הסיכון מול התועלת של איזון הדוק של לחץ הדם בחולי סוכרת (J Am Coll Cardiol)

מסקירה חדשה שפורסמה בכתב העת Journal of the American College of Cardiology עולה כי בחולי סוכרת, אל מול התועלת של איזון לחץ דם סיסטולי לערכים של מתחת ל-130 מ”מ כספית למניעת שבץ מוחי, קיים סיכון מוגבר לאירועים לבביים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חלק מהקווים המנחים תומכים בטיפול אגרסיבי יותר כנגד יתר לחץ דם בחולי סוכרת, עם ערכים סיסטוליים של מתחת ל-130 מ”מ כספית וערכים דיאסטוליים של מתחת ל-80 מ”מ כספית.

במחקר הנוכחי הגדירו החוקרים יעד עיקרי שכלל שילוב של תמותה קרדיווסקולארית, אוטם לבבי, שבץ מוחי, או אשפוז בשל אי-ספיקת לב. מהתוצאות עולה כי השיעור היה גבוה יותר משמעותית בחולים עם סוכרת, בהשוואה לחולים ללא-סוכרת (20.2% לעומת 14.2%). יעדים משניים (כל אחד מהמרכיבים של היעד המשולב , בנפרד) היו גם הם נפוצים יותר משמעותית בחולי סוכרת.

בחולי סוכרת זוהה סיכון מוגבר ליעד העיקרי וכל מרכיביו, בהשוואה לחולים ללא-סוכרת, עם כל רבעון קטגורית לחץ דם סיסטולי.

בשתי הקבוצות, הסיכון לשבץ מוחי היה גבוה יותר בשני הרבעונים העליונים מבחינת לחץ הדם הסיסטולי, בהשוואה לרבעון התחתון, אך לא נמצא קשר בין ערכי לחץ הדם הסיסטוליים בתחילת המחקר והיארעות אירועים אחרים.

באשר לקשר בין לחץ דם על הטיפול והתוצאות, אין עדות לכל סיבוך קרדיווסקולארי בעקבות לחץ דם נמוך, למעט קשר שתועד עם תמותה קרדיווסקולארית, שהייתה גבוהה יותר משמעותית בחולים עם ערכי לחץ דם סיסטוליים בסיסיים של מתחת ל-130 מ”מ כספית, עם הירידה הגדולה ביותר בלחץ הדם הסיסטולי.

כאשר החוקרים בחנו את לחץ הדם הסיסטולי תחת טיפול לפי עשירונים, הם מצאו ירידה פרוגרסיבית בהיארעות שבץ מוחי עד ללחץ דם של 115 מ”מ כספית, עם עקומה בצורת J באשר ליעדים האחרים. באשר לתמותה קרדיווסקולארית, נקודת השפל של עקומת J הייתה סביב 135.6 מ”מ כספית בחולי סוכרת וסביב 133.1 מ”מ בחולים ללא-סוכרת.

באשר ללחץ הדם הדיאסטולי, היעד העיקרי היה הנפוץ ביותר בחולים עם ערכי לחץ דם דיאסטוליים הנמוכים או הגבוהים ביותר במחקר (הן בחולי סוכרת והן בחולים ללא סוכרת), ללא תלות בלחץ הדם הסיסטולי.

מהן ההשלכות של הממצאים על הטיפול? בחולים עם סוכרת וללא-סוכרת, יריד פרוגרסיבית גדולה יותר בלחץ הדם הסיסטולי לוותה בהפחתת הסיכון ליעד העיקרי של המחקר, רק במידה ולחץ הדם הסיסטולי בתחילת המחקר נע בטווח של 143-155 מ”מ כספית.

החוקרים מוסיפים כי סביב לחץ דם סיסטולי ראשוני של 130 מ”מ כספית, או מתחת לו, יש להקפיד על מתן טיפול נגד יתר לחץ דם באופן זהיר, בשל סיכוי להשפעות לבביות לא-רצויות, העשויות לסתור את התועלת של איזון אגרסיבי של לחץ הדם. באשר ללחץ דם דיאסטולי, אותה המלצה תקפה בנוכחות ערכים של 67 מ”מ כספית ומטה.

אין ספק כי דרושים מחקרים נוספים בנושא.

J Am Coll Cardiol 2012;59:74-83

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

  • פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית המבוצעת בעיקרה בשעות הערב מלווה ברמות סוכר נמוכות יותר במבוגרים בעלי אורח חיים יושבני עם עודף-משקל או השמנת-יתר, בפרט באלו עם הפרעה במשק הסוכר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obesity. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אימונים גופניים בשעות אחר הצהריים והערב משפרים א משק הסוכר במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר, אך […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה