סופגניות או לא להיות

בשבוע הקרוב נחגוג את חג החנוכה. חג זה מתאפיין באוכל מטוגן , ארוחות משפחתיות, הדלקת נרות בחברותא, מסיבות עם הילדים וכמובן לביבות וסופגניות.

הטיגון, כמו שכולנו יודעים,הינה שיטת בישול פחות מועדפת. ידוע שאכילת כמות גדולה של שומנים, מובילה להשמנת יתר ולתחלואה.  

אבל חנוכה זה חנוכה, ובלי הטעם המתוק והנימוח של הסופגנייה, לא נוכל לחוש בגופנו את טעמו של החג. הנה מספר עצות שיעזרו לכם להמשיך ולאכול סופגניות, עם הרבה פחות רגשות אשם:

1. ניתן לאפות את הסופגניות ולא לטגנן. מכינים את בצק הסופגנייה כרגיל ומכניסים אותו לשקעים בתבנית של מאפינס, מכניסים לתנור עד הזהבה. הסופגניות האפויות מכילות מחצית מכמות הקלוריות של הסופגניות המטוגנות.

2. הולכים בכל זאת על טיגון? הוסיפו כמה שפחות סוכר לבצק. הסוכר משפיע על כמות השמן שסופגת הסופגנייה בשעת טיגונה.

3. נשמע מוזר, אך נכון. טיגון הסופגניות בשמן עמוק עדיף על פני טיגון במחבת כי כך נספג פחות שמן.

4. מומלץ להשתמש בשמן קנולה, שהוא שמן בריא יותר.

5. טיגון הסופגניות בטמפרטורה נמוכה מדי (170 מ”צ), יגביר את ספיגת השומן, וכאשר מטגנים אותן בטמפרטורה גבוהה יותר (185 מ”צ) ספיגת השמן תהיה קטנה יותר. יחד עם זאת, חשוב לזכור שטמפרטורה גבוהה מדי פוגעת באיכות השמן.

6. מומלץ להחליף את השמן כמה שיותר פעמים מפני שהחימום פוגע באיכותו. לא מומלץ לעשות שימוש חוזר באותו שמן.

7. גרם אחד של שומן מכיל 9 קלוריות, לעומת גרם אחד של פחמימה או חלבון, שמכיל 4 קלוריות. אפשר ליהנות ממאכלי החג כאשר אורח החיים הוא בריא וכולל תזונה מאוזנת מלווה בפעילות גופנית.

8. אפשר להחליט שאוכלים רק סופגנייה אחת או שתיים בחג ולהשתדל לעמוד בזה. לקבוע מראש באיזה מהאירועים הרבים נאכל סופגנייה. אין צורך להימנע לגמרי מאכילת סופגניות או לביבות, אבל לפעמים הדברים “מתחילים מהראש”, ותכנון מוקדם יכול לתרום לאכילה מאוזנת יותר במהלך החג.

9. בכדי לא לעלות במשקל בחופש ובמיוחד בחנוכה, כדאי להמשיך עם ארוחות מסודרות ופעילות גופנית. נצלו את החג לטיולים ולפעילות משפחתית מהנה.

10. אם התפריט שלכם מכיל גם ירקות, גבינות (עד 5%), לחם מלא, בשר רזה או דגים – סופגנייה אחת לא תזיק. יחד עם זאת, חשוב לזכור שסופגנייה אחת שווה כ – 500 קלוריות, כך שלא מומלץ להפריז.

11. כדאי לזכור שאת השמן ייעדו המכבים בעיקר להדלקת המנורה ולאו דווקא למאכל, כך שמי שרוצה לשמור על הדיאטה יכול לאמץ לעצמו את הרעיון

באדיבות היחידה לתזונה ודיאטה-מרכז רפואי אסף הרופא

לסוכרתיים- ממליצים מהמרפאה הרב-תחומית לסוכרת ילדים ונוער ב”אסף הרופא”:

מבוגרים וילדים סוכרתיים יכולים ליהנות בחנוכה ממאכלי החג- כל עוד נלקחת בחשבון כמות הפחמימות בהם.

בסופגניה אחת רגילה [שמשקלה 100 גרם] יש כ-400 קלוריות וכ-50 גרם פחמימות שהן קצת יותר מ-3 מנות פחמימה [שווה ערך לכ-3 פרוסות לחם]

בלביבה אחת בינונית [שמשקלה 40 גרם] יש כ-75 קלוריות וכ-8 גרם פחמימות, כך ששתי לביבות כאלו יספקו כמנת פחמימה אחת.

מומלץ לצרוך את הסופגניות והלביבות במקום פחמימות אחרות בתפריט [כגון: לחם, תפוחי אדמה, פסטה וכו’] ולא בנוסף אליהן.

בכל מקרה, עקב ערכן הקלורי הגבוה של הסופגניות [והלביבות] יש לצרוך אותן במתינות- בימי החג בלבד ולא יותר מסופגניה אחת ביום.

חשוב לזכור כי הסופגניה והלביבה הם מאכלים מטוגנים העתירים בשומן ולפיכך קצב ספיגת הסוכר לדם יהיה איטי יותר.

כלומר, הכוונה היא שרמת הסוכר בדם אחרי שעתיים יכולה עדיין להיות גבוהה ולרדת רק לאחר זמן ארוך יותר.

במטופלים עם משאבה מומלץ לשקול שימוש בבולוס מושהה [בפרט כשאוכלים סופגנייה]

חג חנוכה שמח

נמסר ע”י לשכת הדוברת

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה