האם חיידקים אחראיים להשמנה? (מתוך Science)

במאמר חדש שפורסם ב-Science כותבים חוקרים כי חיידקים המוצאים את מקומם במערכת העיכול עשויים להיות אחראיים להשמנת-יתר ומגוון רחב של תסמינים העלולים לפגוע בבריאות.

החוקרים מסבירים כי ייתכן וחיידק מסוים גורם לדלקת שעשויה להשפיע על התיאבון, וכן על מצבים דלקתיים במערכת העיכול, דוגמת מחלת קרוהן ו-UC (Ulcerative Colitis). במילים אחרות, ייתכן כי החיידקים מובילים לאכילת-יתר.

ברקע למחקר מציינים החוקרים כי מחקר קודם העלה את האפשרות כי חיידקים עשויים להשפיע על טיב ניצול האנרגיה ממזון, אך מממצאים אלו עולה כי חיידקים במעיים עשויים למעשה להשפיע על התיאבון.

מגפת ההשמנה מובילה לאכילה מופרזת, אך מדוע אנשים אוכלים יותר? מהמחקר עולה האפשרות כי לחיידקים יש תפקיד בכך ייתכן כי אוכלוסייה של חיידקים המשגשגים מאחר שאורגניזמים אחרים, מתחרים, הושמדו בעקבות טיפול אנטיביוטי, שימוש במים נקיים וגורמים אחרים של החיים המודרניים.

החוקרים הגיעו לממצאים אלו באקראי. הם ערכו בדיקות בעכברים עם מחלה דלקתית של המעי. הם משערים כי חלק מהחיידקים היו אחראיים לכך, לכן העבירו עוברי עכברים לאימהות אחרות במטרה למנוע הדבקה מהאם המקורית שלהם.

קולונוזיציה של חיידקם ומיקרו-אורגניזמים אחרים מתחילה בתינוקות זמן קצר לאחר הלידה, והרכב המושבות הללו הנותר כל החיים בעור ובמעיים דומה מאוד להרכב המושבות באם.

הדלקת במערכת העיכול הייתה טובה יותר אך תינוקות של עכברים פיתחו השמנת-יתר ותסמונת מטבולית כולל תנגודת לאינסולין, והחוקרים מאמינים כי זהו המפתח.

החוקרים מציינים מחקר בו עכברים בריאים ורזים הפכו לשמנים כאשר האכילו אותם בחיידקי מערכת העיכול מעכברים שמנים. הם עבדו עם אותו צוות חוקרים במטרה לבחון את חשיבות חיידקי המעי.

החוקרים סבורים כי העכברים מועדים לדלקת במערכת העיכול. בנוכחות סמני דלקת רבים, חלה פגיעה בתפקוד אינסולין.

הם מוסיפים כי שבועות של טיפול אנטיביוטי וכן דיאטות שונות הביאו לשיפור מסוים. במידה ומגבילים את צריכת המזון רובם מסתדרים היטב;  הם כבר לא היו שמנים. עם זאת, הם פיתחו תנגודת לאינסולין.

מדענים מודעים לכך שמאות זני חיידקים שוכנים במערכת העיכול וכי האדם הממוצע נושא בגופו חיידקים במשקל של כ-2 ק”ג.

כעת עולה השאלה אם טיפול אנטיביוטי עשוי לשמש כטיפול בהשמנת-יתר, במטרה לסלק את הפתוגנים המובילים לאכילת-יתר.  לדברי החוקרים, קשה מאוד להחליף את אוכלוסיית החיידקים בגוף. מחקרים כבר הוכיחו כי קשה לטפל במצבים דוגמת מחלת קרוהן, גם עם חודשים של טיפול אנטיביוטי.

Science 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה