור המצב הבריאותי ואיכות החיים והשגת יעדים אלו כוללת מניעת התפתחות סיבוכים משנית לסוכרת, דחיית התקדמות המחלה ואף להביא לנסיגה של המחלה בשלבים מוקדמים. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי כמחצית או יותר מהאנשים עם סוכרת מסוג 2 אינם מאוזנים היטב, זאת חרף הזמינות של טיפולים חדשים ויעילים לאיזון רמות הסוכר בדם. […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למעלה מ-5% מהמקרים של מוות פתאומי של תינוקות עשוי להיות קשור להשמנת-יתר אימהית. בארצות הברית מדווח בכל שנה על כ-3,500 מקרים של מוות פתאומי של תינוקות. לאחר מסעות פרסום בשנות ה-90 של המאה הקודמת שכללו המלצות על תנוחות שינה בטוחות […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    במאמר שפורסם בכתב העת Bone מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר עולם-אמיתי התומכות בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס של נשים מבוגרות והפניית אלו עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס, עם עליה משמעותית בשיעורי הטיפול והפחתת הסיכון לשברים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את שיעורי הטיפול והסיכון לשברים בנשים מבוגרות במחקר מבוסס-אוכלוסייה בו נשים עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס הופנו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה