ההשפעה של ערכי סוכר בטווח העליון של הנורמה על מבנה המוח (Neurology)

מתוצאות מחקר חדש עולה כי גם ערכי סוכר בטווח העליון של הנורמה קשורים באטרופיה מוחית.

במדגם של אנשים בגיל העמידה, שנבחרו באקראי, החוקרים זיהו קשר מובהק סטטיסטית בין ערכי סוכר גבוהים בדם בזמן צום ובין אטרופיה של ההיפוקמפוס והאמיגדלה במהלך ארבע שנים. לאור התוצאות, החוקרים קוראים לערוך דיון אודות הטווח התקין של ערכי הסוכר המקובל כיום ולשקול לשנותו.

מדגם המחקר כלל 249 משתתפים בגילאי 60-64 שנים, שהתגוררו באוסטרליה. אף אחד מהמשתתפים לא סבל ממחלה נוירולוגית, לא נטל נוגדי-דיכאון או אובחן כחולה סוכרת. בכל המשתתפים ערכי הסוכר בדם היו נמוכים מ-110 מ”ג לד”ל.

כל המשתתפים עברו בדיקות הדמיה בתהודה מגנטית בשתי נקודות זמן והחוקרים העריכו את נפח ההיפוקמפוס והאמיגדלה.

לאחר מעקב ממוצע של 4 שנים, ועם תקנון לגיל, מין, הבדל בנפח תוך-גולגולתי מהבדיקה הראשונה לשנייה, גנוטיפ APOE4, יתר לחץ דם, צריכת אלכוהול, מדד מסת גוף, עישון וגורמים אחרים, החוקרים מצאו קשר שלילי בין ערכי סוכר גבוהים יותר בדם ובין נפח ההיפוקמפוס השמאלי והימני ונפח האמיגדלה.

בשורה התחתונה, נראה כי ערכי סוכר גבוהים יותר מלווים באטרופיה נרחבת יותר. לדברי החוקרים, שיעורי האטרופיה של ההיפוקמפוס עמדו על 2% לשנה ורמות הסוכר בדם היו אחראיות ל-6-10% מהאטרופיה.

החוקרים ערכו מספר ניתוחים סטטיסטיים במטרה לשלול אפשרות של גורמים אחרים התורמים לקשר שתועד. באחד המקרים, הם התבססו על סף נמו יותר של רמות סוכר בדם בצום, של פחות מ-100 מ”ג לד”ל והתוצאות היו כמעט זהות. מניתוח נוסף שכלל משתתפים עם סוכרת מסוג 2, או רמות סוכר גבוהות מ-100 מ”ג לד”ל, התמונה הייתה דומה. כאשר החוקרים לא כללו משתתפים עם מדד מסת גוף של מעל 25, הממצאים היו זהים ואף משמעותיים יותר.

ההשפעה של רמות סוכר גבוהות בדם על המוח מתווכת ע”י מספר מנגנונים, כאשר הסביר ביותר הינו באמצעות תהליכים דלקתיים. רמות סוכר גבוהות עשויות לעודד תהליכים אנטי-דלקתיים, שידוע כי אינם טובים למוח ובפרט להיפוקמפוס, הרגיש לעקה סביבתית. מתח פסיכולוגי הינו גורם אפשרי נוסף, שכן קשור בסיכון מוגבר להפעלה של ציר היפותלמוס-היפופיזה-אדרנל, המלווה ברמות סוכר מוגברות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מחקרים אקראיים ומבוקרים קצרים, שאינם אתיים בהקשר זה, הדגימו קשר משכנע בין רמות הסוכר בדם ובין אטרופיה של האונה הטמפוראלית במוח.

Neurology. 2012;79:1019-1026

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה