עליה בשיעורי התמותה בעקבות איזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם בחולי סוכרת (N Engl J Med)

מניתוח נוסף של נתוני מחקר ACCORD להערכת אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם בחולי סוכרת מסוג 2 עולה כי בעוד שהסיכון לאוטם לבבי לא-פטאלי היה נמוך יותר עם טיפול אינטנסיבי, נרשמה עליה בשיעורי התמותה הכוללת.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת מסוג 2 מלווה בעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם ומחקרים אפידמיולוגים מצאו קשר ישיר בין היפרגליקמיה ובין סיבוכים קרדיווסקולאריים. בעקבות זאת, מחקרים מבוקרים בחנו אם איזון הדוק של רמות הסוכר ליעד נמוך יותר יביא לשיפור בתוצאות הטיפול בחולי סוכרת מסוג 2. מחקר ACCORD הינו מחקר אקראי שכלל חולי סוכרת מסוג 2 בסיכון קרדיווסקולארי גבוה (מחלה קרדיווסקולארית ידועה או גורמי סיכון נוספים), שחולקו לטיפול אינטנסיבי או איזון קונבנציונאלי של רמות הסוכר בדם, עם יעד ערכי HbA1c של מתחת ל-6.0% או 7.0-7.9%, בהתאמה. משך המחקר המיועד היה חמש שנים, אולם הוא הופסק מוקדם לאחר כ-3.5 שנים בעקבות נתונים שהובילו את האחראים לבטיחות הטיפול להפסיק את המחקר בשל סיכון מוגבר לתמותה בקבוצת הטיפול האינטנסיבי.

במאמר הנוכחי מדווחים החוקרים על התוצאות של איזון אינטנסיבי של רמות הסוכר לאחר 3.5-3.7 שנים, כאשר המחקר הופסק בפועל, ועל התוצאות לאחר חמש שנים בשתי קבוצות המחקר.

מחקר ACCORD כלל 10,108 משתתפים בתחילתו. בטרם הפסקת המחקר, לא תועד הבדל בתוצא המורכב העיקרי (אוטם לא-פטאלי, שבץ מוחי לא-פטאלי, או תמותה בשל גורמים קרדיווסקולאריים) באלו בקבוצת הטיפול האינטנסיבי, אך עם יותר מקרי תמותה מכל סיבה (בעיקר מסיבות קרדיווסקולאריות, HR = 1.21); בקבוצה זו גם תועד שיעור נמוך יותר של מקרי אוטם לבבי לא-פטאלי (HR = 0.79).

ההשפעות נותרו לאורך תקופת המעקב, עם יחס סיכון לתמותה של 1.19 ויחס סיכון לאוטם לא-פטאלי של 0.82.

החוקרים מסכמים וכותבים כי באוכלוסיה זו בסיכון גבוה עם היסטוריה של סוכרת ממושכת ולא-מאוזנת, איזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם עם יעד HbA1c של מתחת ל-6.0% לא הפחית משמעותית את שיעור האירועים הקרדיווסקולאריים המג’וריים עד 5 שנים, אך לווה בסיכון מוגבר לתמותה.

N Engl J Med 2011; 364: 818-28

לידיעה ב-NELM

הערת מערכת:

אתם מוזמנים להצטרף לבית הספר לסוכרת

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה