השגת ערכי היעד של ה-ADA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשויה למנוע מיקרואלבומינוריה (מתוך Archives of Internal Medicine)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון ינואר של הירחון Archives of Internal Medicine עולה כי חולים עם סוכרת מסוג 2 אשר משיגים את ערכי היעד של לחץ דם, גלוקוז, כולסטרול וטריגליצרידים כפי שהומלצו על ידי ה-American Diabetes Association (ADA) מראים היארעות נמוכה יותר של מיקרואלבומינוריה.

החוקרים מסבירים כי מיקרואלבומינוריה הינה גורם סיכון משמעות להתפתחות של נפרופתיה סוכרתית, שהיא הסיבה המובילה למחלת כליות סופנית (End-stage Renal Disease, ESRD) ברחבי העולם. בארצות הברית, סוכרת הייתה אחראית ל-44% מהמקרים החדשים של אי ספיקת כליות בשנת 2005, על פי נתוני ה-ADA.

החוקרים טוענים כי ממצאי מחקרם הנוכחי מציעים כי ניתן להתערב בשלביה המוקדמים ביותר של מחלת כליות סוכרתית וכי תוכניות התערבות אינטנסיביות ומוקדמות שכאלו עשויות לצמצם את הסיכון להתפתחות של נפרופתיה סוכרתית.

במחקרם זה, עקבו החוקרים אחר 1,290 חולים בגיל ממוצע של 62.9 שנים ומשך מחלה של 10.1 שנים בממוצע. בעת הכללתם במחקר, הראו כל החולים נורמואלבומינוריה (משמע יחס אלבומין לקריאטינין בשתן קטן בשתיים מ-30mg/g) ורמות תקינות של קריאטינין בפלסמה (שאינן עולות על 1.5 mg/dL עבור גברים או 1.4 mg/dL עבור נשים). כל הנבדקים נטלו חלק בתוכנית התערבות קפדנית, הכוללת תוכנית תזונה, פעילות גופנית ותרופות להורדת הכולסטרול בדם, אשר מיועדת להשיג את ערכי המטרה של ה-ADA ללחץ דם, גלוקוז, כולסטרול וטריגליצרידים. החוקרים תיעדו את מדד מסת הגוף (BMI), לחץ הדם ותוצאות בדיקות הדם והשתן בתחילת המחקר ושוב בבדיקות מעקב מדי 3-6 חודשים.

החוקרים מזכירים כי ערכי המטרה של ה-ADA הינם: רמת HbA1C נמוכה מ-7%; לחץ דם סיסטולי קטן מ-130 mmHg; לחץ דם דיאסטולי קטן מ-80 mmHg; רמת כולסטרול מסוג LDL נמוכה מ-100 mg/dL; רמת טריגליצרידים נמוכה מ-150 mg/dL; ורמת כולסטרול מסוג HDL גבוהה מ-40 mg/dL עבור גברים וגבוהה מ-50 mg/dL עבור נשים. בנוסף, ממליץ ה-ADA על פעילות גופנית במשך חמישה ימים בשבוע לפחות, ובסך של 150 דקות לכל הפחות.

במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 4 שנים, החוקרים מדווחים כי 104 חולים (8.1%) השיגו שלוש ממטרות ה-ADA, 921 (71.4%) השיגו 1-2 מהמטרות, ו-265 (20.5%) לא השיגו אף אחת מהמטרות שהוזכרו לעיל. גם עם מעקב קפדני, לא כל החולים השיגו את היעדים המומלצים על ידי ה-ADA, הם מסבירים.

החוקרים מצאו כי ככל שחולה השיג פחות מערכי היעד במהלך המחקר, כ גבר עבורו הסיכון להתפתחות של מיקרואלבומינוריה (משמע יחס אלבומין-קריאטינין של 30-299 mg/g לפחות פעמיים במהלך תקופה של שישה חודשים) (p = 0.002). בסך הכל, 211 חולים (16.4%) פיתחו מיקרואלבומינוריה. לדבריהם, חולים שעלה בידם להשיג 2 או 3 ממטרות ה-ADA הראו היארעות מצטברת נמוכה משמעותית למיקרואלבומינוריה חדשה לעומת אלו שלא השיגו אף אחת ממטרות אלו.

מאידך, לא נצפה הבדל מובהק בהיארעות של מיקרואלבומינוריה בין אלו שהשיגו אחת ממטרות ה-ADA לאלו שלא השיגו אף מטרה.

החוקרים מוסיפים כי לאחר תקנון לגיל החולה, מינו, BMI ותרופות (נוגדות יתר לחץ דם וכאלו המורידות את השומנים בדם), נמצא כי 3 מבין מטרות ה-ADA היו קשורות בהיארעות נמוכה יותר של מיקרואלבומינוריה, והן: לחץ דם סיסטולי נמוך מ-130 mmHg (p = 0.002); רמת המוגלובין A1C נמוכה מ-7% (p = 0.03); ורמת כולסטרול מסוג HDL גבוהה מ-40 mg/dL בגברים או 50 mg/dL בנשים (p = 0.02). לעומת זאת, לחץ הדם הדיאסטולי, רמת הכולסטרול מסוג LDL ורמת הטריגליצרידים לא נקשרו לסיכון להופעת מיקרואלבומינוריה. כך היה גם עבור מספר יעדי ה-ADA שכבר הושגו בתחילת המחקר.

החוקרים מסבירים כי הערך המנבא החזק של לחץ הדם הסיסטולי עומד בקנה אחד עם מה שדווח במחקרים קודמים, אולם נבדל מממצאי מחקר ה-UK Prospective Diabetes Study. הם משערים כי היעדר האפקט במחקר הבריטי עשוי לנבוע מהעובדה כי חולים רבים באותו מחקר הראו ערכי לחץ דם העולים על הרמות המומלצות על ידי ה-ADA.

החוקרים מזכירים כי במחקרם זה לא הייתה קבוצת ביקורת, וכי לא הייתה התייחסות לגורמים גנטיים, ועם זאת מסכמים כי יש להתחיל בהתערבות רבת-מרכיבים כזו שתוארה בחולים עם סוכרת ונורמואלבומינוריה.

Arch Intern Med 2010;170:155-161

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה