ההשפעה של טיפול בסטרואידים בילדים עם אסתמה על ציר היפופיזה-היפותלמוס-אדרנל (Pediatrics)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי שני-שליש מהילדים עם אסתמה, המטופלים בסטרואידים, עשויים לסבול מדיכוי של ציר היפופיזה-היפותלמוס-אדרנל. יתרה מזאת, השכיחות של דיכוי ציר היפותלמוס-היפופיזה עמדה על 22% במחקר שפורסם לאחרונה.

החוקרים מצאו גם כי שימוש בתרסיסי סטרואידים נזאליים, מדד מסת גוף והיענות לטיפול במשאפי סטרואידים ניבאו כולם התפתחות דיכוי ציר היפותלמוס-היפופיזה-אדרנל. הממצאים עולים בקנה אחד עם מממצאי מחקר פיילוט שפורסם לאחרונה.

הממצאים מבוססים על מחקר שכלל 143 חולים עם אסתמה, בגילאי 5-18 שנים, שטופלו במשאפי סטרואידים עם או ללא טיפול נוסף בסטרואידים. הם עקבו אחר המינון היומי והמינון הכולל של משאפי סטרואידים, תרסיסים נזאליים של סטרואידים, טיפולים מקומיים בסטרואידים וטיפול פומי בסטרואידים.

החוקרים העריכו את ההיענות לטיפול בסטרואידים בזמנים שונים, ע”י הערכת מספר המנות שלא נלקחו בשבוע החולף. הם חילקו שאלונים להערכת איזון אסתמה, בחנו את התפקוד הריאתי וקבעו את מדד אסתמה של כל חולה.

החוקרים גם אספו דגימות דם בין השעה 8-9 בבוקר לרמות קורטיזול ורמות אדרנוקורטיקוטרופינים. הם ערכו בדיקות מטירפון במהלך הלילה במידה ורמות הקורטיזול בצום בבוקר עמדו על 0.83 ננומול לליטר.

החוקרים מצאו כי דיכוי ציר היפותלמוס-היפופיזה עשוי להופיע במינונים המקבילים לייצור הקורטיזול היומי. הם גם מצאו כי השימוש בתרסיסי סטרואידים נזאליים, בנוסף למשאפי סטרואידים, הינו גורם מנבא משמעותי לדיכוי ציר היפותלמוס-היפופיזה-אדרנל, בעוד שהמינון המצטבר של סטרואידים אינו מנבא זאת.

לציין, מדד מסת גוף גבוה והיענות ירודה לטיפול במשאפי סטרואידים ולתרסיסים נזאליים, סיפקו הגנה מפני דיכוי ציר היפותלמוס-היפופיזה-אדרנל. בנוסף, מדדי FEV1/FVC נמוכים עשויים לנבא דיכוי ציר היפותלמוס-היפופיזה אדרנל ללא קשר להשפעה המדכאת של סטרואידים.

החוקרים משערים כי הדיכוי של הציר אינו תופעה של “הכל או כלום”. מדובר בתוצאה הקשורה בהיענות לטיפול, התאמת מינונים, טכניקת השימוש ונטילת תוספי סטרואידים, כמו גם בגורמים גנטיים ואפי גנטיים.

לסיכום, בילדים הסובלים מאסתמה עם מדדי מסת גוף נמוכים, המטופלים במשאפי סטרואידים ובתרסיסים נזאליים המכילים סטרואידים, מומלץ לערוך בדיקות להערכת ציר היפותלמוס-היפופיזה. עם זאת, יש לנסות ולקבוע את רמת ההיענות לטיפול בסטרואידים.

Pediatrics. 2012;130:1-8. Published online November 12, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניהול מקרי שלפוחיות ופוסטולות בילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום שהוערכו דרמטולוגית (Pediatrics)

    ניהול מקרי שלפוחיות ופוסטולות בילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום שהוערכו דרמטולוגית (Pediatrics)

    מטרת מחקר זה, שפורסם לאחרונה ב-PEDIATRICS, היתה להעריך את הניהול הרפואי ותוצאותי במקרים בהם ילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום הוערכו על ידי רופאי העור לאור הופעת שלפוחיות ו/או פוסטולות. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את הסקירה ומוסיף מהערותיו.

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Foot and Ankle Surgery עולים מספר גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך 30 ימים לאחר אבחנה של כף רגל סוכרתית, כולל בית החולים בו אושפז החולה לראשונה, זיהום אתר ניתוחי, אלח-דם והיפרדות הגדם. כף רגל סוכרתית הינה סיבוך אפשרי של סוכרת, עם שיעורי הימצאות כיב של 6.3%. אשפוזים חוזרים לבית החולים […]

  • קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישרו התוויה חדשה לטיפול בקרם Roflumilast בריכוז 0.15% כנגד אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית במבוגרים וילדים מגיל שש שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי קרם Roflumilast, אשר פותח ע”י חברת Arcutis Biotherapeutics, הינו מעכב PDE-4 מקומי ללא-סטרואידים, אשר אושר בעבר בריכוזים גבוהים לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס רובדי. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) מלווה בעליה גדולה יותר בצפיפות העצם לעומת Teriparatide (טריפראטייד) לאחר שנה אחת, לצד שיעור גבוה יותר של חולים המשלימים תא הטיפול. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide. […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב ילדים לאימהות עם אסתמה סיכון מוגבר להתפתחות מחלות אלרגיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות קליניות וקדם-קליניות מעידות כי חשיפה תוך-רחמית לאסתמה אימהית מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה בצאצאים. עם זאת, לא ידוע אם אסתמה אימהית מעלה גם את הסיכון לאלרגיות […]

  • בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחלק מהנשים עם בדיקת סקר תקינה לסוכרת הריונית בטרימסטר הראשון והשני להיריון ישנה עדות להופעה מאוחרת של סוכרת הריונית לפי בדיקת סקר נוספת של סוכר בדם בצום בשבועות 32-34 להיריון, כאשר הסיכון למאקרוזומיה גבוה יותר משמעותית במקרים אלו. מטרת המחקר הנוכחי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה