האם מינון גבוה של אומגה-3 עשוי להוריד את רמות הטריגליצרידים? (מתוך American Journal of Clinical Nutrition)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון דצמבר של ירחון American Journal of Clinical Nutrition עולה כי חומצות שומן מסוג אומגה-3, כאשר ניתנות במינונים גבוהים יותר מכפי שמומלץ, עשויות להוריד את רמות הטריגליצרידים באנשים הסובלים מהיפרטריגליצרידמיה בינונית בחומרתה.

החוקרים טוענים כי המינון הגבוה יותר של חומצות שומן מסוג אומגה-3 הינו בטוח ויעיל להורדת הטריגליצרידים באוכלוסיה זו. עם זאת, הם מזכירים כי השפעות אחרות של חומצות שומן אלו על תפקוד האנדותל ועל התהליך הדלקתי אינם עקביים.

החוקרים ביקשו להשוות את ההשפעות של מינון נמוך של חומצות שומן מסוג אומגה-3 (850 מ”ג של EPA+DHA ליום, הניתנות בהתוויה של מניעה שניונית של מחלת לב כלילית) ושל מינון גבוה יותר (3400 מ”ג של EPA+DHA ליום, הניתנות בהתוויה של הורדת רמות גבוהות במיוחד של טריגליצרידים) על תפקוד האנדותל, רמות השומנים בדם ורמות סמנים דלקתיים בקרב 23 גברים ו-3 נשים לאחר גיל המעבר, הסובלים מרמות מוגברות במידה בינונית של טריגליצרידים (בין 150-500 mg/dL), וללא מחלות נוספות ברקע.

לדברי החוקרים, המינון הנמוך יותר של חומצות שומן מסוג אומגה-3 לא שינה את רמות הטריגליצרידים, אולם המינון הגבוה הביא לירידה ברמותיהם ב-27% בהשוואה לטיפול בתרופת דמה (p=0.002) הם מוסיפים כי אף אחד משני המינונים שנבדקו לא השפיע על רמות הכולסטרול הכללי, הכולסטרול מסוג LDL או מסוג HDL.

החוקרים מוסיפים כי חומצות שומן מסוג אומגה-3, בשני המינונים שנבדקו, לא השפיעו על רמות הגלוקוז, האינסולין, המדדים הדלקתיים או הביטוי של גנים הקשורים בתהליך הדלקתי בתאי דם מונונוקלאריים פריפריים מבודדים. יתרה מכך, תפקוד האנדותל אף לא הושפע ממינוני האומגה-3 שנבדקו.

החוקרים מסבירים כי עלה בידם לתאר מודל של עליות ברמות הכולסטרול מסוג LDL (LDL-C) כתלות בירידות ברמות הטריגליצרידים. פירוש הדבר, לטענתם, הינו כי בנשים בהם נצפתה הירידה הרבה ביותר ברמות הטריגליצרידים חלה עלייה בגודל- ולא במספר- של חלקיקי ה-LDL. הם מזכירים כי בעבר הועלו חששות שמא שמן דגים עלול להגביר את רמות ה-LDL-C.

לדברי החוקרים, לעיתים קיימת סתירה בין ממצאי מחקרים קצרי טווח (ובהם המחקר הנוכחי) ובין מידע אפידמיולוגי. הם טוענים כי ממצאי המחקר אינן שוללות תועלת ארוכת טווח של צריכת חומצות שומן מסוג אומגה-3 ביחס לרבים מהמדדים שנבחנו. התערבויות המבוססות על תזונה ואשר הינן בעלות פרופיל בטיחות מצוין, מיועדות לצריכה בטוחה לכל אורך החיים ועבור האוכלוסייה כולה.

לבסוף, מציינים החוקרים כי ישנו פוטנציאל מרגש בחקר המקום של חומצות שומן מסוג אומגה-3 בתגובה למצבי אתגר פיזיולוגיים, כגון דלקת. הם מזכירים כי צ’רלס סרהאן (Charles Serhan) הינו חלוץ בתחום של החקר המרכיבים המופקים מ-EPA ומ-DHA אשר נוצרים בתגובה לדלקת ומשמשים סיגנל לשלב פעיל של רזולוציה שלה. ממצאיו מראים כי לא ניתן להעריך את כל ההשפעות המועילות האפשריות של חומצות שומן מסוג אומגה-3 על ידי עריכת בדיקות רק בקרב נבדקים המצויים במצב מנוחה, הם מסבירים. לדבריהם, ישנו קושי בניסיון לבצע מחקר אנושי מבוקר בתחום זה, אולם הם מתעתדים לעשות כן בהמשך.

Am J Clin Nutr 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה