מאת ד”ר נגה ליפשיץ
מתוצאות מחקר שפורסם בגיליון אוקטובר 2010 של ה- Journal of Allergy and Clinical Immunology, עולה כי נמצא קשר בין אלרגיה למזון ובין סיכון מוגבר להתקפי אסתמה.
לדברי החוקרים, זהו המחקר הראשון שבחן את השכיחות של אלרגיה למזון, תוך שימוש במדידות IgE ספציפי בנסיוב בכל קבוצות הגיל. מטרת המחקר הייתה להעריך את השכיחות הלאומית של אלרגיה למזון בארה”ב, לזהות גורמי סיכון דמוגרפיים לאלרגיה למזון, ולבחון את הקשר בין אלרגיה למזון, אסתמה, קדחת השחת ואקזמה.
החוקרים בדקו נתונים על 8,203 משתתפים מסקר ה- National Health and Nutrition Examination Survey שנערך בשנים 2005-2006. במסגרת הסקר עברו המשתתפים מדידה של רמות ה-IgE הספציפי לבוטנים, חלב פרה, חלבון ביצה ושרימפס. על סמך רמות ה-IgE שנמדדו וקריטריוני גיל סיווגו החוקרים את המשתתפים ע”פ הסבירות לאלרגיה: סובלים מאלרגיה למזון בסבירות גבוהה, סובלים מאלרגיה אפשרית, או סבירות נמוכה לאלרגיה, וכך העריכו את השכיחות של אלרגיה קלינית במדגם.
מתוצאות המחקר עולה כי השכיחות המוערכת של אלרגיה למזון בארה”ב הייתה 2.5%. החוקרים מפרטים כי השכיחות המוערכת הייתה 1.3% עבור אלרגיה לבוטנים, 0.4% עבור חלב פרה, 0.2% עבור חלבון ביצה ו-1% עבור שרימפס.
במחקר נמצא קשר בין אלרגיה בסבירות גבוהה או אלרגיה אפשרית למזון, ובין גזע שחור (OR 3.06, 95% CI 2.14-4.36), מין זכר (OR 1.87, 95% CI 1.32-2.66) וילדים (OR 2.04, 95% CI 1.42-2.93). החוקרים מדווחים כי במשתתפים עם אבחנת אסתמה נמצא סיכון מוגבר לאלרגיה למזון, לעומת משתתפים ללא אסתמה. לדבריהם, למשתתפים עם אלרגיה למזון בסבירות גבוהה היה סיכוי גבוה יותר לאבחנת אסתמה (OR 3.8, 95% CI 1.5-10.7), וסיכוי גבוה יותר לביקורים בחדר המיון בשל אסתמה (OR 6.9, 95% CI 2.4-19.7).
בין מגבלות המחקר ניתן לציין הערכת-יתר אפשרית של שכיחות האלרגיה למזון. כמו כן, לא ניתן היה לקבוע איזו אלרגיה למזון קשורה להתקפי אסתמה.
לאור תוצאות המחקר כותבים החוקרים כי אלרגיה למזון עלולה להיות גורם סיכון להתקפי אסתמה חמורים. לפיכך, הם ממליצים לעקוב בזהירות אחרי מטופלים עם אלרגיה למזון ואסתמה.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!