מהם גורמי הסיכון לאירועי PTSD בקרב צעירים ? מחקר אפידמיולוגי חדש מזהה את האוכלוסיות המועדות ומציע להתמקד בהן בטיפול מונע ומתמשך (J Am Acad Child Adolesc Psychiatry)

גורמי סיכון המאפשרים זיהוי של בני נוער הנמצאים בסיכון הגבוה ביותר לפתח הפרעה פוסט-טראומתית (PTSD) לאחר חוויה טראומטית (PTE) זוהו במחקר שפורסם לאחרונה ב-J Am Acad Child Adolesc Psychiatry , מה שיאפשר לדעת החוקרים למנוע ולטפל באוכלוסיה הפגיעה יותר.

מחקר אפידמיולוגי רחב היקף זה הראה שגורמי הסיכון החזקים ביותר ל-PTSD כוללים מין נשי, אירועים הקשורים לאלימות אישית, ומצב קודם של חרדה והפרעות מצב רוח לפני החשיפה לאירוע הטראומתי.

אי לכך, סבורים החוקרים שאסטרטגיות התערבות שנועדו למנוע התרחשות של PTSD במטופלים שנחשפו ל-PTE , במבוגרים ובילדים, יהיו יעילות במיוחד במידה ויופנו אל עבר בני נוער  שהיו קורבנות של אלימות בין אישית, ואלה שסובלים מחרדה והפרעות לחץ נפשי.

במחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין חשיפה לאורך החיים לאירועים טראומתיים לבין PTSD . לצורך כך עשו שימוש במאגר המידע הלאומי NCS-A והעריכו את החשיפה ה”אפדימיולוגית” ל-PTE ואירועי PTSD בקרב בני נוער.

המחקר כלל מידע על 6,843 מתבגרים והוריהם בגילאים 13-17 אשר התבסס על ראיונות עם מתבגרים ומילוי שאלונים עצמיים אשר העריכו חשיפה לאורך החיים לאלימות בין אישית, תאונות/פציעות, עדות לאירעים אלה, ביחד עם הופעת PTSD והפרעות אחרות כמו פחד, הפרעות התנהגות, ועוד.

בסה”כ 61% מהצעירים דיוחו על חשיפה ל-PTE אחד במהלך חייהם, לרבות אלימות בין אישית כמו אונס, התעללות גופנית, או עדות לאלימות מקומית כמו גם פציעות, אסונות טבע ומוות של אדם קרוב. 19% מהמגיבים לשאלון דיווחו על 3 או יותר אירועים כאלה.

השכיחות של של PTSD באלו שנחשפו לטראומות הייתה 4.5% , שיעור הקרוב לזה של האוכלוסיה הבוגרת בארה”ב, כאשר בחלוקה בין המינים השכיחות הייתה 7.3% מבין הבנות, ו-2.2% מבין הבנים.

גורמי הסיכון החזקים ביותר הקשורים ל-PTE כללו העדר של הורים ביולוגים בבית, ומצב קיים קודם של הפרעה מנטלית, ובמיוחד הפרעות התנהגות מסוג ADHD והפרעות התרסה-התנגדות.

גורמי סיכון שחזו אי התאוששות מהטראומה כללו עוני, יליד אמריקאי, הפרעה ביפולארית, וחשיפה לאירוע טראומתי נוסף.

החוקרים סבורים שבעזרת מידע זה קיימת הזדמנות להפחית את הסובלים מ-PTSD ע”י מתן טיפול מונע בעקבות PTE לאותם הנמצאים בסיכון מוגבר ל-PTSD , וע”י מתן טיפול יזום לאותם צעירים שסביר להניח שלא יתאוששו באופן ספונטני.  

J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2013;8:815-830; 780-783

הערת המערכת: מחקר חשוב שעשוי להיות רלבנטי במקומותינו אשר לצערנו לא חסרים  אירועים טראומתיים החל מקסאמים, קטיושות, תאונות , אלימות פיזית ומילולית,  ולאחרונה גם תינוקות הנשכחים למוות ברכבי הוריהם.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • עדויות נוספות תומכות בקשר בין הפרעת דחק בתר-חבלתית ובין דום נשימה חסימתי בשינה (JAMA Netw Open)

    עדויות נוספות תומכות בקשר בין הפרעת דחק בתר-חבלתית ובין דום נשימה חסימתי בשינה (JAMA Netw Open)

    הפרעת דחק בתר-חבלתית (Posttraumatic Stress Disorder, או PTSD) עשויה להביא לעליה בסיכון לדום נשימה חסימתי בשינה בגברים יוצאי צבא מבוגרים, כך עולה מתוצאות מחקר תאומים חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין דום נשימה בשינה ובין הפרעת דחק בתר חבלתית, אך היקף הקשר לא […]

  • ועדת מומחים חיצונית הציגה ל-FDA התנגדות נחרצת לשימוש ב-MDMA לטיפול בפוסט טראומה (הארץ)

    ועדת מומחים חיצונית הציגה ל-FDA התנגדות נחרצת לשימוש ב-MDMA לטיפול בפוסט טראומה (הארץ)

    ההכרעה של ה-FDA לגבי השימוש ב-MDMA כטיפול תרופתי, הנחשב כפורץ דרך לטיפול ב-PTSD, אמורה להנתן באוגוסט. ד"ר אנה הרווד גרוס, מנהלת המחקר במרכז הישראלי לפסיכוטראומה אומרת בתגובה לפרסום המלצות הועדה: "אנו לא דוגלים ב-MDMA כפתרון ייחודי ונקודתי לפוסט טראומה, המטרה היא לחקור את הפוטנציאל של טיפולים אינטנסיביים עם ובלי סיוע של ה-MDMA"

  • אחד מכל תשעה ילדים בארצות מאובחן עם ADHD (מתוך J Clin Child & Adolescent Psychology)

    אחד מכל תשעה ילדים בארצות מאובחן עם ADHD (מתוך J Clin Child & Adolescent Psychology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology עולה כי כאחד מכל תשעה ילדים בארצות הברית אובחן אי-פעם כלוקה בהפרעת קשב, ריכוז/היפראקטיביות (ADHD או Attention Deficit/Hyperactivity Disorder) נכון לשנת 2022. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ADHD הינה אחת ההפרעות הנוירו-התפתחותיות הנפוצות בילדים ומעדויות בנושא עולה כי מרשמים לטיפול תרופתי ב-ADHD זינקו […]

  • טיפול מונע עשוי להפחית את הסיכון לפרכוסים משנית לטראומה במבוגרים לאחר חבלת ראש (JAMA Neurology)

    טיפול מונע עשוי להפחית את הסיכון לפרכוסים משנית לטראומה במבוגרים לאחר חבלת ראש (JAMA Neurology)

    טיפול למניעת פרכוסים מלווה בירידה מתונה בסיכון להופעת פרכוסים בשלב מוקדם לאחר טראומה במבוגרים לאחר חבלת ראש קלה או בינונית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה של שמונה מחקרים שכללו 5,637 חולים עם חבלת ראש קלה (מדד Glasgow Coma Scale של 13-15 נקודות) או בינונית (מדד GCS של 9-12 נקודות) […]

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה