אילו גורמים משפיעים על תכנון הקריירה בקרב מתמחים בכירורגיה כללית? (מתוך Archives of Surgery)

מאת ד”ר בן פודה שקד

מסקר לאומי חדש אשר נערך בארצות הברית ופורסם בגיליון מאי של ירחון Archives of Surgery עולה כי גורמים כגון מצב משפחתי, מין ומספר הילדים משפיעים על החלטות בדבר תכנון הקריירה בקרב מתמחים בכירורגיה כללית.

החוקרים מסבירים כי קיים מעט מידע אודות ההשפעה של מערכות תמיכה חיצוניות כגון המשפחה על תוכניותיהם המקצועיות של רופאים מנתחים במהלך ואחרי התמחותם בכירורגיה כללית. לפיכך, ערכו סקר לאומי בקרב כל המתמחים בתחום זה בארה”ב במטרה לזהות גורמים המניעים מתמחים להתמחות זו. באופן מיוחד ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעה של גורמים כנישואין, משפחה ומין על תפישת המתמחים את הצורך בתת-התמחות במהלך ולאחר תקופת התמחותם.

החוקרים מציינים כי לאחר בחינת ההכשרה של ה-American Board of Surgery שנערכה בחודש ינואר 2008, נתבקשו כל המתמחים בכירורגיה כללית בארה”ב מבין 248 תוכניות התמחות להשלים שאלון. החוקרים ביצעו ניתוח סטטיסטי על מנת להעריך אינטראקציה בין המשתנים, לרבות מאפיינים דמוגרפיים ותגובות לשאלון. יעדי המחקר העיקריים נקבעו כתפישות המתמחים ביחס לעתיד התחום של כירורגיה כללית וההשפעה של האפשרות של תת-התמחות על ההכנסה הצפויה ועל אורח החיים הצפוי.

במחקר נכללו 4,586 מתמחים שהשיבו לשאלון (שיעור היענות של 75.0% לשאלון), בגיל ממוצע של 30.6 שנים, ומהם 31.7% היו נשים, 51.3% נשואים ו-25.4% הורים לילדים.

החוקרים מדווחים כי הסברה לפיה כירורגיה כללית הינה ‘תחום הולך ונעלם’ אומצה בידי 28.7% מהנשאלים (30.1% מהגברים ו-25.9% מהנשים; p=0.004), ואילו הסברה כי תת-התמחות (Speciality training) הינה חיונית להצלחה אומצה בידי 55.1% מהנשאלים (56.4% מהגברים ו-52.7% מהנשים; p=0.02). מי שנטו יותר לקראת תכנון תת-התמחות היו מתמחים רווקים (59.1% מאלו היו רווקים לעומת 51.9% נשואים; p<0.001) וכאלו ללא ילדים (57.0% ללא ילדים לעומת 50.1% עם ילדים; p<0.001).

החוקרים מוסיפים כי מין זכר היה גורם מנבא בלתי תלוי לכך שהמתמחה יחשוש מכך שהכירורגיה הכללית הינה ענף הולך ונעלם (p=0.003), בהתבסס על ניתוח רב-משתני של הנתונים. לעומת זאת, בקרב נשים מתמחות, אלו הרווקות ואלו ללא ילדים נטו לציין את אורח החיים ולא את ההכנסה כמניע העיקרי לבחירה בתת-התמחות. לדברי החוקרים, המצב המשפחתי, ילדים ומין המתמחה הינם ככל הנראה בעלי השפעה ניכרת על תכנון הקריירה בקרב מתמחים בכירורגיה כללית.

בין מגבלות המחקר מזכירים החוקרים את אלו הנובעים מן המתודולוגיה של המחקר כסקר, לרבות האפשרות של הטית תגובה, ובמיוחד לאור רגישותם של הנושאים שנכללו בשאלון, ונטייה אפשרית לספק תשובות המקובלות חברתית.

בסופו של דבר, מסכמים החוקרים, כל המתמחים מחפשים אחר דרך במסגרת הכשרתם הכירורגית שתאפשר להם לרכוש את מכלול הכישורים הנדרש לשם מתן טיפול מיטבי עבור החולים, לקבל פיצוי הולם ולהשיג אורח חיים גמיש תוך פרק זמן מתקבל על הדעת. לטענתם, חיוני להבין כיצד גורמים אלו משפיעים על תת-קבוצה גדולה זו של רופאים במטרה לזהות, לגייס ולשמור על המועמדים הטובים והמבריקים ביותר במסגרת ההכשרה הרפואית הכירורגית.

במכתב נלווה למערכת, מציין מומחה בתחום כי מספר התקנים לתת-התמחות עלה באופן דרמטי במהלך העשור האחרון, וזאת במיוחד בתחום של כירורגיה זעיר פולשנית. לדבריו, על אף שהקהילה הכירורגית דנה בצמיחתן של תת-התמחויות ובשינוי תחום העיסוק של הכירורגיה הכללית מזה כשלושה עשורים, יש להרחיב את המאמצים לפתח תוכניות התמחות יעילות אשר עונות לצרכיהם ולציפיותיהם של החולים בכל התחומים וכן לצרכיהם של המתמחים, הן הגברים והן הנשים שבהם.

Arch Surg. 2010;145:418-424

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    בעוד שמרבית חסמי חומצה ממשפחת PCAB (או Potassium-Competitive Acid Blockers) הדגימו שיעורי ריפוי גבוהים יותר מחסמי תעלות מימן (Proton Pump Inhibitors) בחולים עם דלקת וושט ארוזיבית, שני התכשירים עדיפים על פלסבו, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת Therapeutics Advances in Gastroenterology. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי נתונים עד 31 במאי, 2023, לזיהוי מחקרים אקראיים ומבוקרים […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות מאשפוז מהוות סמן פרוגנוסטי חשוב בחולים עם דלקת לבלב חדה, עם יעילות גבוהה במיוחד בחיזוי נזק בלתי-הפיך לתפקוד איברים ותמותה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקורלציה בין ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות […]

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Arthroplasty דווח על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בעלויות טיפול גבוהות יותר וסיכון מוגבר לסיבוכים ניתוחיים, כולל שבר סביב מפרק תותב ועירויים, בהשוואה לניתוח קונבנציונאלי להחלפת מפרק הירך. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שכלל נתונים אודות כ-1.2 מיליון חולים (גיל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה