מאת ד”ר נגה ליפשיץ
מתוצאות מחקר שפורסם בגיליון ה-2 בנובמבר 2010 של ה-Neurology, עולה כי נמצא קשר בין שתיית קפה ובין עלייה בסיכון לשבץ איסכמי בשעה שלאחר שתיית הקפה.
לדברי החוקרים, בעבודות קודמות נמצא קשר בין שתיית קפה ובין עלייה בסיכון לאוטם לבבי ומוות לבבי פתאומי בשעה לאחר שתיית הקפה. עם זאת, בשלב זה הקשר בין שתיית קפה והסיכון לשבץ בתקופה הסמוכה לשתיית הקפה אינו ברור. החוקרים שיערו כי שתיית קפה עלולה להגביר את הסיכון לשבץ איסכמי מייד לאחר הצריכה.
זהו מחקר רב-מרכזי שנערך בשנים 2001-2006 וכלל 390 משתתפים לאחר שבץ איסכמי חריף. 209 מהמשתתפים היו גברים ו-181 היו נשים. החוקרים ראיינו את המשתתפים ושאלו אותם האם שתו קפה כשעה לפני הופעת תסמיני השבץ. הם השוו את צריכת הקפה בשעה שקדמה לתסמינים, עם הצריכה הרגילה שלהם בשנה החולפת.
החוקרים מדווחים כי 394 משתתפים (78%) שתו קפה בשנה החולפת, מהם 232 משתתפים שתו קפה ב-24 השעות שקדמו להופעת תסמיני השבץ ו-35 משתתפים שתו קפה בשעה שקדמה להופעת התסמינים. מתוצאות המחקר עולה כי נמצא קשר בין שתיית קפה ובין עלייה בסיכון לשבץ בשעה לאחר שתיית הקפה (RR 2, 95% CI 1.4-2.8, p<0.001). החוקרים מציינים כי לא נמצא קשר מובהק בין שתיית תה המכיל קפאין ובין עלייה בסיכון לשבץ.
לדברי החוקרים, הקשר בין שתיית קפה ובין עלייה בסיכון לשבץ בשעה לאחר השתייה, נצפה רק במשתתפים ששתו עד כוס קפה אחת ביום, אך לא במשתתפים ששתו קפה בתדירות גבוהה יותר. הם מוסיפים כי הקשר נותר מובהק גם לאחר אי-הכללה של משתתפים עם גורמי סיכון אפשריים אחרים לשבץ, וגם לאחר תקנון לשעה של היום.
לאור התוצאות מסכמים החוקרים כי נמצא קשר בין שתיית קפה ובין עלייה חולפת בסיכון לשבץ איסכמי בשעה שלאחר מכן, בייחוד במטופלים שלא שותים קפה בתדירות גבוהה.
במאמר מערכת שפורסם בתגובה, נכתב כי קפה מכיל חומרים שונים שעשויים להסביר את הקשר שנצפה, וקפאין הוא מועמד מוביל. לדברי הכותבים, ריכוז הקפאין בפלסמה מגיע לשיא בתוך שעתיים משתיית הקפה, וכרוך בהשפעה מערכתית מגוונת, כולל עלייה בשחרור האדרנלין, עלייה בלחץ הדם וברגישות לאינסולין. בנוסף, קפאין קשור לכיווץ של כלי הדם המוחיים. בשלב זה, דרושים מחקרים נוספים על מנת לאשר את הקשר שנצפה ולבחון את המנגנון העומד בבסיסו.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!