השוואה בין Paricalcitol (זמפלר) לבין Cinacalcet (מימפרה) בהשגת ערך מטרה של PTH במטופלים עם היפרפאראתירואידיזם משני על רקע כשל כלייתי (מתוך כנס ERA-EDTA)

מאת ד”ר אולה קראסיק

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס השנתי ה-48 של איגוד הכליה האירופאי בנושא דיאליזה והשתלות (XLVII European Renal Association European Dialysis and Transplant Association Congress ) עולה כי במטופלים עם היפר-פאראתירואידיזם משני למחלת כליות כרונית (secondary hyperparathyroidism SHPT ) טיפול ב-Paricalcitol (זמפלר) עשוי להיות עדיף על טיפול ב-Cinacalcet (מימפרה) בהשגת רמת מטרה של הורמון הפאראתירואיד (parathyroid hormone PTH ).

במצב של SHPT קיימת רמה גבוהה בדם של PTH , אשר עשויה להביא לסיבוכים קרדיווסקולריים ושלדיים. ניתן לטפל במצב זה או על ידי Paricalcitol , שהוא משפעל של רצפטור לויטמין D , או על ידי Cinacalcet , שהיא תרופה calcimimetic .

במחקר בינלאומי תוית פתוחה שלב 4 זה, הנקרא IMPACT SHPT (או בשמו המלא Improved Management of iPTH With Paricalcitol-Centered Therapy vs Cinacalcet Therapy With Low Dose Vitamin D in Hemodialysis Patients With Secondary Hyperparathyroidism ) השוו החוקרים טיפול ב-Paricalcitol (עם הוספת Cinacalcet במקרה של הופעת hypercalemia ) מול טיפול משולב של Cinacalcet עם מינון נמוך של ויטמין D במטופלים עם SHPT אשר מטופלים בהמודיאליזה.

סך של 272 מטופלים על המודיאליזה (לפחות 3 פעמים בשבוע למשך לפחות 3 חודשים טרם הכניסה למחקר) השתתפו במחקר זה. רמת PTH ההתחלתית הייתה מעל 500 פיקוגרםמ”ל (רמה תקינה 10-65 פיקוגרםמ”ל). המטופלים חולקו באופן אקראי לקבוצת טיפול ב-Paricalcitol (במתן תוך ורידי בארצות הברית וברוסיה, ובמתן פומי במדינות אחרות) או לקבוצת טיפול ב-Cinacalcet בשילוב עם ויטמין D (במתן תוך ורידי בארצות הברית, ובמתן פומי מחוץ לארצות הברית) למשך 28 שבועות.

החוקרים בדקו את רמת PTH במטופלים בין שבועות 21-28, כאשר נקודת הסיום הראשונית הייתה יחס המטופלים המשיגים רמת מטרה של PTH בין 150-300 פיקוגרםמ”ל. נקודות משניות כללו יחס המטופלים אשר הציגו היפוקלצמיה (רמת סידן מתחת ל-8.4 מ”גד”ל) או היפרקלצמיה (רמת סידן מעל 10.5 מ”גד”ל).

החוקרים מצאו כי בקרב המטופלים אשר טופלו ב-Paricalcitol במתן תוך ורידי שיעור השגת רמת המטרה של PTH היה גבוה יותר מאשר בקרב מטופלים אשר טופלו ב-Cinacalcet בשילוב עם ויטמין D במתן תוך ורידי (57.7% לעומת 32.7%, P=0.016 ), וכן פחות מטופלים מקבוצה זו הדגימו סטיות ברמת הסידן בדם. לעומת זאת, בקרב המטופלים אשר טופלו ב-Paricalcitol פומי לא נמצא יתרון משמעותי בהשגת רמת מטרה של PTH בהשוואה למטופלים אשר טופלו ב-Cinacalcet בשילוב עם ויטמין D פומי (54.4% לעומת 43.4%, P=0.26 ).

לאחר תקנון לאופן מתן התרופות, מצאו החוקרים כי Paricalcitol עדיף על שילוב של Cinacalcet עם ויטמין D בהשגת רמת PTH מטרה (56.0% לעומת 38.2%, P=0.01 ). כמו כן, חישוב עלויות לפי תמחור התרופות בארצות הברית הדגים כי עלות הטיפול ב-Paricalcitol נמוכה ב-40% מזו של Cinacalcet .

כמחצית מהמטופלים אשר טופלו ב-Cinacalcet בשילוב עם ויטמין D (תוך ורידי או פומי) הדגימו תופעת לוואי של היפוקלצמיה. לעומתם, אף מטופל מקבוצת Paricalcitol במתן תוך ורידי לא פיתח היפוקלצמיה, ורק 3.6% מהמטופלים אשר קיבלו Paricalcitol פומי. שיעור התפתחות היפרקלצמיה היה זניח בשתי הקבוצות.

סך של בין 69-81% מכל הקבוצות השלימו את ההשתתפות המחקר. תופעות לוואי חמורות ארעו ב-21-31% מבין המטופלים אשר טופלו ב-Paricalcitol פומי או ב-Cinacalcet בשילוב עם ויטמין D פומי. בקרב המטופלים אשר קיבלו טיפול תוך ורידי 35-44% חוו תופעות לוואי חמורות. כתוצאה מכך בין 22-27% מהמטופלים הפסיקו את הטיפול בשל תופעות הלוואי.

בניתוח נתונים משולב של הטיפול הפומי עם הטיפול התוך ורידי נמצא כי תופעות לוואי קרדיווסקולריות חמורות ארעו פי 3 בקרב מטופלים אשר טופלו ב-Paricalcitol (סך של 9 מטופלים מתוך 134) לעומת המטופלים אשר טופלו ב-Cinacalcet בשילוב עם ויטמין D (סך של 3 מטופלים מתוך 134).

החוקרים מסכמים וכותבים כי Paricalcitol הדגים יתרון על Cinacalcet בהשגת רמת המטרה של PTH במטופלים עם SHPT על רקע כשל כלייתי, המטופלים בהמודיאליזה. גם פרופיל תופעות הלוואי הדגים יתרון ל-Paricalcitol עם שיעור נמוך יותר של היפוקלמיה מאשר Cinacalcet .

מומחה מהתחום אשר לא היה מעורב במחקר הביע את דאגתו בהקשר למחקר זה. לדבריו, התמקדות ברמת PTH כמטרת הטיפול עשויה לפספס את המטרה האמיתית, שהיא בטיחות, בריאות ואיכות החיים של המטופל.

XLVIII European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association (ERA-EDTA) Congress

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Darzalex Faspro לטיפול במיאלומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Darzalex Faspro לטיפול במיאלומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הרחבת ההתוויה למתן Darzalex Faspro (או Daratumumab ו-Hyaluronidase-fihj) בשילוב עם Bortezomib, Lenalidomide ו-Dexamethasone כטיפול אינדוקציה ומיצוק בחולים מתאימים להשתלה עם אבחנה חדשה של מיאלומה נפוצה. האישור התקבל לאחר סקירה מועדפת ומבוסס על נתוני יעילות ובטיחות ממחקר PERSEUS בתווית-פתוחה, שכלל 709 חולים מתחת לגיל 70 שנים […]

  • הנציבות האירופית אישרה את Faricimab לטיפול בחסימת וריד רשתית (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית אישרה את Faricimab לטיפול בחסימת וריד רשתית (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית (European Commission) אישרה את הטיפול ב- Faricimabבחולים עם הפרעת ראיה משנית לבצקת מקולארית עקב חסימת וריד רשתית, כך על-פי הודעה לעיתונות מטעם חברת התרופות רוש. מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את Faricimab לטיפול בבצקת מקולארית לאחר חסימת וריד רשתית במהלך חודש אוקטובר בשנת 2023. דובר של חברת התרופות מסר […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול אימונותרפי כנגד סרקומה סינוביאלית מתקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול אימונותרפי כנגד סרקומה סינוביאלית מתקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ ל-Afamitresgene Autoleucel לטיפול בחלק מהמבוגרים עם סרקומה סינוביאלית לא-נתיחה או גרורתית. ההתוויה החדשה נוגעת לחולים שקיבלו בעבר טיפול כימותרפי, נמצאו חיוביים ל-HLA-A*02:01P, HLA-A*02:02P, HLA-A*02:03P, או HLA-A*02:06P ובהם הגידול הדגים ביטוי אנטיגן MAGE-A4. Afamitresgene Autoleucel הינו טיפול אימונותרפי מבוסס תאי T מכוון גנטית ל-MAGE-A4 (או […]

  • האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    איזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם אינו מפחית את הסיכון לתמותה בחולים במצב קריטי, בהשוואה לאיזון קונבנציונאלי של רמות הסוכר בדם. מנגד, מהנתונים שפורסמו בכתב העת NEJM Evidence עולה כי איזון הדוק של משק הסוכר מעלה פי שלוש את הסיכון להיפוגליקמיה חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם איזון הדוק של משק הסוכר […]

  • האם מגנזיום סולפט משפר הקלה בכאב משנית לאבני כליות? (Ann Emerg Med)

    האם מגנזיום סולפט משפר הקלה בכאב משנית לאבני כליות? (Ann Emerg Med)

    הוספת מגנזיום סולפט לטיפול ב-Diclofenac מובילה להקלה גדולה יותר בכאב לעומת מתן Diclofenac לבדו בחולים בחדרי מיון עם כאב חד משנית לאבני כליה, אם כי התועלת של הוספת מגנזיום סולפט לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Emergency Medicine. המחקר הפרוספקטיבי, כפל-סמיות, באקראי, נערך בין נובמבר 2022 ועד אוגוסט […]

  • הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת Nature Mental Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים המפתחים סוכרת מסוג 1 במהלך הילדות מצויים בסיכון מוגבר למספר הפרעות פסיכיאטריות בשלב מאוחר יותר בחייהם, כולל הפרעות חרדה ושימוש בחומרים. מחקרים קודמים הדגישו את הקשר בין הפרעות פסיכיאטריות ובין סוכרת במגוון קבוצות גיל, אך אלו כללו הגדרה […]

  • היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Headache and Pain מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מטה-אנליזה חדשה, מהן עולה כי Atogepant (קיוליפטה) מהווה טיפול יעיל ונסבל היטב למניעת מיגרנה, כולל מיגרנה אפיזודית וכרונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון באופן שיטתי את היעילות והבטיחות של Atogepant, אנטגוניסט של CGRP, למניעת מיגרנה על-בסיס תוצאות מחקרים אקראיים ומבוקרים. החוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה