שיעורי התמותה בעקבות אשפוזים במהלך סוף השבוע בשל מחלת כליות סופנית (מתוך הכנס השנתי ה-43 של American Society of Nephrology)

בקרב חולים עם מחלת כליות בשלב סופני המאושפזים בבתי חולים במהלך סוף השבוע, שיעורי התמותה גבוהים יותר בהשוואה לחולים המאושפזים בבתי חולים במהלך ימות השבוע, כך עולה ממחקר חדש שהוצג בכנס American Society of Nephrology.

הסקירה הרטרוספקטיבית של האשפוזים של חולים עם מחלת כליות בשלב סופני נערכה כחלק ממדגם Nationwide Inpatient Sample משנת 2007. החוקרים מצאו כי שיעורי התמותה בקרב חולים שאושפזו במהלך סופי-שבוע היו גבוהים יותר ב-17% בהשוואה לחולים שאושפזו במהלך ימות השבוע (יחס סיכויים של 1.17; 95% CI = 1.11-1.24).

משך הזמן לקבלת טיפול דיאליזה היה ארוך יותר ב-0.29 ימים (קרוב לשליש יממה) בסופי-שבוע, בהשוואה לימות השבוע (95% CI = 0.21-0.36).

מבין 836,550 האשפוזים של חולים בגיל 18 ומעלה עם מחלת כליות בשלב-סופני, 19.7% נערכו במהלך סופי שבוע. החוקרים חישבו את יחס הסיכויים לתמותה באשפוז מכל-סיבה ואת הצורך בהמודיאליזה בסופי-שבוע, תוך תקנון לגיל, מין, גזע, מחלות-רקע ומאפייני בית החולים.

חולים עם מחלת כליות בשלב סופני מאושפזים לעיתים קרובות לבתי חולים לצורך טיפול חריף, דוגמת זיהום או הפרעות אלקטרוליטריות; עם זאת, שירותי המודיאליזה וכח האדם לעיתים קרובות מוגבלים בסופי שבוע. כתוצאה מכך, בחולים עם אי-ספיקת כליות חריפה התוצאות עשויות להיות פחות טובות כאשר הם פונים לטיפול בסופי שבוע.

מתוצאות המחקר עולה כי תוצאות הטיפול פחות טובות בחולים עם אי-ספיקת כליות בשלב סופני, כאשר הם מאושפזים בבתי חולים במהלך סופי שבוע. החוקרים מציינים כי הסיבה המובילה לתמותה הייתה זיהום.

החוקרים זיהו מקרה חריג אחד לעליה בתמותה בסופי-שבוע. חולים עם מחלת כליות בשלב סופני שאושפזו ליחידת טיפול נמרץ. מחקר אחר מצא כי ההשפעה של אשפוז בסוף שבוע ככל הנראה אינה קיימת בקרב חולים המאושפזים ביחידות טיפול נמרץ.

מאחר שמדובר במחקר רטרוספקטיבי , החוקרים לא יכולים לקבוע סיבה ספציפית להשפעת האשפוז בסופי-שבוע. עם זאת, ניתן לקבוע כי בחולים עם מחלת כליות בשלב סופני שיעורי התמותה גבוהים יותר במקרים בהם האשפוזים נערכים במהלך סוף השבוע.

אעפ”י שמחקרים קודמים מצאו קשר בין אשפוזים במהלך סוף השבוע ובין תוצאות פחות טובות, ממצאי המחקר מדגישים את העובדה שחולים עם מחלת כליות בשלב סופני מצויים בסיכון מיוחד. בחולים שאושפזו במהלך סופי שבוע בשל מחלות אחרות, תועדו תוצאות פחות טובות, כולל משך אשפוז ארוך יותר ועליה בשיעורי התמותה בחולים שאושפזו בשל שבץ איסכמי חריף או אי-ספיקת לב.

חולים עם מחלת כליות בשלב סופני סובלים ממחלות קרדיווסקולאריות בשכיחות גבוהה, לכן ממצאי המחקר אינם מפתיעים. עם זאת, גם לאחר תקנון למחלת רקע, אשפוזים במהלך סופי שבוע עדיין לוו בסיכון מוגבר לתמותה.

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים להערכת האבחנה בעת האשפוז ואינטנסיביות הטיפול באשפוזים הנערכים במהלך סופי-שבוע, בהשוואה לאשפוזים במהלך ימות השבוע.

Renal Week 2010: American Society of Nephrology 43rd Annual Meeting

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • העלאת מינון תיאזידים עשויה להפחית את הסיכון לאבני כליות (JAMA Network Open)

    העלאת מינון תיאזידים עשויה להפחית את הסיכון לאבני כליות (JAMA Network Open)

    מינוני תיאזידים גבוהים יותר מלווים בירידה גדולה יותר ברמות סידן בשתן, המצויה בקורלציה עם ירידה במספר אירועי אבני כליות סימפטומטיות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ממצאים אלו מרמזים לכך שהתאמת מינוני תיאזידים עשויה להיות קריטית במניעת אבני כליות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר NOSTONE הטיל ספק ביעילות הטיפול […]

  • פעילות חמורה יותר של דלקת מפרקים שגרונית מאיצה ליקוי כלייתי (Ann Rheumatic Dis)

    פעילות חמורה יותר של דלקת מפרקים שגרונית מאיצה ליקוי כלייתי (Ann Rheumatic Dis)

    פעילות מחלה חמורה יותר של דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) מלווה בירידה מהירה יותר של התפקוד הכלייתי וסיכון מוגבר למחלת כליות כרונית בשלב G3a ו-G3b, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of the Rheumatic Diseases. החוקרים בחנו את הנתונים ממאגר CorEvitas RA, מדגם פרוספקטיבי תצפיתי בארצות הברית, בין 2001 ו-2022, להערכת הקשר […]

  • כאבי ראש ויובש עורי נפוצים יותר בנשים לעומת גברים תחת טיפולי המודיאליזה (Kidney Med)

    כאבי ראש ויובש עורי נפוצים יותר בנשים לעומת גברים תחת טיפולי המודיאליזה (Kidney Med)

    בנשים במרכזי המודיאליזה שכיחות גבוהה יותר של כאבי ראש, קוצר נשימה ויובש עורי בהשוואה לגברים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים הנדרשים לטיפולי המודיאליזה מתמודדים לעיתים קרובות עם תסמינים מטרידים הפוגעים משמעותית באיכות החיים שלהם. למרות שבאוכלוסייה הכללית לנשים תוחלת חיים ארוכה יותר לעומת גברים, […]

  • משככי כאבים נפוצים אינם יעילים במניעת הישנות כאב לאחר טיפול לאבני כליה (Academic Emergency Medicine)

    משככי כאבים נפוצים אינם יעילים במניעת הישנות כאב לאחר טיפול לאבני כליה (Academic Emergency Medicine)

    במאמר שפורסם בכתב העת Academic Emergency Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Piroxicam ו-Paracetamol אינם יעילים במניעת הישנות כאב או פניה חוזרת לחדר מיון בתוך שבעה ימים מטיפול באבני כליות. מבין שתי התרופות, היארעות אירועים חריגים גבוהה יותר עם טיפול ב-Piroxicam. החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי, אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל ארבעה חדרי מיון […]

  • קרם קנאביס מקומי מקל על גרד משנית למחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    קרם קנאביס מקומי מקל על גרד משנית למחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    קרם מקומי המכיל קנאביס מקל משמעותית על חומרת תסמיני גרד משנית מחלת כליות כרונית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Kidney Medicine. החוקרים מסבירים כי תכשירים רבים המכילים קנבינואידים עשויים לשמש למגוון הפרעות עוריות, דוגמת אקנה, דרמטיטיס אלרגית, פסוריאזיס וגרד. אחת ההשפעות המעניינות של תכשירים אלו נוגעת לפעילותו כנגד גרד, אשר לא נבחנה […]

  • פגיעה באיברי מטרה נפוצה יותר בשלבים מוקדמים של לופוס (Lupus Science & Medicine)

    פגיעה באיברי מטרה נפוצה יותר בשלבים מוקדמים של לופוס (Lupus Science & Medicine)

    השנה הראשונה לאחר אבחנת לופוס היא תקופה קריטית, כאשר בתקופה זו מדווח השיעור הגבוה ביותר של פגיעה באיברים משנית למחלה האוטואימונית, בפרט נזק לשריר-שלד ואירועים קרדיווסקולאריים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Lupus Science & Medicine. החוקרים בחנו את שיעורי נזק לאיברים שנותר לאורך לפחות שישה חודשים במהלך שלבים שונים של לופוס. מדגם המחקר […]

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה