כנס בינלאומי ראשון מסוגו במזרח התיכון: טיפולים עתידיים במחלת הסרטן

כנס בינלאומי ראשון מסוגו במזרח התיכון: טיפולים עתידיים במחלת הסרטןMOLECULAR TARGETING  THERAPY “תרופות ביולוגיות” למחלת הסרטן המותאמות אישית לכל חולה

גילויים מדעיים חדשניים בתחום חקר הסרטן

המכון האונקולוגי המרכז הרפואי זיו 2-5 במאי 2012

תחת הכותרת “טיפולים עתידיים במחלת הסרטן ושיתוף פעולה בינלאומי “מקיים המכון האונקולוגי במרכז הרפואי זיו בצפת, בניהולו של פרופ’ ג’מאל זידאן, כנס בינלאומי, ראשון מסוגו במזרח התיכון, שיתמקד ב”תרופות ביולוגיות” למחלת הסרטן, המהוות את עתיד הטיפול בסרטן, פיתוח ושימוש מוגברים בתרופות ביולוגיות. בכנס ייקחו חלק מנהלי מכוני מחקר בעולם, מומחים לחקר הסרטן ורופאים אונקולוגיים מכל העולם.

פרופ’ זידאן, מנהל המכון האונקולוגי במרכז הרפואי זיו ונשיא הכנס אומר, כי ה”תרופות הביולוגיות” הנחקרות בשנים האחרונות בעולם, הן עתיד הטיפולים בחולי סרטן והינן מכוונות מטרה מוגדרת בתא הסרטני,  MOLECULAR  TARGETED  THERAPY. טיפולים אלו הינם תוצאה של אלפי מחקרים שהתבצעו ומתבצעים בשנים האחרונות במכוני סרטן מובילים בעולם, בתחום הביולוגיה המולקולרית של התא הסרטני. הכנס בו יתקיימו 40 הרצאות ודיונים, ידון במכלול המחקרים האחרונים בתחום והטיפולים החדשניים בתחום בעזרת תרופות ממוקדות, המכוונות לפגיעה במולקולות ייחודיות לתאי הגידול הסרטני וכן שיתוף פעולה בין מכונים לחקר הסרטן בעולם ומרכזי הרפואה.

“המטרה בעולם כיום, הינה לפתח לכל סוג או תת-קבוצה של סרטן, את התרופה הביולוגית המשפיעה עליו ולטפל באמצעותה בחולים שנבדקו ונמצאו מתאימים לאותה התרופה מהבחינה הגנטית – עם או בלי שילוב של תרופות כימותרפיות. התרופות הביולוגיות נמצאות בשימוש כעשור ומספרן גדל משמעותית מדי שנה. המגמה הינה להגיע למיון והתאמת החולים לתרופות ביולוגיות ספציפיות, מגמה שמתחזקת בשנים האחרונות. מנגנון הפעולה של התרופות הביולוגיות מתבסס על כך שעל פני ממברנת תאים סרטניים (ממברנת התא והגרעין) מופיעים קולטנים ספציפיים, בכמות שונה מהתאים הרגילים. תרופות אלו מזהות את תאי הסרטן על פי קולטנים אלה ויודעות לתקוף אותם באופן ממוקד. כך משיגים את היתרון הגדול של פעילות ממוקדת ופגיעה בתאי סרטן בלבד תוך שמירה על התאים הבריאים, לעומת טיפול כימותרפי המתבסס על תקיפה כללית של התא, המזיק גם לתאים הבריאים” אומר פרופ’ זידאן ומציין, כי זו הסיבה לקיומו החשוב והקריטי של הכנס, להעברה ודיון בנושא חם זה בעולם הרפואה ובתחום הסרטן בעולם. יש תרופות ביולוגיות אחרות המשפיעות על מטרות אחרות גם בתוך התא.

בין משתתפי הכנס הבינלאומי, יהיה גם פרופ’ ג’וזף רוזנבלט (Prof. J. Rosenblatt), מנהל המכון לחקר הסרטן באוניברסיטת מיאמי בארה”ב שיחשוף מחקרים וגילוי חדשני בתחום ה” CD30” מיקום מטרה חדש בתאי סרטן הלימפומה. כמו כן, יחשוף את התרופות הביולוגיות החדשות שיעדן פגיעה וחיסול לתא הסרטני.

מחקר חדש נוסף שייחשף בכנס על ידי פרופ’ רפית הסן (Prof. R. Hassan) מהמכון האונקולוגי הלאומי לסרטן בבתסדה ארה”ב, הנחשב למכון הגדול בעולם, יציג שיטה חדשה בשימוש בתרופות ביולוגיות הקושרות חומר איזוטופי מקרין. תרופות אלו הניתנות לחולי סרטן מאופיינת בתגובה כפולה: התא החולה מותקף על ידי התרופה הביולוגית שנקשרת אליו ובו זמנית מוקרן עלי ידי החומר המקרין החדש, שקשור לתרופה הביולוגית.

בכנס ישתתפו עוד שישה מרצים מובילים בתחום מחו”ל.

כחלק מהכנס ידבר פרופ’ יוסי ירדן, מנהל המחלקה לבקרה ביולוגית במכון וייצמן אחד המובילים בעולם בתחום על החידושים והמחקרים על הקולטנים הביולוגיים של גורמי הצמיחה (EGFRs ) בתא סרטני ועל פרספקטיבה בשימוש בהם בעתיד. בנוסף יחשוף פרופ’ ירדן את המחקרים והממצאים האחרונים בנושא ברמה של ביולוגיה מולקולרית בתא, במטרה להעביר מידע זה לחברות תרופות בעולם, על מנת לדרבנן להתחיל ולייצר תרופות ביולוגיות לטיפול במחלת הסרטן.

פרופ’ זידאן מסביר, כי רפואת הסרטן נמצאת במעבר מוגבר לחקר ושימוש בתרופות ביולוגיות, השונות מהטיפולים הכימיים הרגילים ובנוסף יש להן פחות תופעות לוואי וכן השפעה נמוכה יותר על מח עצם ועל המערכת החיסונית בגוף. דבר זה מאפשר מתן תרופות אלו גם לחולים במצב כללי ירוד וגם בגיל יותר מבוגר, ולכן זו מהפכה עצומה בתחום.

עוד מוסיף פרופ’ זידאן, כי בשנים האחרונות נכנסו לטיפולים האונקולוגים יותר תרופות ביולוגיות וקיימים סוגי סרטן כמו סרטן שד וסרטן מעי גס שבהם ניתן כיום לטפל בעזרת שלושה סוגי תרופות ביולוגיות לפחות. גם בתחום סרטן הכליה, הריאות, לימפומות ממאירות ועוד נכנס, אם כי באטיות השימוש בתרופות ביולוגיות.

“התרופות הביולוגיות החדשות משנות את פני הטיפולים במחלות ממאירות ומביאים להצלחות גדולות בטיפול במחלת הסרטן דבר שמתבטא באחוזי תגובה גבוהים יותר וכן הארכת חיי החולים באופן משמעותי “אומר פרופ’ זידאן.

פרופ’ זידאן יציג בכנס את המחקרים האחרונים על סוגיה ביולוגית טיפולית חשובה, לגבי ההבדלים הביולוגיים בתכונות התא הסרטני בגרורות בהשוואה לתאים הסרטנים בגידול האם (הגידול ההתחלתי: המקורי)  שלהן. מספר חולי סרטן מפתחים גרורות מספר שנים לאחר גילוי המחלה והטיפול בגידול הראשוני. בדרך כלל נהוג לטפל בגרורות לפי התכונות הביולוגית של הגידול הראשוני. פרופ’ זידאן הינו אחד המדענים שהוכיחו כי יכולים להיות שינויים ביולוגיים בין תאי הסרטן בגרורות בהשוואה לגידול הראשוני שלהם. עובדה זו משפיעה על סוג הטיפול בחולה שלא באופן אוטומטי כפי שנעשה ברוב המקרים כיום.

“לצערי, למרות המחקרים והטיפולים המוצלחים בחולי סרטן על ידי תרופות ביולוגיות, אין עדיין שימוש סדיר ומלא בהן בעולם הרפואה. אלו אמנם תרופות חדשות יחסית ועדיין אין אומדן להשפעתן לטווח ארוך, אך אין ספק כי יעילותן גבוהה יותר מאשר התרופות האחרות וכן איכות ואורך חיי המטופלים טובה בהרבה. הבעיה הינה כמובן מחירן הגבוה מאוד ולצערי חלקן עדיין אינן חלק מסל הבריאות, למרות שמספר התרופות הביולוגיות בסל הבריאות בישראל יותר טוב מחלק מהמדינות במערב אירופה. אני מקווה, כי כנס זה ידרבן גם את חברות התרופות וגם את משרד הבריאות לעודד מחקרים נוספים בתחום ולאפשר הכנסתן לסל הבריאות לטיפול שגרתי בחולים” אומר פרופ’ זידאן.

תחום השימוש בתרופות הביולוגיות והשימוש ברצף הגנטי הינו בשורת רפואת העתיד. פרויקט הריצוף הגנומי הוא אחד מהכיוונים בהתהוות בתחום הרפואה המותאמת אישית לחולים במחלות ממאירות. מעבדות לחקר הסרטן בעולם משלבות מאמץ משותף בפרויקט גנום הסרטן. במסגרת זו מועבר מידע מפרויקט מיפוי הגנום האנושי לאיתור מוטציות וגנים הקשורים באופן ישיר להתמרה ממארת מכ-350 גנים שמוכרים כבר כיום, לסדר גודל של כ-2,000 גנים בעתיד ! מחקר ומיפוי מוטציות מלא של גידולים ספציפיים יאפשר פיתוחן של תרופות ייעודיות. במקביל, בדיקות ייעודיות יוכלו לנבא מראש את מידת היעילות הצפויה משימוש בתרופות אלו, ללא קשר לסוג הגידול אלא לפי פרופיל המוטציות של הגידול. בנוסף תהיה אפשרות לאפיין באופן מדויק יותר את המהלך הפרוגנוסטי של כל מטופל באופן אינדיווידואלי. הכנס הבינלאומי ביזמת המרכז הרפואי זיו, יאיר נושאים אלו והינו קריטי כחלק מעתיד הרפואה בתחום הסרטן, והמשך שיתוף פעולה בינלאומי לקידום הנושא.

בכנס ישתתפו גם חברות תרופות ישראליות ובינלאומיות שיציגו תרופות חדשות ומחקרים חדשים השייכים לתרופות אותן הם מייצרים.

לפרטים נוספים – יעל שביט/גיל מאור – 04-6930530

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה