מאת ד”ר בן פודה שקד
ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון דצמבר של ירחון Neurology עולה כי אמריקאים החיים במדינות ה-Stroke belt צורכים כמות רבה יותר של דגים מטוגנים בהשוואה לאלו החיים באזורים אחרים בארה”ב, דבר העלול לתרום לשיעור הגבוה של תמותה כתוצאה משבץ מוחי הנצפה באזור.
החוקרים מסבירים כי צריכת דגים פחות בריאים עלולה לתרום לשיעור התמותה הגבוה יותר במדינות ה-Storke belt, ולהבדלים הבין-גזעיים בשיעורי השבץ המוחי. לטענתם, מחקר זה הינו הראשון הבוחן הבדלים גיאוגרפיים בצריכת דגים בין אזור זה ובין יתר מדינות ארצות הברית.
החוקרים מדווחים כי אנשים החיים במדינות ה-Stroke belt, הכוללות את צפון קרולינה, דרום קרולינה, ג’ורג’יה, אלבמה, מיסיסיפי, טנסי, ארקנסו ולואיזיאנה, מצויים בסיכון מוגבר למות כתוצאה משבץ מוחי בהשוואה לאלו החיים באזורים אחרים בארה”ב. לדבריהם, חומצות שומן Omega-3 המצויות בדגים, ובייחוד בדגים שמנים (Oily fish), משנות לטובה את אגרגצית הטסיות, את לחץ הדם, את פרופיל השומנים בדם ואת תפקוד האנדותל וכן עשויות לצמצם את הסיכון לשבץ מוחי איסכמי. עם זאת, כאשר הדג עובר טיגון, הוא מאבד לטענתם את חומצות השומן Omega-3 הטבעיות. יתרה מכך, בארצות הברית מרבית הדגים המוגשים לאחר טיגון הינם מהזנים הרזים אשר מכילים כמויות נמוכות יותר של חומצות שומן Omega-3.
מחקר ה-Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke (REGARDS) הינו מחקר עוקבה לאומי ולונגיטודינלי מבוסס-אוכלוסיה ובו ייצוג-יתר של שחורים ושל נבדקים החיים באזורי ה-Stroke belt. בעוקבה נכללים 30,239 משתתפים בגילאי 45 שנים ומעלה. במחקר הנוכחי נכללו 21,675 מהם. 34% מנבדקים אלו היו שחורים, 56% היו נשים ו-74% סבלו מהשמנת יתר (BMI של 25.0kg/m2 ומעלה), וגילם הממוצע עמד על 64.9 שנים.
החוקרים מציינים כי 44% מהנבדקים היו כאלה המתגוררים במדינות שאינן נכללות ב-Stroke belt, 34% חיים באזור ה-Stroke belt ו-19% חיים באזור ה-Stroke buckle, משמע באזור מישור החוף של צפון ודרום קרולינה וג’ורג’יה, הוא האזור בתוך ה-Stroke belt אשר בו השיעורים הגבוהים ביותר של תמותה כתוצאה משבץ מוחי.
החוקרים עשו שימוש בשאלון תזונה על מנת להעריך את מידת צריכתם של צדפים, רכיכות, דגי טונה, דגים מטוגנים ודגים אחרים אשר אינם מוגשים לאחר טיגון.
לדברי החוקרים, על אף שנבדקים שחורים צרכו מספר רב יותר של מנות דגים לשבוע בהשוואה לאלו הלבנים, הרי שמרבית הצריכה העודפת הייתה של דגים מטוגנים. הם מסבירים כי הנבדקים האפרו-אמריקאים הראו סבירות גבוהה פי 3.5 לצרוך שתי מנות של דגים מטוגנים לשבוע ומעלה בהשוואה לאלו הלבנים, וזאת ללא תלות באזור מגוריהם. ככלל, הנבדקים האפרו-אמריקאים צרכו פי 2 דגים מטוגנים מאשר הלבנים בעוקבה זו.
מספר המנות הממוצע של דגים לשבוע היה נמוך יותר בקרב תושבי אזור ה-Stroke belt וה-Stroke buckle בהשוואה לתושבי יתר האזורים, אולם אלו הראשונים אכלו פחות דגים שאינם מטוגנים ויותר דגים מטוגנים, מציינים החוקרים.
החוקרים מזכירים כי ה-American Heart Association (AHA) ממליץ על צריכת שתי מנות דגים ומעלה (ורצוי דגים שמנים) לשבוע עבור אנשים בהם לא ידוע על תחלואה קרדיווסקולארית. באלו עם מחלה קרדיווסקולארית מתועדת, מציע ה-AHA לשקול צריכת תוספים של Eicosapentaenoic acid ושל Docosahexaenoic acid.
במחקר ה-REGARDS, מדווחים החוקרים כי פחות מרבע מכלל הנבדקים (5,022 מתוך 21,675) צרכו שתי מנות של דגים שאינם מטוגנים לשבוע ומעלה.
בהשוואה לתושבי האזורים שאינם ב-Stroke belt, אלו החיים ב-Stroke belt הראו סבירות של 17% פחות לצרוך שתי מנות שבועיות של דגים שאינם מטוגנים ומעלה (OR, 0.83; 95% CI = 0.77-0.90), אולם סבירות גבוהה ב-32% לצרוך שתי מנות שבועיות של דגים מטוגנים ומעלה (OR, 1.32; 95% CI = 1.17-1.50).
בנוסף, מציינים החוקרים כי אנשים החיים ב-Stroke buckle הראו סבירות נמוכה ב-11% לצרוך לפחות שתי מנות שבועיות של דגים שאינם מטוגנים (OR, 0.89; 95% CI = 0.81-0.98) אולם סבירות גבוהה ב-17% לצרוך לפחות שתי מנות שבועיות של דגים מטוגנים (OR, 1.17; 95% CI = 1.00-1.50) בהשוואה לאלו החיים מחוץ לאזור ה-Stroke belt.
החוקרים טוענים כי היקף ההבדלים הגיאוגרפיים והבין-גזעיים שנצפו היה מפתיע. לדבריהם, יתכן והבדלים בהרגלי צריכת הדגים בתזונה, ובייחוד שיטות הבישול השונות כגון טיגון, תורמים לשיעורים הגבוהים יותר של שבץ מוחי המופיעים בקרב אלו החיים באזור ה-Stroke belt ובקרב שחורים.
מאחר והדגים המטוגנים המוגשים לעיתים קרובות הינם בעלי רמות נמוכות יותר של חומצות שומן ה-Omega 3 (Eicosapentaenoic acid ו-Docosahexaenoic acid), אשר הוכחו כמועילות במניעת תחלואה קרדיווסקולארית, עלייה בצריכת דגים שמנים (דוגמת סלמון, הרינג ומקרל), הגבלת צריכת הדגים המטוגנים ו/או נטילת תוספי שמן דגים עשויים אולי לתרום למניעה של שבץ מוחי, הם מציעים. לדבריהם, בעוקבה זו רק 6% מהנבדקים דיווחו כי נוטלים תוספי שמן דגים, ובהם 5% מהנבדקים הלבנים ו-1% בלבד מהנבדקים השחורים.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!