עדכון ההנחיות לבדיקות סקירה לסוכרת מסוג 2 (CMAJ)

בדיקות סקירה שגרתיות לסוכרת מסוג 2 מומלצות למבוגרים א-תסמיניים בסיכון גבוה עד גבוה-מאוד, אך לא באלו בסיכון נמוך עד בינוני, כך לפי עדכון ההנחיות מטעם ה-Canadian Task Force on Preventive Health Care. עדכון זה להמלצות משנת 2005 מיועד לרופאים וכן לאלו המעורבים בקביעת המדיניות הרפואית ומתפרסם במהדורת 16 באוקטובר של כתב העת Canadian Medical Association Journal.

ההנחיות החדשות כוללות מידע מדויק ונוח עם מחשבוני סיכון מבוססי-רשת וערכי HbA1c לא-בצום לבדיקות סקירה לסוכרת. באמצעות כלים אלו ניתן לשפר את התוצאות ע”י העצמת החולים לקחת חלק פעיל בטיפול ובשינוי גורמי הסיכון שלהם, דרך שינויי הרגלי התזונה ופעילות גופנית.

צוות המשימה כללה 14 מומחים בטיפול ראשוני ומניעה, שסקרו את הממצאים של מחקר אקראי גדול ומחקרים אחרים שפורסמו לאחרונה. מנתונים אלו לא עלו עדויות כי בדיקות סקירה לסוכרת מסוג 2 במבוגרים מתחת לגיל 40, בסיכון נמוך עד בינוני לסוכרת, הביאו להפחתת היארעות, תמותה או סיבוכי סוכרת.

עם זאת, יש עדויות מהן עולה כי בדיקות סקירה במבוגרים בסיכון גבוה או גבוה מאוד לסוכרת, עשויות להפחית את שיעורי אוטם לבבי, סיבוכים מיקרווסקולאריים ותמותה.

ההנחיות מדגישות את הצורך להתמקד בחולים בסיכון גבוה וגבוה מאוד. גם בקבוצה זו יש מעט מאוד עדויות לפיהן ישנה תועלת לבדיקות סקירה תכופות, בעיקר להפחתת תמותה. בדיקת הסקירה המומלצת הינה בדיקת A1c ללא צום, המאפשרת לרופאים להתבסס על אותה בדיקה לבדיקת סקר וניטור ועשויה לשפר את ההיענות של החולים ע”י ויתור על הצורך בצום לפני הבדיקה.

להלן ההמלצות העיקריות של צוות המשימה:

·         להערכת רמת הסיכון באוכלוסיה הכללית, יש להתבסס על מחשבון סיכון תקף ולא על בדיקות דם שגרתיות בשלב הראשון של הסקירה.

·         כלי הסקירה המועדף הוא מדד Finnish Diabetes Risk Score, אם כי שאלון Canadian Diabetes Risk Assessment Questionnaire הינו חלופה מקובלת. מחשבוני סיכון אלו עשויים לחנך את החולים בנוגע לגורמי הסיכון שלהם.

·         שני המדדים האמורים מקצים ערכי סיכון המבוססים על גיל, השמנה, היסטוריה של היפרגליקמיה, היסטוריה של יתר לחץ דם, היסטוריה משפחתית של סוכרת, רמת פעילות מוגבלת וצריכה תזונתית מוגבלת של ירקות ופירות.

·         בדיקת הדם המועדפת לסקירה היא A1c, אם כי הערכת רמות סוכר בצום ומבחן העמסת סוכר מהווים חלופות מקובלות.

·         הסף המומלץ לאבחנה של סוכרת הוא A1c של 6.5% ומעלה, אך ערכים נמוכים יותר אינם שוללים אבחנה של סוכרת על-פי רמות סוכר. יש למדוד את ערכי A1c בשיטות סטנדרטיות ותקפות.

·         אין לערוך בדיקות דם שגרתיות לסקירת מבוגרים א-תסמיניים מתחת לגיל 40, למעט אלו בסיכון גבוה או גבוה מאוד לסוכרת. זוהי המלצה חלשה המבוססת על עדויות באיכות ירודה.

·         יש לערוך בדיקות סקירה המבוססת על רמות A1c בדם כל 3-5 שנים במבוגרים בגילאי 40 ומעלה, ובסיכון נמוך-עד-בינוני ובכל גיל באלו בסיכון גבוה. זוהי המלצה חלשה, המבוססת על עדויות באיכות ירודה.

·         יש לערוך בדיקות דם  להערכת רמת A1c כל שנה במבוגרים בכל גיל, המצויים בסיכון גבוה מאוד לסוכרת. זוהי המלצה חלשה המבוססת על עדויות באיכות ירודה.

צוות המשימה מסכם וכותב כי לא נמצאו עדויות התומכות בבדיקות סקירה שגרתיות עם בדיקת דם לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בסיכון נמוך או בינוני לסוכרת. בדיקות סקירה של אוכלוסיה זו עשויות להוביל לאבחנת-יתר, בירור וטיפול מיותרים ועלויות פסיכו-סוציאליות וכלכליות מיותרות.

CMAJ. 2012;184:1687-1696

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית המבוצעת בעיקרה בשעות הערב מלווה ברמות סוכר נמוכות יותר במבוגרים בעלי אורח חיים יושבני עם עודף-משקל או השמנת-יתר, בפרט באלו עם הפרעה במשק הסוכר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obesity. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אימונים גופניים בשעות אחר הצהריים והערב משפרים א משק הסוכר במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר, אך […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

  • רמות AMH בגיל צעיר מנבאות תסמיני מנופאוזה בגיל מבוגר (Menopause)

    רמות AMH בגיל צעיר מנבאות תסמיני מנופאוזה בגיל מבוגר (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי רמות AMH (או Anti-Mullerian Hormone) נמוכות יותר בשנות ה-30 לחייהן מלווה בהופעה מוקדמת יותר של מנופאוזה ושכיחות גבוהה יותר של יובש נרתיקי, אך פחות תסמינים פסיכולוגיים לאחר למעלה מעשור. מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין רמות AMH בנשים הרות באמצע […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה