היארעות סרטן רקטלי גוברת במבוגרים צעירים מתחת לגיל 40 שנים (מתוך ה- Cancer)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון Cancer ב- 23 באוגוסט, עולה כי היארעות סרטן רקטלי או רקטוסיגמואידלי גברה בכ- 4% לשנה בין השנים 1984 2005 באמריקנים הצעירים מגיל 40 שנים.

לדברי החוקרים, היארעות סרטן רקטלי במבוגרים צעירים בארה”ב נחשבת נמוכה.  תת הערכה של היארעות זו עשויה להיות תוצאה של כשל באבחנת אותה אוכלוסיה במועד.

לאחר שנצפתה עלייה בסרטן רקטלי בחולים שהיו מתחת לגיל 40 שנים במוסדם, ביקשו החוקרים לבדוק מגמות בקרב האוכלוסיה כולה ע”י שימוש במאגר לאומי בשם SEER (National Cancer Institute’s Surveillance, Epidemiology, and End Results), על מנת להעריך עלייה זו ברחבי ארה”ב.

מתוצאות המחקר עולה כי מתוך כלל 7,661 חולי סרטן קולו-רקטלי שנמצאו, 67% (5,125 נבדקים) סבלו מסרטן מעי; 25% (1,922 נבדקים) סבלו מסרטן רקטלי; ו 8% (614 נבדקים) סבלו מסרטן רקטוסיגמואידלי.  במהלך שנות המחקר (1973 2005), היארעות ל- 100,000 עמדה על 1.11 עבור סרטן מעי (95% CI, 1.08 – 1.14), 0.42 עבור סרטן רקטלי (95% CI, 0.40 – 0.44), ו 0.13 עבור סרטן רקטוסיגמואידלי (95% CI, 0.12 – 0.14).

בחלוקה לגילאים, 52% מן החולים היו בני 35 39 שנים, 28% היו בני 30 34 שנים, ו 20% היו צעירים מגיל 30.

באשר לסרטן מעי לא נמצא הבדל משמעותי בין שנות המחקר.  יחד עם זאת, סרטן רקטלי ורקטוסיגמואידלי הדגימו עלייה בהיארעות לאורך הזמן.  השינוי באחוזים לשנה עבור סרטן רקטלי עמד על 2.6% (95% CI, 1.9% – 3.3%), ועבור סרטן רקטוסיגמואידלי עמד על 2.2% (95% CI, 1.2% – 3.1%; P < .0001 עבור השניים).

החוקרים ביצעו ניתוח משותף של שתי הקבוצות הנ”ל שהדגימו עלייה בהיארעות על מנת להעריך את המגמה, ולקבוע באיזו שנה החלה העלייה האמורה.  מניתוח זה עלתה נקודה משותפת יחידה בה החלה המגמה בשנת 1984.  בין השנים 1984 2005, השינוי השנתי באחוזים עבור שני סוגי הסרטן הנ”ל ביחד עמד על 3.8% (95% CI, 2.8% – 4.8%).

החוקרים מציינים כי כל הגזעים ושני המינים הדגימו עליות דומות מבחינת מובהקות סטטיסטית בהיארעות של סרטן רקטלי ורקטוסיגמואידלי.

גורמים לעלייה בהיארעות בסרטנים אלו בקרב צעירים אינה ברורה.  לאחר סקירת ספרות בחיפוש אחר הסברים אפשריים, הכוללים שינוי בשיטות בדיקות הסקר ושינויים בגורמי סיכון הכרוכים באורח חיים, החוקרים לא הצליחו למצוא סיבה שתתאים גם להעדר העלייה בהיארעות סרטן מעי לאורך שנות המחקר.

בין מגבלות המחקר יש לציין העדר מידע מספק באשר להיסטוריה משפחתית בנוגע ל- FAP (familial adenomatous polyposis) או HNPCC (hereditary nonpolyposis colorectal cancer); העדר הגדרה סטנדרטית באשר לאתרי הרקטום או הרקטוסיגמה; וכן הרחבת האיזורים הגיאוגרפים שהשתתפו במחקר במהלך העשור האחרון לביצועו, אשר עשויה הייתה לסבך את ניתוח הנתונים.

יחד עם זאת, מדגישים החוקרים, לממצאים שהופקו חשיבות קלינית, היות ואלו מתחת לגיל 40 שנים נוטים שלא לעבור בדיקות סקר עבור סרטן קולו-רקטלי, אלא אם כן הם מצויים בסיכון גבוה.  יתרה מזאת, דימום רקטלי, התסמין הנפוץ ביותר בהקשר לסרטן קולו-רקטלי, נחשד בטעות, פעמים רבות, כתוצאה של טחורים באוכלוסיה צעירה.

על אף שהחוקרים אינם ממליצים לשנות הנחיות נוכחיות לבדיקות סקר עבור סרטן קולו-רקטלי, הם מציעים לבצע הערכה אנדוסקופיה עבור צעירים המתלוננים על דמם רקטלי או סימנים נפוצים אחרים של סרטן קולו-רקטלי.

החוקרים מסיקים כי על אף שאין הכרח לבצע קולונוסקופיה, יש לפחות לערוך סיגמואידוסקופיה בנסיבות המתאימות על מנת לשלול סרטן רקטלי או רקטוסיגמואידלי.

Cancer. 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ההשפעה של עודף-משקל והשמנת-יתר על התגובה למעכבי TNF ומהלך המחלה בילדים עם מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    ההשפעה של עודף-משקל והשמנת-יתר על התגובה למעכבי TNF ומהלך המחלה בילדים עם מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases עולה כי בילדים מחלת מעי דלקתית ועודף-משקל או השמנת-יתר אין סיכון מוגבר לאובדן תגובה לטיפול במעכבי TNF או להישנות התלקחות בשנה הראשונה לאחר התחלת הטיפול התרופתי, אך שיעורי התלקחות המחלה היו גבוהים יותר בתום תקופת המעקב. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעה של עודף-משקל או השמנת-יתר […]

  • השתלת כבד עשויה לשפר את הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום וגרורות לכבד (JAMA Surgery)

    השתלת כבד עשויה לשפר את הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום וגרורות לכבד (JAMA Surgery)

    בחולים לאחר השתלת כבד לעומת טיפול אלטרנטיבי בשל גרורות לכבד של סרטן מעי גס ורקטום תועדו שיעורי הישרדות כוללים ושיעורי הישרדות ללא-התקדמות גבוהים יותר, לצד שיעורי הישנות נמוכים יותר, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Surgery. מחקר העוקבה כלל 95 חולים עם גרורות לא-נתיחות לכבד משנית לסרטן מעי גס ורקטום שהופנו להערכה […]

  • האם מחלת צליאק מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר לידה? (Front Psychiatry)

    האם מחלת צליאק מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר לידה? (Front Psychiatry)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Psychiatry עולה קשר בין מחלת צליאק ובין סיכון מוגבר להתפתחות דיכאון לאחר לידה, כאשר בחולים עם שינויים גנטיים שנקשרו עם מחלת צליאק לוו בסיכון מוגבר להתפתחות דיכאון לאחר לידה. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון קשר סיבתי אפשרי בין מחלת צליאק ובין דיכאון לאחר לידה באמצעות ניתוח רנדומיזציה […]

  • האם טיפול בדיכאון עשוי להפחית רעילות משנית לכימותרפיה בקשישים? (Cancer)

    האם טיפול בדיכאון עשוי להפחית רעילות משנית לכימותרפיה בקשישים? (Cancer)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי תסמיני דיכאון משמעותיים מלווים בסיכון מוגבר לרעילות חמורה משנית לטיפול כימותרפי בקשישים עם מחלה ממארת, כאשר התערבות בעקבות הערכה גריאטרית עשויה להפחית את הסיכון הנ”ל. החוקרים השלימו ניתוח משני של מחקר אקראי ומבוקר להערכת התערבויות בעקבות הערכה גריאטרית לעומת טיפול סטנדרטי להפחתת רעילות בדרגה 3 משנית לטיפול […]

  • האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    בעוד שמרבית חסמי חומצה ממשפחת PCAB (או Potassium-Competitive Acid Blockers) הדגימו שיעורי ריפוי גבוהים יותר מחסמי תעלות מימן (Proton Pump Inhibitors) בחולים עם דלקת וושט ארוזיבית, שני התכשירים עדיפים על פלסבו, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת Therapeutics Advances in Gastroenterology. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי נתונים עד 31 במאי, 2023, לזיהוי מחקרים אקראיים ומבוקרים […]

  • טיפול במעכבי BRAF מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ענביה בחולי סרטן (Am J Ophthalmol)

    טיפול במעכבי BRAF מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ענביה בחולי סרטן (Am J Ophthalmol)

    בחולים עם ממאירות עורית או ריאתית, תרופות המעכבות מוטציות BRAF מלוות בעליה דרמטית בסיכון לדלקת ענביה, בהשוואה לטיפול כימותרפי ואימונותרפי קונבנציונאלי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 77,323 חולים עם מלנומה עורית או סרטן ריאות מדרום קוריאה בין ינואר 2011 ועד ספטמבר 2022. מבין אלו, […]

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • השוואת יעילות ובטיחות Ustekinumab ומעכבי TNF בקשישים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    השוואת יעילות ובטיחות Ustekinumab ומעכבי TNF בקשישים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases עולה דמיון ביעילות ובטיחות Ustekinumab (סטלרה) ומעכבי TNF בטיפול בקשישים עם מחלת קרוהן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפולים ביולוגיים מלווים בסיכון מוגבר לזיהומים בקשישים עם מחלת מעי דלקתית. עם זאת, אין נתונים רבים אודות הבטיחות והיעילות של Ustekinumab לעומת מעכבי TNF בקשישים עם מחלת קרוהן. מטרת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה