מהו המשקל המומלץ אותו ניתן לעלות בהיריון עבור נשים הסובלות מהשמנת יתר? (מתוך Obstetrics and Gynecology)

מאת ד”ר בן פודה-שקד

ממאמר חדש אשר פורסם בגיליון אפריל של ירחון Obstetrics and Gynecology עולה כי נשים הסובלות מהשמנת יתר ואשר עלו במשקלן למעלה מ-9.1 ק”ג (20 פאונד) במהלך ההיריון מראות סיכון מוגבר ללידת תינוק מאקרוזומי או במשקל גבוה לגיל ההיריון (Large for gestational age, LGA), וזאת ללא ירידה מקבילה בסיכון ללידת תינוק במשקל נמוך לגיל ההיריון (Small for gestational age, SGA).

מאידך, החוקרים מציינים כי הגבול התחתון האידיאלי לעלייה במשקל במהלך ההיריון אינה ברורה עדיין עבור נשים הסובלות מדרגות שונות של השמנת יתר. לפיכך, יש לבסס את השמירה על משקל הגוף במהלך ההיריון על דיונים בין האשה ההרה ובין הרופא המטפל. לדבריהם, עלייה של 9.1 ק”ג במהלך ההיריון הינה הגבול העליון המומלץ על פי ה-Institute of Medicine.

החוקרים עשו שימוש במדדי גובה ומשקל בגיליונות הרפואיים הממוחשבים של Kaiser Permanente Northwest במטרה להעריך את ההשפעה של עלייה במשקל במהלך ההיריון (החל מירידה במשקל וכלה בעלייה במשקל מעבר לערכים המומלצים על פי ה-Institute of Medicine לשנת 2009).

בקרב 2,080 נשים הסובלות מהשמנת יתר ללא סוכרת או יתר לחץ דם, מדווחים החוקרים כי 18% ירדו במשקל במהלך ההיריון או עלו פחות מ-5 ק”ג, 25% עלו בין 5-9.1 ק”ג ו-57% עלו למעלה מ-9.1 ק”ג במהלך ההיריון.

החוקרים מוסיפים כי משקל הלידה הממוצע עלה משמעותית עם העלייה בקטגוריית העלייה במשקל בהיריון, וכי ככל שהמשקל שנוסף בהיריון היה רב יותר, כך נרשם שיעור גבוה יותר של מאקרוזומיה (משקל לידה של 4500 ג’ ומעלה) ושל תינוקות הגדולים לגיל ההיריון (LGA).

בנוסף, נשים אשר עלו למעלה מהעלייה המומלצת במשקל הראו סיכון מוגבר פי 3.36 למאקרוזומיה וסיכון מוגבר פי 1.8 לתינוק גדול לגיל ההיריון, אם כי הסיכון לתינוק קטן לגיל ההיריון לא נבדל משמעותית בינן ובין הנשים אשר עלו בין 5 ל-9.1 ק”ג במהלך ההיריון.

עלייה של פחות מהמשקל המומלץ בהיריון הייתה קשורה בסיכון מוגבר פי 3.94 לתינוקות הקטנים לגיל ההיריון וסיכון מופחת משמעותית לתינוקות הגדולים לגיל ההיריון, ולא נצפה שינוי בסיכון למאקרוזומיה.

החוקרים מציינים כי עלייה של למעלה מ-__ ק”ג במהלך ההיריון הייתה קשורה בסיכון מוגבר עוד יותר לתינוק גדול לגיל ההיריון, בעוד שירידה במשקל במהלך ההיריון הייתה קשורה בסיכון מוגבר עוד יותר לתינוק הקטן לגיל ההיריון.

לדברי החוקרים, יתכן ומשמעות הממצאים כי עבור נשים הרות רבות הסובלות מהשמנת יתר, עליהן לעלות משקל מועט בלבד אם בכלל במהלך ההיריון. את השאלה הזו מתעתדים החוקרים לבחון במחקר נוסף אותו מכנים Healthy Moms.

החוקרים מסכמים כי צמצום מספר הנשים אשר עולות במשקל למעלה מהעלייה המומלצת עשוי להיות בעל השלכות משמעותיות על בריאות הציבור וזאת באמצעות הורדת מספר התינוקות המאקרוזומיים או הגדולים לגיל ההיריון.

Obstet Gynecol 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה