האם צריכת אלכוהול מגבירה באופן זמני את הסיכון לשבץ מוחי? (מתוך Stroke)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון יולי של ירחון Stroke עולה כי צריכת אלכוהול, ולו בכמויות קטנות, מגבירה את  הסיכון להיארעות שבץ מוחי איסכמי. תוצאות ראשוניות ממחקר ה-Stroke Onset Study שמומן בידי ה-American Heart Association, מעידות על סיכון כפול לשבץ כשעה לאחר צריכת כמות קטנה של אלכוהול, כגון מנה בודדת של יין, בירה או משקה אלכוהולי.

מחקרים קודמים הציעו כי צריכה קבועה וכבדה של אלכוהול מגבירה את הסיכון להיארעות שבץ מוחי איסכמי, אולם לדברי החוקרים פורסמו בנוסף מחקרים אשר קשרו בין צריכה של כמות קטנה עד בינונית של אלכוהול ובין סיכון מופחת לכך.

החוקרים מסבירים כי הראיות ביחס לצריכה כבדה של אלכוהול הינן עקביות, וכי זו מגבירה את הסיכון לשבץ מוחי הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. עם זאת, הממצאים ביחס לצריכת כמויות קטנות יותר הינם מורכבים לדבריהם.

במחקר רב-מרכזי זה, ביקשו החוקרים לראיין 390 חולים שעברו שבץ מוחי כשלושה ימים לאחר אשפוזם. החוקרים עשו שימוש בגישת case-crossover על מנת להשוות את צריכת האלכוהול בשעות שקדמו להופעת תסמיני השבץ המוחי ואת תדירות צריכת האלכוהול בשנה החולפת.

החוקרים מצאו כי 64% מהחולים דיווחו כי צרכו אלכוהול בשנה שקדמה לשבץ המוחי שחוו. חלק מחולים אלו (27%) שתו אלכוהול ביממה שקדמה לתסמיני השבץ המוחי וחלקם (3.6%) עשו כן במהלך השעה שקדמה לתסמינים.

בנוסף, החוקרים מדווחים כי הסיכון היחסי לשבץ מוחי בשעה שלאחר צריכת האלכוהול היה 2.3 (95% CI = 1.4-4.0; p=0.002). לדבריהם, הסיכונים היחסיים היו דומים בין סוגי המשקאות האלכוהוליים השונים.

מומחה בתחום אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים ממליץ לקלינאים להמשיך ולפעול על פי המלצות ה-American Heart Association, המציעות כי ניתן לצרוך אלכוהול בצורה מתונה. כשנשאל כיצד נמצא במחקר הנוכחי כי גם כוס בודדת של משקה אלכוהולי עלולה להגביר את הסיכון לשבץ, השיב כי יתכן ומדובר בממצא מקרי שמקורו במחקר קטן, או שאולי היו למשתתפים גורמי סיכון אחרים שלא זוהו. המומחה טוען כי אין זה סביר בעיניו כי כוס בודדת עלולה לגרום לשבץ מוחי.

מומחה נוסף מציין כי הוא מודאג ממספר המחקרים בהפ נתקל לאחרונה אשר בוחנים קשרים אפשריים בתחום הנוירולוגיה ומפרסמים תוצאות ראשוניות. הוא טוען כי יש לנקוט במידה של זהירות בעת פירוש תוצאות כאלו, שכן מרבית הקשרים העולים במחקרים הללו מתבררים כשגויים.

החוקרים מכירים בכך ששאלות רבות נותרות פתוחות. בעוד שמחקרם זה מציע כי גם צריכת אלכוהול בכמויות קטנות עלולה להיות בעייתית, הם טוענים, יתכן ועלייה זמנית זו בסיכון הינה שטנה ביחס לתועלת הבריאותית ארוכת הטווח הטמונה בצריכה מתונה של אלכוהול. הם מסכמים כי ההשפעה של אלכוהול על הסיכון של הפרט להיארעות של שבץ מוחי איסכמי תלויה ככל הנראה בכמות ובתדירות צריכתו.

Stroke  2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה