תרופות אנטיפסיכוטיות עלולות להגביר את הסיכון ל- VTE (מתוך ה- BMJ)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון ה- British Medical Journal, עולה כי שימוש בתרופות אנטי פסיכוטיות, מכל סיבה, עלול להגביר את הסיכון לאירועי קרישים ותסחיפים ורידיים (VTE – venous thromboembolism), על אף שהעלייה המוחלטת בסיכון הינה קטנה.

קיימות עדויות ניכרות אך בלתי עקביות הקושרות שימוש בתרופות אנטי פסיכוטיות עם עלייה בסיכון ל- VTE, ומנגנונים ביולוגיים אפשריים הוצעו.

במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבדוק את הקשר האמור לעומק ע”י שימוש במאגרי מידע אודות אוכלוסיה גדולה המטופלת ע”י רופאי משפחה, שכלל נתונים אודות יותר מ- 11 מיליון אנשים מ- 525 מרפאות.

אוכלוסית המחקר כללה נבדקים שנרשמו לאחת מן המרפאות שנכללו במחקר שמהלך יותר מעשור.  קריטריוני ההכללה היו: גיל בין 15 ל- 100 שנים ואירוע ראשון של VTE שאובחן בתקופת המחקר.  עד ל- 4 מקרי ביקורת הותאמו לכל מקרה מחקר לפי גיל, מין, מרפאה ומועד האבחנה.  נתונים שנבדקו כללו מצב סוציו אקונומי, BMI, עישון, כל אבחנה של פסיכוזה, הפרעה דו קוטבית או דמנציה, וכן תחלואות נלוות שעשויות היו להגביר את הסיכון ל- VTE.  כמו כן נבדקה חשיפה לתרופות אנטי פסיכוטיות, כאשר הנבדקים חולקו למשתמשים בהווה (פחות מ- 3 חודשים טרם תאריך האבחנה), משתמשים לאחרונה (4-12 חודשים טרם האבחנה), משתמשים בעבר (13-24 חודשים טרם האבחנה) והעדר חשיפה בשנתיים טרם האבחנה.

סך האוכלוסיה המתאימה עמדה על 7,267,673 אנשים.  מתוכם, היו 31,612 מקרים של VTE (שיעור גס של 118 ל- 100,000 שנות אדם), כאשר 25,532 התאימו למחקר (15,975 עם קרישי ורידים עמוקים ו 9,557 עם תסחיף ריאתי), והותאמו ל- 89,491 מקרי ביקורת (בממוצע, 3.5 למקרה מחקר).  יש לציין כי מקרי המחקר היו מועדים יותר להיות בעלי גורמי סיכון ל- VTE, בהשוואה למקרי הביקורת.

מתוצאות המחקר עולה כי היה סביר יותר כי מקרי המחקר קיבלו מרשמים לתרופות אנטי פסיכוטיות בשנתיים טרם האבחנה (8.3% לעומת 5.3%), ולאחר התאמה לגורמי סיכון פוטנציאליים, למקרי המחקר היה סיכון מוגבר ב- 32% ל- VTE בהשוואה לאלו שלא השתמשו בתרופות אנטי פסיכוטיות (יחס סיכויים 1.32; 95% CI 1.23 – 1.42).  הסיכון היה גבוה ביותר בשלושת החודשים הראשונים לאחר מרשם התרופה (יחס סיכויים 1.97; 95% CI 1.66 – 2.33).  משתנים נוספים שנקשרו בסיכון מוגבר היו מרשם של תרופות אטיפיות ולא תרופות קונבנציונאליות (יחס סיכויים 1.73; 95% CI 1.37 – 2.17 לעומת 1.28; 95% CI 1.18 – 1.38), שימוש בתרופות חזקות פחות לעומת חזקות יותר (יחס סיכויים 1.99; 95% CI 1.52 – 2.62 לעומת 1.28; 95% CI 1.18 – 1.38).

עודף המקרים הכללי המחושב לשנה ל- 10,000 חולים מטופלים היה 4 בכל החולים ו 10 באלו בני 65 שנים ומעלה.

החוקרים מסיקים כי מרשם של כל אחת מן התרופות האנטי פסיכוטיות היה קשור בסיכון מוגבר ל- VTE באוכלוסית המחקר הנוכחי.

החוקרים מציינים את חוזקו של המחקר בכך שכלל אוכלוסיה גדולה ומייצגת, וכן את מגבלתו העיקרית היותו מחקר תצפיתי.

החוקרים מוסיפים כי העלייה בסיכון המוחלט הייתה קטנה עם מספרים מחושבים הנדרשים להזיק שנעו בין 149 למעל 3,000, אך היו גבוהים ביותר במשתמשים חדשים ואלו שטופלו בתרופות אטיפיות.

לדברי החוקרים, נדרש מחקר נוסף בקנה מידה דומה שיאושש את ממצאיהם, ובמידה ותמצאנה עדויות לקשר בין תרופות אנטי פסיכוטיות ובין VTE במחקר נוסף, יעלה הצורך לעשות שימוש מושכל בתרופות אלו בייחוד בקרב אלו בעלי סיכון מוגבר ממילא ל- VTE.

Br Med J 2010; 341: c4245

לידיעה ב- NeLM

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה