בכתב העת Gut מתפרסמות תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי צריכת ירקות, אך לא צריכת פירות, עשויה לשחק תפקיד חשוב במניעת התפתחות דלקת לבלב חדה, שאינה על-רקע אבני מרה.
במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין צריכת פירות וירקות ובין הסיכון לדלקת לבלב חדה, שאינה על-רקע אבני מרה. הם ערכו מחקר פרוספקטיבי שכלל כ-80,000 נשים וגברים, בגילאי 46-84 שנים, שהשלימו שאלוני תזונה בתחילת המחקר והיו במעקב אחר היארעות דלקת לבלב חדה, שאינה על-רקע אבני מרה, החל מ-1 בינואר, 1998, ועד 31 בדצמבר, 2009. המשתתפים סווגו לחמישונים לפי צריכת פירות וירקות.
מדגם המחקר כלל 320 מקרים של דלקת לבלב חדה, שאינה על-רקע אבני מרה (216 גברים ו-104 נשים), שזוהו במהלך 12 שנות מעקב. לאחר תקנון לערפלנים אפשריים, החוקרים זיהו קשר הפוך ותלוי-מינון בין צריכת ירקות ובין הסיכון לדלקת לבלב חדה, שאינה על-רקע אבני מרה; עבור כל שתי מנות נוספות ביום נרשמה ירידה של 17% בסיכון לדלקת לבלב חדה. בקרב משתתפים שצרכו למעלה ממשקה אלכוהול אחד ביום ובאלו עם מדד מסת גוף של 25 ק”ג למטר בריבוע, או יותר, יחס הסיכון לחמישון העליון של צריכת ירקות, בהשוואה לחמישון התחתון, עמד על 0.29 ו-0.49, בהתאמה.
החוקרים לא זיהו קשר משמעותי בין צריכת פירות ובין הסיכון לדלקת לבלב חדה, שאינה על-רקע אבני מרה; יחס הסיכון להשוואת החמישון העליון והתחתון לצריכת פירות עמד על 1.20.
החוקרים מסכמים וכתבים כי מהממצאים עולה כי צריכת ירקות עשויה לסייע במניעת דלקת לבלב חדה, שאינה על-רקע אבני מרה. עם זאת, הם לא הדגימו השפעה דומה לצריכת פירות.
Gut. 2013;62(8):1187-1192
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!