השפעת תזונה על אסתמה וסנסיטיזציה אלרגית במחקר ה- ISAAC (מתוך ה- Thorax)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון Thorax ביוני 2010, עולה כי דבקות בתזונה ים-תיכונית עשויה לספק הגנה מסוימת מפני אירועי צפצופים ואסתמה בילדות.

לדברי החוקרים, ההימצאות הגוברת של מחלת האסתמה ושל תופעות אלרגיות עשויה להיות קשורה בתזונה, בייחוד במדינות מערביות.

במחקר הנוכחי, ביקשו החוקרים להעריך את הקשר בין גורמים תזונתיים, אסתמה ואלרגיה במחקר בינלאומי גדול הכולל מדדים אובייקטיביים של אטופיה.

במהלך השנים 1995 2005, בוצעו מחקרי חתך ב- 20 מדינות.  באמצעות שימוש בשאלונים שמולאו ע”י הורי הילדים, נאסף מידע בנוגע למחלות אלרגיות וחשיפה לאלרגנים פוטנציאליים.

50,004 ילדים בגילאים 8 12 שנים נבחרו אקראית, ובוצעה מטה-אנאליזה על מנת לחשב יחסי סיכונים משולבים.

מתוצאות המחקר עולה כי צריכת פירות הייתה קשורה בהימצאות נמוכה של אירועי צפצופים בהווה, במדינות עשירות (יחס סיכויים מותאם 0.86, 95% CI 0.73 to 1.02) ובמדינות עניות (יחס סיכויים מותאם 0.71, 95% CI 0.57 to 0.88).  צריכת דגים במדינות עשירות (יחס סיכויים מותאם 0.85, 95% CI 0.74 to 0.97), ושל ירקות ירוקים מבושלים במדינות עניות (יחס סיכויים מותאם 0.78, 95% CI 0.65 to 0.95), היו קשורות גם הן בהימצאות נמוכה יותר של אירועי צפצופים בהווה.

באופן כללי, צריכה תכופה יותר של פירות, ירקות ודגים הייתה קשורה בהימצאות נמוכה יותר של אסתמה לאורך כל החיים, בעוד שצריכת בשר מעובד (בצורת המבורגרים) הייתה קשורה בהימצאות גבוהה יותר של אסתמה לאורך כל החיים.  אף לא אחד מפריטי המזון נקשר בסנסיטיזציה אלרגית.

פרט לשתיית מיץ פירות ואכילת פירות, לא נמצאו קשרים בין מזון ואירועי צפצופים אטופיים.

תזונה לפי דיאטה ים-תיכונית הייתה כרוכה בהימצאות הנמוכה ביותר של אירועי צפצופים בהווה ומחלת אסתמה (p(trend)=0.03).

החוקרים מסיקים כי תזונה קשורה באירועי צפצופים ובאסתמה, אך לא בסנסיטיזציה אלרגית בילדים.

Thorax

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה