הפחתה ניכרת בתכולת שומן טראנס במוצרי מזון ברחבי העיר ניו-יורק (Ann Intern Med)

האיסור התזונתי על השימוש בחומצות שומן טראנס במסעדות ברחבי העיר ניו-יורק הוביל להפחתה משמעותית בתכולת שומן טראנס במוצרי מזון הנרכשים ברשתות מזון-מהיר, שנתיים לאחר יישום ההגבלה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש.

בסיכומו של דבר, נרשמה ירידה אבסולוטית של 2.4 גרם בתכולת שומן טראנס בארוחות צהריים המקביל לירידה של 2.61 קילו-קלוריות בשומן טראנס בכל קנייה. הירידה הינה משמעותית וצפויה להשפיע לטובה על בריאות הלב וכלי הדם של הצרכנים.

לפי ההחלטה שהתקבלה בעיר ניו-יורק, על המסעדות היה לעבור עד 1 ביולי, 2007, לשמנים ומרגרינה עם תכולה של פחות מ-0.5 גרם שומן טראנס למנה ועד 1 ביולי, 2008, לסלק לחלוטין שומן טראנס מכל מוצרי המזון. בשנת 2009, החוקרים פרסמו מחקר בו דיווחו על התוצאות קצרות הטווח מהן עלה כי כ-98% מהמסעדות בעיר ניו-יורק לא השתמשו עוד בשמן ירקות מלאכותי. בדומה, מחקר אחר מצא כי רשתות McDonald, Burger King, Wendy’s, Jack in the Box ו-Dairy Queen, הפחיתו כולן את השימוש בשומן טראנס לקרוב לאפס, ללא הגדלת השומן הרווי. בשנים 1997-1998, כ-10% מהשמני הבישול כללו חומצות שומן טראנס.

במחקר הנוכחי חולקו באקראי 275 מבין 1625 אתרים מורשים בעיר ניו-יורק של 13 רשתות מסעדות. החוקרים אספו 7750 קבלות מצרכנים במהלך ששת החודשים שקדמו לאיסור משנת 2007. שנתיים מאוחר יותר, הם אספו 8730 קבלות מארוחות צהריים. למעלה ממחצית מהצרכנים דיווחו כי אכלו ארוחת צהריים ברשת המבורגרים, 28% אכלו ברשתות סנדביצ’ים, 12% אכלו ממסעדות עופות מטוגנים ו-4% מרשתות פיצה ואוכל מקסיקני.

בין השנים 2007-2009, תכולת שומן טראנס בכל רכישה ירדה בממוצע ב-2.4 גרם; ירידה זו תועדה ברשתות המבורגרים, עוף מטוגן ואוכל מקסיקני. תכולת שומן טראנס ל-1000 קילו-קלוריות ירדה גם כן ב-2.7 גרם בכל מדגם המחקר, כמו גם ברשתות המבורגרים, עוף מטוגן ואוכל מקסיקני. תכולת שומן טראנס ל-1000 קילו-קלוריות ברשתות סנדביצ’ים עמדה על 0.22 גרם בלבד לפני האיסור לשימוש בשומן טראנס ונותרה קבועה בשנת 2009. בסך הכל, תכולת השומן הרווי בכל רכישה עלתה ב-0.6 גרם, עם עליה שתועדה רק ברשתות סנדביצ’ים ועוף מטוגן.

החוקרים גם מדווחים כי אין עדויות התומכות בחשש כי הפחתת שומן טראנס תוחלף בשומן רווי. למרות שהם זיהו עליה קלה בתכולת שומן רווי בכל רכישה, נרשמה ירידה בצריכת שומן טראנס ושומן טראנס עם שומן רווי, עדות לתועלת בריאותית בסיכומו של דבר.

בשנת 2009, התכולה המקסימאלית של שומן טראנס ברכישה בודדת עמדה על 5 גרם בלבד, נמוך משמעותית מ-28 גרם עליה דווח בשנת 2007. בסיכומו של דבר, שיעור הרכישות עם 0 גרם שומן טראנס עלה מ-32% בשנת 2007 ל-59% בשנת 2009. חשוב מכך, מיקום המסעדות לא השפיע משמעותית על תכולת שומן טראנס בכל רכישה, כאשר החוקרים זיהו ירידה בתכולה באזורים שונים, ללא תלות בשיעורי העוני. בדומה, לאחר תקנון שכלל את מספר הקלוריות בכל ארוחה לא השפיע על ההבדל המשוער בתכולת שומן טראנס בכל רכישה, עדות לכך שהתכולה הנמוכה של שומן טראנס לא נבעה מגודל קטן יותר של המנות.

Ann Intern Med 2012; 157:81-86

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

    יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

    מטרות הטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 2 כוללות שיפור המצב הבריאותי ואיכות החיים והשגת יעדים אלו כוללת מניעת התפתחות סיבוכים משנית לסוכרת, דחיית התקדמות המחלה ואף להביא לנסיגה של המחלה בשלבים מוקדמים. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי כמחצית או יותר מהאנשים עם סוכרת מסוג 2 אינם מאוזנים היטב, זאת חרף הזמינות של טיפולים חדשים ויעילים לאיזון רמות הסוכר בדם. […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למעלה מ-5% מהמקרים של מוות פתאומי של תינוקות עשוי להיות קשור להשמנת-יתר אימהית. בארצות הברית מדווח בכל שנה על כ-3,500 מקרים של מוות פתאומי של תינוקות. לאחר מסעות פרסום בשנות ה-90 של המאה הקודמת שכללו המלצות על תנוחות שינה בטוחות […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה