הנחיות DSS חדשות לשימוש בניתוחים בריאטרים כטיפול בסוכרת סוג 2 (מתוך Annals of Surgery)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

ב-19 בנובמבר 2009 פורסמו ב- Annals of Surgery הנחיות חדשות של ה- Diabetes Surgery Summit (DSS), לשימוש בניתוחים בריאטרים כטיפול בסוכרת סוג 2.

לדברי חוקרי ה-DSS, בעבודות קודמות נמצא שניתוחים בריאטרים עשויים להוביל לשיפור מהיר במצב הסוכרת. השכיחות של ניתוחים בריאטרים עולה ברחבי העולם, הן לטיפול בחולים עם השמנת יתר וסוכרת, והן לטיפול בסוכרת לבדה. עם זאת, לא קיימים נתונים רבים בספרות על תפקידם של ניתוחים בריאטרים לטיפול בסוכרת, אין הנחיות ברורות בתחום, ולא נערכו די מחקרים קליניים להערכת הסיכונים והיתרונות של “ניתוחי סוכרת” אלו.

צוות ה-DSS שניסח את ההנחיות כלל 50 מומחים מרחבי העולם, ובספטמבר 2008 הוצגו ההנחיות ב-1st World Congress on Interventional Therapies for T2DM לדיון נוסף. על פי ההנחיות החדשות, גישות ניתוחיות לטיפול בסוכרת סוג 2 עשויות להתאים לחולים נבחרים, כולל חולים עם סוכרת לא מאוזנת ומדד מסת גוף (BMI) גבוה מ-35 ק”ג/מ2. בין הניתוחים האפשריים ניתן לציין מעקף קיבה (Roux-en-Y gastric bypass, RYBG), הנחת טבעת קיבה מתכווננת בגישה לפרוסקופית, או הטיה ביליאופנקראטית. אנשי ה-DSS ממליצים לערוך מחקרים קליניים נוספים, על מנת להעריך את תפקידם המדויק של ניתוחים אלו בחולים עם השמנה וסוכרת פחות חמורות, וכן לבחון מהו המנגנון העומד בבסיס השיפור בסוכרת בעקבות הניתוח.

להלן המלצות ה-DSS, על סמך דרגת העדות המדעית שלהן:

1.      במועמדים מתאימים לניתוח, בעלי מדד מסת גוף של 35 ק”ג/מ2 ומעלה וסוכרת סוג 2 לא מאוזנת למרות שינוי אורח חיים וטיפול תרופתי, ניתן לשקול ביצוע ניתוח של דרכי העיכול דוגמת מעקף קיבה (RYBG), הנחת טבעת מתכווננת בגישה לפרוסקופית, או הטיה ביליאופנקראטית, לטיפול במחלת הסוכרת (דרגת עדות מדעית A).

2.      במועמדים מתאימים לניתוח עם השמנת יתר קלה יותר (מדד מסת גוף 30-35 ק”ג/מ2) וסוכרת סוג 2 לא מאוזנת, ניתן לשקול ביצוע של ניתוח בריאטרי כקו טיפולי נוסף (דרגת עדות מדעית B). ניתוח מעקף קיבה (RYBG) עשוי להיות אפשרות ניתוחית מתאימה בחולים אלו (דרגת עדות מדעית C).

3.      במחקרים קליניים מוקדמים נמצאו תוצאות מבטיחות לגישות ניתוחיות חדשות (כגון duodenal-jejunal bypass, ileal interposition, sleeve gastrectomy ו-endoluminal sleeves). עם זאת, בשלב זה מומלץ על שימוש בגישות ניתוחיות אלו רק לאחר אישור המרכז הרפואי ובמסגרת מחקרית (דרגת עדות מדעית A).

4.      יש לנסח סטנדרטים ברורים על מנת להעריך את התוצאות הקליניות והפיזיולוגיות של ניתוחים בריאטרים לטיפול בסוכרת סוג 2 (דרגת עדות מדעית A).

5.      ה-DSS ממליץ לערוך מחקרים אקראיים מבוקרים נוספים, על מנת להעריך את היעילות והשימושיות של ניתוחים בריאטרים לטיפול בסוכרת סוג 2 (דרגת עדות מדעית A).

6.      יש לחקור את היעילות והבטיחות של ניתוחים בריאטרים לטיפול בסוכרת סוג 2 במטופלים עם מדד מסת גוף נמוך מ-35 ק”ג/מ2 (דרגת עדות מדעית A), ולזהות מדדים נוספים פרט למדד מסת הגוף, אשר עשויים לסייע בבחירת המועמדים המתאימים לניתוח (דרגת עדות מדעית A).

7.      מומלץ ליצור מאגר נתונים תקני, על מנת להעריך את השימוש האופטימאלי בניתוחים בריאטרים לטיפול בסוכרת סוג 2 בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-35 ק”ג/מ2 (דרגת עדות מדעית A).

8.      מחקרים בחיות עשויים לסייע להבין מהו מנגנון הפעולה המוביל לשיפור מחלת הסוכרת לאחר ניתוח בריאטרי (דרגת עדות מדעית A).

9.      מחקר בתחום הניתוחים הבריאטרים עשוי לספק הזדמנות חדשה להבנת התרומה של מערכת העיכול למטבוליזם הסוכר והמנגנונים הפתופיזיולוגיים של סוכרת סוג 2 (דרגת עדות מדעית A).

10.  על סמך הראיות הקיימות, ניתן לקבוע כי הירידה במשקל לאחר ניתוח להנחת טבעת קיבה מתכווננת בגישה לפרוסקופית, היא שאחראית לאיזון הסוכרת (דרגת עדות מדעית A). עם זאת, ייתכן שמנגנונים נוספים פרט לצריכה נמוכה יותר של מזון, אחראיים לאיזון הסוכרת לאחר ניתוחי מעקף קיבה, הטיה ביליאופנקראטית, ו- duodenal-jejunal bypass (דרגת עדות מדעית A). כמו כן, שינויים אנטומיים באזורים שונים של מערכת העיכול עשויים לעורר מנגנונים פיזיולוגיים שונים, המשפרים את מחלת הסוכרת (דרגת עדות מדעית B).

11.  מומלץ לעודד שיתוף פעולה בין האנדוקרינולוגים, המנתחים וחוקרים מתחום מדעי הבסיס, על מנת להעמיק את הבנת מנגנוני מערכת העיכול והבקרה המטבולית, ולשפר את הטיפול בסוכרת סוג 2 (דרגת עדות מדעית A).

12.  מומלץ להקים כוח משימה רב-מערכתי, הכולל אנדוקרינולוגים, מנתחים, וחוקרים מתחום מדעי הבסיס ומהתחום הקליני, אנשי אתיקה ומומחים נוספים, על מנת לפקח על המחקר וההתפתחות של ניתוחי סוכרת (דרגת עדות מדעית A).

אנשי ה-DSS מסכמים כי חולים עם מדד מסת גוף גבוה מ-35 ק”ג/מ2 וסוכרת סוג 2 לא מאוזנת, הם מועמדים אפשריים לניתוח בריאטרי. לדבריהם, ההמלצות עולות בקנה אחד עם הנחיות ה- National Institutes of Health וההנחיות החדשות של האיגוד האמריקאי לסוכרת, ומדגישות את התפקיד של ניתוחים בריאטרים במטופלים עם השמנת יתר.

Ann Surg. 2009.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

    יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

    מטרות הטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 2 כוללות שיפור המצב הבריאותי ואיכות החיים והשגת יעדים אלו כוללת מניעת התפתחות סיבוכים משנית לסוכרת, דחיית התקדמות המחלה ואף להביא לנסיגה של המחלה בשלבים מוקדמים. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי כמחצית או יותר מהאנשים עם סוכרת מסוג 2 אינם מאוזנים היטב, זאת חרף הזמינות של טיפולים חדשים ויעילים לאיזון רמות הסוכר בדם. […]

  • רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות נמוכות מאוד או גבוהות מאוד של HDL (או High-Density Lipoprotein) מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בנשים עם סוכרת מסוג 2, אם כי לא תועד קשר דומה בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. החוקרים כותבים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר הדוק בין רמות HDL נמוכות ובין הסיכון למחלת כליות משנית […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למעלה מ-5% מהמקרים של מוות פתאומי של תינוקות עשוי להיות קשור להשמנת-יתר אימהית. בארצות הברית מדווח בכל שנה על כ-3,500 מקרים של מוות פתאומי של תינוקות. לאחר מסעות פרסום בשנות ה-90 של המאה הקודמת שכללו המלצות על תנוחות שינה בטוחות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Darzalex Faspro לטיפול במיאלומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Darzalex Faspro לטיפול במיאלומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הרחבת ההתוויה למתן Darzalex Faspro (או Daratumumab ו-Hyaluronidase-fihj) בשילוב עם Bortezomib, Lenalidomide ו-Dexamethasone כטיפול אינדוקציה ומיצוק בחולים מתאימים להשתלה עם אבחנה חדשה של מיאלומה נפוצה. האישור התקבל לאחר סקירה מועדפת ומבוסס על נתוני יעילות ובטיחות ממחקר PERSEUS בתווית-פתוחה, שכלל 709 חולים מתחת לגיל 70 שנים […]

  • ניתוח בריאטרי עדיף על טיפול תרופתי בהפחתת סיבוכי רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Diabetes Complications)

    ניתוח בריאטרי עדיף על טיפול תרופתי בהפחתת סיבוכי רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Diabetes Complications)

    מתוצאות סקירה חדשה שפורסמו בכתב העת Journal of Diabetes Complications עולה כי במחקרים תצפיתיים ניתוח בריאטרי הוביל לירידה גדולה יותר בסיכון להתפתחות או החמרת כף רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2, בהשוואה לטיפול תרופתי, אך לא זוהה קשר דומה במחקרים אקראיים ומבוקרים. ההתערבות הבריאטרית מלווה בשיפור נוירופתיה סוכרתית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ניתוח […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה