מהו הסיכון לתמותה בחולים עם סרטן ערמונית המצויים במעקב פעיל? (Journal of Clinical Oncology)

מעקב פעיל אחר חולים עם סרטן ערמונית, עם הצעת התערבות במקרים של מחלה מתקדמת, הינה גישה בטוחה גם במקרים של מחלה בסיכון בינוני בגברים מעל גיל 70, כך עולה מתוצאות מחקר חדש בנושא.

לדברי החוקרים, למרות שבדיקות סקר ואבחנה מוקדמת של סרטן ערמונית מצמצמות את הסיכון לתמותה, קיים סיכון משמעותי לטיפול-יתר. עם זאת, מחקרים קודמים להערכת גישת המעקב בלבד (Watchful Waiting), ללא אפשרות טיפול, החלו לפני שבדיקת PSA הייתה זמינה לשימוש. כתוצאה מכך, שיעורי התמותה הספציפיים לממאירות יחסית גבוהים.

החוקרים העריכו את גישת המעקב בלבד, עם התאמת הטיפול בהתאם למאפיינים הביולוגיים של הגידול.  מדגם המחקר כלל חולים עם מחלה בעלת מאפיינים מעודדים (מדד גליסון של 6 ומטה, ערכי PSA של 10 ננוגרם למ”ל ומטה) וכן חולים מעל גיל 70 עם ערכי PSA עד 15 ננוגרם למ”ל או מדד גליסון של עד 7. טיפול רדיקאלי הוצע במקרה וזמן הכפלת רמות PSA עמד על פחות משלוש שנים, או במקרים של התקדמות היסטולוגית.

קבוצת החולים בעלת מאפיינים מעודדים של המחלה היוותה 83% מכלל המשתתפים במחקר.

מבין 450 גברים (חציון גיל של 70.3 שנים, חציון מעקב של 6.8 שנים), רק חמישה מתו בעקבות סרטן ערמונית בתוך עשר שנים מהאבחנה. שיעורי ההישרדות הספציפיים לאחר חמש שנים ולאחר עשר שנים עמדו על 99.7% ו-97.2%, בהתאמה. חמשת החולים שמתו בשל סרטן ערמונית אובחנו עם מחלה מתקדמת, והוצע להם טיפול רדיקאלי (הקרנות או ניתוח), כאשר שני חולים דחו הצעה זו.

שיעורי ההישרדות הכוללים עמדו על 78.6%, כאשר מרבית החולים מתו מסיבות אחרות.

125 חולים טופלו באופן רדיקאלי, וב-10 נוספים ניתן ADT (Androgen Deprivation Therapy) בלבד. מבין 117 החולים עבורם היה מידע זמין אודות רמות PSA לאחר הטיפול, ב-59 חולים (50.4%) תועד כשלון PSA.

בנוסף, החוקרים מצאו כי לא תועדה התקדמות קלינית באף אחד מהחולים הלא-מטופלים היציבים. במדגם כולו, שיעור כשלון PSA עמד על 13%, דומה לשיעורים לאחר כריתת ערמונית רדיקאלית, או טיפול קרינתי בחולים עם מאפיינים מעודדים של המחלה. יתרה מזאת, החוקרים מוסיפים כי כישלון PSA אינו מעיד על תמותה כתוצאה מסרטן ערמונית.

J Clin Oncol 2009

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה