הקשר בין עודף-משקל בגיל צעיר והסיכון לדמנציה (Neurology)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי עודף-משקל או השמנת-יתר בגיל העמידה מעלה את הסיכון לדמנציה, ללא קשר לנוכחות סוכרת ומחלת כלי דם.

לאור העובדה שברחבי העולם כ-1.6 מיליארד מבוגרים בעלי עודף-משקל, הממצאים מדגישים את חשיבות השמירה על משקל הגוף, לפחות בגיל צעיר, למניעת דמנציה בשלב מאוחר יותר.

מספר מחקרים קודמים הדגימו את הקשר בין השמנה בגיל העמידה ובין דמנציה, אך בנושא עודף-משקל קיימת מחלוקת. 

נתוני המחקר מבוססים על מאגר Swedish Twin Registry. בין השנים 1998-2001, תאומים במאגר בגיל 65 ומעלה הוזמנו לקחת חלק במחקר. מבין אלו, 13,723 תאומים השלימו הערכה קוגניטיבית ו-8534 נכללו במחקר.

הפרוטוקול כלל הערכה נוירו-פסיכולוגית, כולל מבחן מיני-מנטל. החוקרים חישבו את ערכי BMI בגיל העמידה (בגיל 43.4 שנים, בממוצע). החולים חולקו לארבע קבוצות על-פי ערכי BMI: תת-משקל (BMI מתחת ל-20), משקל תקין (20-25), עודף-משקל (26-30) והשמנה (מעל 30).

דמנציה אובחנה ב-350 מבין 8534 המשתתפים (4.1%), כולל 232 עם מחלת אלצהיימר ו-74 עם דמנציה וסקולארית; ב-114 (1.3%) היה חשד לדמנציה.

בהשוואה לאלו ללא דמנציה, תאומים עם דמנציה או חשד לדמנציה היו מבוגרים יותר, בעלי ערכי BMI ורמת השכלה נמוכה יותר, עם שכיחות גבוהה יותר של סוכרת, שבץ מוחי ומחלת לב.

המחקר הדגים קשר משמעותי בין דמנציה ובין ערכי BMI בגיל העמידה. לאחר תקנון החוקרים מצאו קשר בין עודף-משקל והשמנת-יתר ובין סיכון מוגבר לדמנציה, בהשוואה לחולים עם ערכי BMI תקינים.

במחקר הנוכחי, 29.8% (2541 חולים) מהתאומים סבלו מעודף-משקל או השמנת-יתר בגיל העמידה, אחוז נמוך בהרבה משיעור של למעלה מ-50% מאלו שהיו בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר בהווה בארצות הברית ואירופה. זאת מאחר והנתונים בני למעלה משלושים שנים, טרם המגפה העולמית של השמנת-יתר.

מסקירת מקרה-ביקורת שכלל 137 זוגות תאומים עם דמנציה, הקשר בין עודף-משקל והשמנת-יתר בגיל העמידה לא נותר עוד מובהק סטטיסטית. מהשוואת ערכי BMI גבוהים בביקורות תואמות ולא-תואמות עולה הבדל מובהק סטטיסטית (OR = 1.62, p=0.019).

מאחר שלתאומים גנים משותפים וסביבה דומה בשלב מוקדם במהלך חייהם, שני גורמים אלו עשויים להסביר את הקשר בין משקל גוף ובין דמנציה.

במקרה בו רק אחד התאומים מפתח דמנציה, ייתכן ואותו תאום נחשף לטריגר בשלב מוקדם במהלך החיים שהשפיע על גן שהביא לעליה בסיכון להשמנה או דמנציה. החוקרים מצאו כי הגן FTO, לדוגמא, קשור בהשמנה ובמחלת אלצהיימר.

בנוסף לתרומה הגנטית, ייתכן ומסלול וסקולארי אחראי לקשר בין שומן הגוף ודמנציה. קיים קשר בין שומן גוף ובין סוכרת ומחלות כלי דם, שמצידם קשורים לסיכון לדמנציה. עם זאת, במחקר הנוכחי החוקרים לקחו בחשבון את תוחלת החיים של מחלות כי דם, מכאן עולה כי ייתכן והמסלול אינו וסקולארי, דוגמת מסלול מטבוליזם.

. Neurology;76:1568-1574

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Donanemab, תכשיר כנגד-עמילואיד, הניתן פעם כעירוי תוך-ורידי אחת לחודש למבוגרים עם מחלת אלצהיימר תסמינית בשלב מוקדם, כולל ליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה קלה עם הוכחה פתולוגית לעמילואיד. המומחים מסבירים כי Donanemab אחת לחודש הינו הטיפול הראשון והיחיד כנגד נגעי עמילואיד עם הוכחות התומכות […]

  • האם Ubrogepant עדיף על טריפטנים לטיפול במיגרנה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    האם Ubrogepant עדיף על טריפטנים לטיפול במיגרנה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    בחולים עם מיגרנה שהחליפו מטיפול פומי בטריפטנים לטיפול ב- Ubrogepant (אוברלוי) דווח על תוצאות טובות יותר, בהשוואה לחולים שבחרו להחליף לתכשיר אחר ממשפחת טריפטנים, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Headache Society. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מרבית ההנחיות לטיפול בארצות הברית ממליצות כי חולים ינסו לפחות שני טריפטנים שונים לפני נסיון […]

  • הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    ירידה בראיה וברגישות לניגודיות מלוות בסיכון מוגבר להיארעות דמנציה בקשישים וירידה ברגישות לניגודיות לאורך הזמן מצויה בקורלציה עם הסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים בחנו את הקשר בין תפקודי הראיה ובין הסיכון לדמנציה ב-2,159 גברים ונשים (גיל ממוצע של 77.9 שנים; 54% נשים) ממחקר National Health […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה