מחקר חדש משווה את הפעילות להורדת הלחץ התוך עיני בין טיפול ב-Brimonidine/Timolol ובין Dorzolamide/Timolol (מתוך CMRO)

מאת ד”ר בן פודה-שקד

ממחקר אשר פורסם בגיליון יולי 2010 של ירחון Current Medical Research & Opinion ובו בוצעה השוואה בין הטיפול בתכשיר המשלב Brimonidine ו-Timolol במינונים קבועים ובין תכשיר המשלב Dorzolamide/Timolol במינונים קבועים ביחס ליכולת להורדת הלחץ התוך-עיני בחולים הסובלים מגלאוקומה ראשונית פתוחת-זווית, נמצאה עדיפות לדברי החוקרים למשטר הטיפולי הראשון מבין השניים.

מטרת המחקר הייתה להשוות בין טיפול ב-Brimonidine/Timolol fixed combination (BrTFC) ובין Dorzolamide/Timolol fixed combination (DTFC) בכל הקשור ביכולת להורדת הלחץ התוך-עיני בחולים הסובלים מגלאוקומה ראשונית פתוחת-זווית (Primary open-angle glaucoma, POAG).

לשם כך, ערכו החוקרים מחקר פרוספקטיבי וכפול סמיות תוך הקצאה אקראית של החולים והחלפת החולים בין הקבוצות (crossover). הם מסבירים כי בתום שישה שבועות של טיפול ב-Timolol maleate 0.5% פעמיים ביום, הוקצו אקראית החולים לקבלת BrTFC פעמיים ביום או לחילופין DTFC פעמיים ביום למשך שישה שבועות נוספים. בהמשך, בוצע שלב נוסף של המחקר בו הוחלפו החולים בין קבוצות הטיפול למשך תקופה נוספת בת שישה שבועות. בכל ימי הבדיקות, נמדד הלחץ התוך-עיני (Intraocular pressure, IOP) בשעה 09:00 בבוקר (לפני קבלת הטיפול), ושוב בשעה 12:00 ו-16:00.

היעד העיקרי של המחקר נקבע כשינוי ב-diurnal IOP הממוצע בין תחילת המעקב ובין שישה שבועות טיפול. יעדו המשני היה אחוז החולים אשר הראו IOP של פחות מ-18 mmHg בתום ששת השבועות.

החוקרים מדווחים כי 25 חולים הוקצו אקראית ו-20 השלימו את המחקר. ה-Diurnal IOP הממוצע עמד על 20.28 (±2.03) mmHg בתום תקופת המחקר ההתחלתית בה טופלו החולים ב-Timolol בלבד. בתום שישה שבועות, עמד ערך זה על 16.28 (±2.07) mmHg בקבוצת החולים שטופלו ב-BrTFC ועל 17.23 (±2.29) mmHg באלו שטופלו ב-DTFC (הבדל: 0.95 mmHg; 95% CI = 0.10-1.8).

החוקרים מוסיפים כי הלחץ התוך-עיני הממוצע בשעה 09:00 בבוקר היה 20.95 (±2.31) mmHg בתחילת המעקב, ערך שירד ל-15.85 (±2.56) mmHg בחולים שטופלו ב-BrTFC ול-17.55 (±2.67) mmHg באלו שטופלו ב-DTFC (הבדל: 1.7; 95% CI = 0.80-2.6). ביחס למדידות שבוצעו בשעות 12:00 ו-16:00, הרי שהשינויים המוצעים לעומת ערכי הבסיס היו ברי השוואה בין שתי הקבוצות.

אחוז החולים שהשיגו את ערך המטרה של לחץ תוך-עיני הנמוך מ-18 mmHg היה 85% בחולים שטופלו ב-BrTFC ו-60% באלו שטופלו ב-DTFC (הבדל שלא הגיע לכדי מובהקות סטטיסטית). בנוסף, מציינים החוקרים כי לא דווחו תופעות לוואי הכרוכות בשימוש בטיפול בכל אחת מזרועות המחקר.

בין מגבלות המחקר הנוכחי מזכירים החוקרים את גודל המדגם הקטן ואת העובדה כי כל טיפול נבחן במשך שישה שבועות בלבד, עובדה המונעת לטענתם הסקת מסקנות ביחס לטיפול ארוך טווח בתכשירים אלו.

לאור התוצאות הללו, מסכמים החוקרים כי ירידה של ה-Diurnal IOP ושל ה-Morning IOP הממוצעים לעומת תחילת המעקב הייתה משמעותית יותר בעקבות השימוש ב-BrTFC לעומת DTFC.

Current Medical Research and Opinion 2010

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Filgotinib מפחית שיעורי כשלון טיפול כנגד דלקת ענביה (JAMA Ophthalmology)

    טיפול ב-Filgotinib מפחית שיעורי כשלון טיפול כנגד דלקת ענביה (JAMA Ophthalmology)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Ophthalmology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר אקראי חדש בשלב 2, מהן עולה כי Filgotinib, מעכב Janus Kinase-1, הינו טיפול יעיל ונסבל היטב ומפחית את שיעורי כשלון טיפולים כנגד דלקת ענביה פעילה שאינה על-רקע זיהומי. מחקר HUMBOLDT הינו מחקר בשלב 2, אקראי, שכלל משתתפים מ-26 מרכזים משבע מדינות להערכת היעילות והבטיחות […]

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

  • השפעת אספירין על רטינופתיה סוכרתית, פרופ' מרדכי רוזנר

    השפעת אספירין על רטינופתיה סוכרתית, פרופ' מרדכי רוזנר

    רטינופתיה סוכרתית היא הגורם המוביל לפגיעה בראייה במבוגרים בגיל העבודה בכל העולם. השלב הראשון של המחלה שניתן לזיהוי הינו חסימה של נימים ברשתית (capillary occlusion) על ידי קרישים או דלקת, שגורמת לאזורים של נונפרפוזיה ומיקרואנאוריזמות בכלי הדם שבסביבה. מתחילה שרשרת של שינויים שגורמים לנזק נוסף לכלי הדם הקטנים ולניוון של הרקמה העצבית. ההשפעה נוגדת הקרישה […]

  • דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    בילדים עם אבחנה של דלקת ענביה (Uveitis) סיכון מוגבר משמעותית להתפתחות קטרקט, בהשוואה לאלו ללא התהליך הדלקתי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. הסיכון המוגבר נותר על כנו לאורך תקופות מעקב שונות ובקבוצות שונות לפי גיל, מין ומוצא אתני. מחקר העוקבה התבסס על נתונים ממאגר TriNetX וכלל ילדים עם וללא […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; היפוגליקמיה (1)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; היפוגליקמיה (1)

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה