גישה תלת-שלבית לשחרור מוקדם של חולים עם דלקת ריאות הנרכשת בקהילה (Arch Intern Med)

תכנית פשוטה בת שלושה שלבים לטיפול בדלקת ריאות הנרכשת בקהילה הוכחה כבטוחה וכמקצרת באופן דרמטי את משך האשפוז בבית החולים, בהשוואה לגישת טיפול  סטנדרטית וללא השפעה שלילית על שיעור האשפוזים החוזרים, שיעורי התמותה או שביעות הרצון של החולים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Archives of Internal Medicine.

לדברי החוקרים, משך האשפוז הינו המרכיב החשוב ביותר בעלות הטיפול בחולים עם דלקת ריאות הנרכשת בקהילה, המאושפזים בבתי חולים; עם זאת, משך האשפוז משתנה באופן נרחב, עדות לכך שרופאים אינם נוקטים בגישה אחידה בהחלטה על אשפוז בבתי חולים.

מעבר מטיפול תוך-ורידי לטיפול פומי מוקדם ככל הניתן כאשר החולים יציבים קלינית עשוי לסייע בקיצור משך האשפוז והפחתת העלויות הנלוות.

במחקר הנוכחי בחנו החוקרים גישה בעלת שלושה שלבים לטיפול בחולים עם דלקת ריאות הנרכשת בקהילה, במטרה לקבוע אם מדובר בגישה בטוחה ויעילה יותר מטיפול סטנדרטי בהפחתת משך הטיפול האנטיביוטי התוך-ורידי ומשך האשפוז בחולים עם דלקת ריאות הנרכשת בקהילה.

הגישה כללה שלושה שלבים קריטיים, ראשית, ניידות מוקדמת של החולים, לאחריה שימוש בקריטריונים אובייקטיביים למעבר לטיפול אנטיביוטי פומי, ואז השימוש בקריטריונים שהוגדרו מראש להחלטה על שחרור מבית החולים. הפרטים של הגישה התלת-שלבית פורטו ברשימה מודפסת בגיליון הרופא. להשוואה, טיפול סטנדרטי כלל את הטיפול המקובל ע”י רופא בכיר.

מדגם המחקר כלל 401 חולים שנדרשו לאשפוז בשל דלקת ריאות הנרכשת בקהילה, שחולקו באקראי לקבוצת התערבות (גישת טיפול תלת-שלבית) או קבוצת התערבות (טיפול סטנדרטי).

חציון משך האשפוז היה קצר משמעותית בקבוצת ההתערבות, בהשוואה לקבוצת הביקורת (3.9 ימים לעומת 6.0 ימים, בהתאמה, P<0.001). בדומה, חציון משך הטיפול האנטיביוטי התוך-ורידי היה קצר יותר ועמד על 2.0 ימים לעומת 4.0 ימים בשתי הקבוצות, בהתאמה (p<0.001). בנוסף, שיעור גבוה יותר של חולים בקבוצת הטיפול הסטנדרטי פיתחו תופעות לוואי (15.9% לעומת 4.5%, p<0.001), בעוד ששיעור האשפוזים החוזרים, מקרי תמותה ושביעות הרצון של החולים היו דומים בשתי הקבוצות.

החוקרים כותבים כי במבוגרים עם מערכת חיסון תקינה ודלקת ריאות, הנרכשת בקהילה, הנדרשים לאשפוז, השימוש בגישה התלת-שלבית נמצא בטוח ויעיל בהפחתת משך טיפול אנטיביוטי תוך-ורידי וקיצור משך האשפוז בבית החולים, ולא השפיע לרעה על תוצאות הטיפול בחולים.

Arch Intern Med. Published online May 21, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה