דרמטולוגיה

לרגל שבוע סרטן העור כמה בשורות ועדכונים מהאגודה למלחמה בסרטן: שיזוף לא בהכרח סקסי, השיזוף ללא שמש עלול להיות מסוכן, והבדיקות היזומות מעלות משמעותית את מס’ המאובחנים מידי שנה

פרופ’ אליעזר רובינזון, יו”ר האגודה למלחמה בסרטן הודיע היום במסיבת עיתונאים על פתיחת “שבוע המודעות למניעת סרטן העור ולגילויו המוקדם” שיערך בין ה 26 ביוני ועד ל- 1 ביולי 2005. במהלך שבוע זה, תפתחנה במסגרת מבצע מיוחד, כ – 400 תחנות לגילוי מוקדם של סרטן העור בכל רחבי הארץ ממעלות שבצפון ועד אילת שבדרום, בשיתוף קופות החולים, האיגוד הישראלי לרפואת עור והאיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית. בתחנות יערכו בדיקות חינם לכלל הציבור, ללא תלות בחברות באחת מקופות החולים. כך למשל, חבר קופת חולים מכבי יוכל להיבדק חינם בתחנה לגילוי מוקדם הקרובה למקום מגוריו והשייכת לשירותי בריאות כללית.

מירי זיו מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן מסרה כי: “מאז יזמנו לראשונה את מבצע שבוע המודעות לסרטן העור, לפני כ – 13 שנים, עלה שיעור האבחון המוקדם של מלנומה פי 3 בקרב נשים ופי 2 בקרב גברים“.

המבצע שייערך במהלך שבוע זה ילווה במסע הסברה בטלוויזיה, ברדיו ובעיתונות מטרתו להניע את הציבור הישראלי להיבדק בתחנות אלו במסגרת המבצע, שנועד להגביר את המודעות למניעת סרטן העור ולגילויו המוקדם. רשימת תחנות הבדיקה על פי חלוקה לאזורים, תפורסם בעיתונות המקומית ובאתר האינטרנט של האגודה למלחמה בסרטן בכתובת www.cancer.org.il .

בנוסף, ניתן לפנות למוקד ה’טלמידע’ של האגודה למלחמה בסרטן המאויש 24 שעות ביממה, לבירור כתובת תחנה הסמוכה למקום המגורים, ולקבלת עלוני מידע לילדים ולמבוגרים שנכתבו על ידי מומחים בתחום סרטן העור בטלפון 1-800-599-995. עלוני המידע מופיעים בשפות עברית, רוסית וערבית.

פרופ’ אליעזר רובינזון, יו”ר האגודה למלחמה בסרטן: “אנו קוראים לציבור בישראל לבוא ולהיבדק במהלך שבוע זה, ולנהוג בחוכמה בחשיפה לשמש גם במהלך כל השנה. כמו כן, אנו ממליצים להיבדק אחת לשנה אצל רופא עור ובמידה ועל עורכם הופיעו נקודות חן חדשות או שנתגלו שינויים בגודלן וצבען של נקודות חן קיימות יש לפנות בהקדם לרופא”.

     

דר’ מיכה ברחנא, מנהל רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות מסר כי: “מלנומה ממאירה של העור מהווה את המחלה הממארת המשמעותית ביותר הפוגעת בעור כאשר גורם התחלואה המרכזי הנו חשיפה לשמש. שיעורי התחלואה בישראל הם מן הגבוהים בעולם אחרי אוסטרליה וניו-זילנד ודומים לשיעורי התחלואה באוכלוסייה הלבנה בארה”ב ונורווגיה. כ- 940 חולים חדשים מאובחנים מדי שנה בשנים האחרונות (2003-2004)  כאשר מדובר במספר חולים מעט נמוך יותר מאשר זה שדיווחנו בשנים שעברו (950). השינוי המשמעותי שאנו רואים בשנים האחרונות הנו ירידה בשיעורי ההארעות (שיעור החולים החדשים) המאובחנים בישראל בשנים האחרונות. כבר לפני שנתיים דיווחנו על  כך ששיעורי ההארעות המתוקננים לגיל של המחלה בישראל בנשים נמצאים במצב יציב, דהיינו העלייה בשיעורי התחלואה שאפיינה את ישראל בעשורים האחרונים פסקה. כעת, שברשותנו נתונים אודות שיעורי ההארעות גם בשנים 2002-2004 ניתן לומר כי שיעורי המלנומה גם  בגברים וגם בנשים החלו לרדת”

נאוה עינבר, דוברת האגודה למלחמה בסרטן הפריכה את הטענה לפיה “שזוף – זה סקסי” ודיווחה כי: “סקר חדש שערכה האגודה למלחמה 78% מהציבור חושבים כי גבר או אישה בעלי מראה לא שזוף יכולים להיות סקסיים. רק 12% מהציבור חושבים כי מי שלא שזוף לא יכול להיות סקסי  ול – 10% מהציבור אין עמדה בנושא.

הסקר נערך באמצעות מכון מותגים בחודש יוני 2005. בין תשובות המשתתפים בסקר, על פי פילוח סוציו דמוגרפי, ניכרו הבדלים. העמדה כי “לא שזוף – זה סקסי”, פופולרית יותר בקרב נשים וגברים בגילאי 35 – 44 כאשר 86% מהם סברו כי גברים או נשים בעלי מראה לא שזוף יכולים להיות סקסיים, בקרב אלמנים או גרושים ללא ילדים, כאשר 90% מהם גם סברו כי לא שזוף זה סקסי, ובקרב שכירים בעלי תפקיד ניהולי כאשר 93% מהם סברו כך. הגדילו לעשות תושבי השרון (95%) הבטוחים כמעט במאה אחוז כי מראה לא שזוף יכול להראות סקסי. ככלל, מצביע הסקר כי מעט יותר גברים מאשר נשים חושבים כי מראה לא שזוף יכול להיות סקסי. 79% מהגברים שהשתתפו בסקר חושבים כי גבר או אישה בעלי מראה לא שזוף יכולים להיות סקסיים, לעומת הנשים, ש- 77% מהן סבורות כי גבר או אישה בעלי מראה לא שזוף יכולים להיות סקסיים.

פרופ’ אליעזר רובינזון, יו”ר האגודה למלחמה בסרטן ציין במסיבת העיתונאים כי: “ככל הידוע כיום למומחי העור בארץ ובעולם אין שום תכשיר המסוגל להגן על העור באופן מלא ומוחלט מפני קרינת UV. קיימת הפרדה בין יכולת ההגנה של התכשירים מפני קרינת UVA ולבין יכולת ההגנה מפני קרינת UVB. רמת ההגנה של תכשיר מפני קרינת UVB איננה הרמטית ואף פעם לא ניתן למנוע באופן מוחלט את הפגיעה בעור. בהתייחס להגנה מפני קרינת UVA, התקן שנקבע באוסטרליה מציין הגנה של כ –  90%. כמו כן, בעת השימוש בתכשירים אלו, ההגנה הינה אינדיבידואלית ומותנית בצבע העור ובמאפייניו. מכאן נובע כי משך ההגנה של העור משתנה ומותנה בגורמים נוספים, כגון: חשיפה למים, זיעה, חול, שפשוף וכדומה, המפחיתים את ההגנה שנבדקה בתנאי מעבדה ולא בשימוש יום יומי בבני אדם.

מאמצי ההסברה של ארגוני הבריאות בארץ ובעולם נועדו להעלות את המודעות לחשיבות ההגנה מפני קרינת השמש, כאשר ההתייחסות לתכשירי הגנה היא כקו הגנה אחרון, לאחר שמירה על כללי הזהירות של אמצעי ההגנה המומלצים מפני קרינת השמש, הימנעות מחשיפה לשמש בין השעות 10:00 – 16:00, בהן עוצמת קרינת השמש היא מירבית, כיסוי הגוף בלבוש מלא ומגן, הכולל שרוולים לפחות עד המרפק, ומכנסיים, רצוי ארוכים. חבישת כובע המגן על הפנים והעורף מפני השמש, הרכבת משקפי שמש, שהייה בצל כשנמצאים בחוץ, וכקו הגנה אחרון לכל אמצעי הגנה אלו, יש למרוח את העור הנותר חשוף לשמש בשכבה נדיבה של מסנן קרינה עם מקדם הגנה של 15 ומעלה. אנו מדגישים כי תכשירי ההגנה מיועדים לשימוש רק במקביל לשאר אמצעי ההגנה האחרים, וכי אין ביכולתם להגן באופן מוחלט על העור”.

בעלי סיכון גבוה לחלות במלנומה ממאירה של העור

בעלי סיכון גבוה לחלות במלנומה ממאירה של העור הנם אנשים, אשר בשל תכונותיהם הגופניות או עיסוקיהם, שייכים לאוכלוסיה הנמצאת בסיכון גבוה לפתח מלנומה ממאירה של העור, בגיל צעיר יחסית. בקבוצה זו נמצאים אנשים בהירי עור בעלי שיער בהיר, בלונדיני או ג’ינג’י ובעלי נמשים, מי שעורו נצרב בקלות, בעלי מספר רב של שומות (למעלה מ- 20), מי שקרוב משפחתו חלה בסרטן עור ומי שבילדותו נחשף לשמש רבות, ונכווה וכן אנשים שבתוקף עיסוקם או תחביבם נמצאים זמן ממושך בשמש, כמו ימאים, חקלאים, העוסקים בבניין וכד’. צוללנים, גולשים, שחיינים והעוסקים בספורט ימי אחר, הנחשפים לשמש כשעורם רטוב, וכך סופג קרינה בעוצמות גבוהות, המוחזרת מהמים. באגודה למלחמה בסרטן ממליצים לאנשים אלה לנקוט באמצעי זהירות מוגברים ולהימנע ככל הניתן לחלוטין מחשיפה לקרני השמש ואף מעקב ובדיקה תכופה של העור המהווה גילו מוקדם אשר יכול להציל את חייהם. לאחרונה נפתחה במרכז הרפואי שיבא בתל השומר מרפאה לתיעוד ומעקב אחר אנשים בעלי סיכון מוגבר לחלות במלנומה. המרפאה נפתחה הודות לתמיכת האגודה למלחמה בסרטן והיא מציעה הערכה ראשונית ומעקב תקופתי תוך שימוש במכשור טכנולוגי ייחודיי ומשוכלל.

ד”ר ניר נתנזון, מנהל המרפאה לתיעוד ומעקב וחבר ועדת העדכון לנושא סרטן העור באגודה למלחמה בסרטן מציין כי: “מדובר בשירות חדשני, אשר יאפשר לגלות מלנומה בשלב מוקדם יותר ולפיכך לשפר את סיכויי הריפוי. יתרונות המרפאה הן יצירת תיעוד ויזואלי אובייקטיבי של המצב ההתחלתי של השומות וכן צילומים עוקבים של כל הגוף ושל שומות בודדות. כך ניתן לאתר שינויים בשומות והופעת שומות חדשות בקלות רבה יותר (ובטרם יבחין בכך הנבדק או הרופא) – שינויים שעלולים להצביע על הופעת מלנומה. מלבד הצילומים הרגילים שומות בודדות תצולמנה בצילום דרמוסקופי. דרמוסקופיה הינה שיטה אופטית ייחודית לאבחון נגעי עור. אשר הוכחה כמעלה במידה משמעותית את רגישות האבחנה של מלנומה, וכשיטה אשר גם חוסכת בביצוע ביופסיות (ניתוחים) מיותרים. במחקרים שפורסמו בעולם עולה כי אצל חולים, אשר עקבו אחריהם באמצעות צילום כל גופי ודרמוסקופי, גילו מלנומות בשלב מוקדם יותר (עקב שינויים קלים שהיו גלויים רק למצלמה ולדרמוסקופ)- גילוי המאפשר ריפוי במרבית המקרים “.

עוד נחשבים בעלי סיכון גבוה הם אנשים אשר נוטלים תרופות המגבירות את רגישות העור לקרינת השמש, מי שעבר השתלת איברים כמו כליות, לב, כבד או אחר, ומטופל באופן קבוע בתכשירים המדכאים את מערכת החיסון וחולי סרטן המטופלים בכימותרפיה. כאמור באגודה למלחמה בסרטן ממליצים לאנשים אלה לנקוט באמצעי זהירות מוגברים ולהימנע ככל הניתן לחלוטין מחשיפה לקרני השמש. בין הצעדים החיוניים, יש להקפיד להישאר בצל בעת שהייה מחוץ למבנה סגור, ובעת שהייה בשמש יש להקפיד להיות לבוש בחולצה וכובע, לפחות. אמצעי הגנה חיוני נוסף, שאינו יכול לבוא לבדו, הוא השימוש במסנן קרינה בעל מקדם הגנה גבוה אשר מהווה למעשה קו הגנה אחרון, לאחר שמירה על כל כללי הזהירות שפורטו. בנוסף, מומלצים חבישת כובע בכל יציאה מהבית והרכבת משקפי שמש כל ימות השנה. באגודה למלחמה בסרטן מדגישים כי תכשירי ההגנה מיועדים לשימוש רק במקביל לשאר אמצעי ההגנה האחרים, וכי אין ביכולתם להגן באופן מוחלט על העור.

האגודה למלחמה בסרטן מפרסמת המלצות לציבור להתנהגות חכמה בשמש:



  • יש להימנע ככל הניתן מחשיפה לשמש בין השעות 10:00 – 16:00.


  • יש לכסות את הגוף בלבוש מלא ומגן.


  • יש לחבוש כובע שיגן על הפנים.


  • יש להרכיב משקפי שמש.


  • כאשר שוהים בחוץ – יש לשהות בצל!!!


  • יש למרוח את העור הגלוי לשמש בשכבה נדיבה של מסנן קרינה עם מקדם הגנה של 15 ומעלה.


  • יש להרבות בשתייה.

כובעים המיועדים להגנה מפני נזקי השמש

האגודה למלחמה בסרטן ו”שנקר”- בית הספר הגבוה להנדסה ולעיצוב, הכריזו על שיתוף פעולה מיוחד אשר במסגרתו הכינו סטודנטים לעיצוב אופנה כובעים המיועדים להגנה מפני נזקי השמש. הסטודנטים נתבקשו לעצב כובעים מקוריים, מיוחדים ומעוצבים, אך יחד עם זאת, על הכובעים לענות על קריטריונים המתבקשים מכובע כאמצעי הגנה על העור, למשל שיהיה רחב שוליים, שקרני השמש לא יוכלו לעבור דרכו וכו’.

נאוה עינבר, דוברת האגודה למלחמה בסרטן: “שיתוף הפעולה בינינו נוצר לרגל שבוע מודעות העור וגילויו המוקדם המתקיים בישראל בין התאריכים 26 ביוני ל 1 ביולי 2005. במסגרת שבוע המודעות לסרטן העור מעוניינת האגודה למלחמה בסרטן לעודד את הציבור הרחב לחבוש כובע בזמן היציאה לשמש כאמצעי הגנה יעיל והכרחי מחד אך כאביזר אופנתי מאידך”.

על חשיבות חבישת כובע בשמש

על מנת למנוע את נזקי השמש, יש צורך, בין השאר, להתלבש בקפידה ולכסות ככל האפשר את הגוף במהלך חשיפה לשמש. אולם, את הפנים והצוואר לא ניתן “להלביש”. לכן לא מפתיע כי הפנים הם איבר הנוטה להישרף ולהשתזף בשמש, והם אף אחד מאיברי הגוף בהם נוטה להתפתח מלנומה. על הפנים ניתן להגן במספר אמצעים, אך האמצעי החשוב ביותר להגנת הפנים הוא חבישת כובע בחשיפה לשמש המסייע במקביל להגן גם על האוזניים והעורף.

המלצת האגודה למלחמה בסרטן לבחירת כובע יעיל להגנה מפני השמש:



  • מומלץ לחבוש כובע עשוי מאריג צפוף אשר אינו מאפשר לקרני השמש לחדור.


  • מומלץ לחבוש כובע העושה צל על הפנים, האף, הצוואר והאוזניים.


  • מומלץ לחבוש כובע נוח, אך הדוק לראש ברצועת המצח.


  • ככל שצבע הכובע כהה יותר כך יחדרו פחות קרני שמש.


  • מומלץ לחבוש כובע הנשאר יציב וקבוע על הראש במידה ויש רוח, ו/או במהלך פעילות ותזוזה.

הכובע מהווה אחד מאמצעי ההגנה מפני נזקי השמש בלבד. על מנת להתגונן מפניה ביעילות יש לקיים את כל ההמלצות לציבור הרחב להתנהגות נכונה בחשיפה לשמש, שכאמור, חבישת כובע הינה רק המלצה אחת מתוכן. אמצעי ההגנה מפני קרינת השמש עליהם ממליצה האגודה למלחמה בסרטן הינם: הימנעות מחשיפה לשמש בין השעות 10:00 – 16:00, בהן עוצמת קרינת השמש היא מירבית, השעות הבטוחות הן לפני 10:00 ואחרי 16:00, כיסוי הגוף בלבוש מלא ומגן, הכולל: שרוולים לפחות עד המרפק, ומכנסיים רצוי ארוכים. כאמור, חבישת כובע המגן על הפנים והעורף, הרכבת משקפי שמש, ושהייה בצל כשנמצאים בחוץ. כקו הגנה אחרון לכל אמצעי הגנה אלו יש למרוח את העור שנותר חשוף בשכבה נדיבה של מסנן קרינה עם מקדם הגנה של 15 ומעלה.

שיזוף ללא שמש

האגודה למלחמה בסרטן מתריעה מפני תופעה חדשה יחסית בארץ ובעולם של שימוש בתכשירים להעמקת גוון השיזוף של העור במריחה, בבליעה, בהתזה  או באמצעות שתל תת עורי. חומרים אלו אינם מגינים מפני קרני השמש על אף שהם מעניקים לעור גוון שזוף. מדובר בתכשירים אשר משווקים כבר כמה שנים ברחבי העולם ועתה הפכו לאופנה גם בישראל.

התכשירים אשר מיועדים למריחה או התזה על פני העור (במקלחת) מכילים חומר הנקרא דה הידרוקסי אצטון אשר בעת מגעו עם שכבת העור העליונה יוצר גוון שזוף הנותר על פני העור למשך כשלושה ימים עד שבוע. הבעיה העיקרית בשימוש בתכשירים אלו היא הביטחון המוטעה של המשתמשים בהם שהתכשירים מספקים הגנה כלשהי. האגודה למלחמה בסרטן מתריעה כי הגוון השזוף אינו מגן על העור מפני קרני השמש המזיקות, ועל כן יש צורך להשתמש במסנני קרינה המותאמים לגוון הבהיר המקורי של העור, ללא קשר לגוון השזוף שנוצר בעקבות מריחת או התזת התכשיר. תכשירים נוספים, המיועדים ללקיחה דרך הפה (כ”גלולות שיזוף”), הם סוגים מסוימים של בטה קרוטן (החומר האדום – כתום המצוי בגזר, עגבניות, גמבה וכד’).

חומר זה גורם ליצירת גוון צהבהב – כתום – אדום לעור הגוף, אשר מזכיר במקצת גוון שזוף, אך אינו משחים את העור כפי שעושה שיזוף רגיל. האגודה למלחמה בסרטן מתריעה כי לא זו בלבד שהגוון הכתום אינו מגן על העור מפני קרני השמש המזיקות, אלא שישנם מחקרים אשר מצביעים על כך שכמויות גדולות של בטה קרוטן עשויות ליצור נזק לכבד. כמו כן, “גלולות השיזוף” אינן מאושרות לשימוש על ידי רשויות הבריאות. התכשירים נוספים הנמצאים בפיתוח כשתל תת עורי מכילים מלנוטן ((Melanotan, תרופה המחקה את פעילות הורמון בשם אלפא Msh, אשר מגביר את יצור המלאנין בגוף. תכשירים אלה גורמים ליצור מוגבר של מלאנין, היוצר גוון עור כהה יותר. האגודה למלחמה בסרטן מתריעה כי גוון זה, על אף שהוא כהה, אינו מגן על העור מפני קרני השמש המזיקות.

מקבץ מחקרים מהעולם על נזקי שמש וסרטן העור 2005

מחקר חדש שנערך במחלקה לדרמטלוגיה באוניברסיטת אלאבמה בארצות הברית קובע כי לצמח הגדילן המצוי (Milk thistle) תכונות המסוגלות לפעול למניעת סרטן העור. במחקר שבדק את השפעת המרכיב Silymarin אשר מבודד מתוך זרעי צמח הגדילן,  נמצא כי למרכיב זה תכונות היכולות למנוע את שיפעולם של תהליכים סרטניים הנובעים מחומר מסרטן כימי או מקרינת האור. מחקרים רחבים שנערכו במעבדה  הראו כי לסילימרין תכונות אנטי-אוקסידנטיות, אנטי דלקתיות ואף תכונות המחזקות את המערכת החיסונית. תכונות אלו, כפי הנראה, גרמו, בתנאי מעבדה, לעצירת תהליכים סרטניים בתאים. מסקנת החוקרים הייתה כי הסילימרין הינו חומר מבטיח, בטוח מבחינה פרמקולוגית, אשר ניתן לנצלו למניעה של סרטן העור בבני אדם. יותר מכך, ניתן לשקול  הוספתו למרכיבי מסנני הקרינה הקיימים ובכך להעלות את מידת יעילותם כנגד קרינת השמש המזיקה. המחקר פורסם בינואר 2005 בעיתון המדעי International Journal of Oncology.

מחקר חדש, שנערך באיטליה ופורסם באפריל 2005 , מצביע על תכונותיו המיוחדות של מרכיב בשמן הזית, הקרוי DOPET, כמונע נזקים המתרחשים בתאי עור שניזוקו כתוצאה מחשיפה לקרינת UVA. במחקר נעשה ניסוי בתאי מלנומה אנושיים בתנאי מעבדה שנחשפו לקרינת UVA. המרכיב DOPET מנע את עליית הסמנים (markers), המעידים על פעילות חימצון מזיקה המתרחשת בתאים כאשר הם נחשפים לקרינה האולטרה סגולה. חשוב לציין כי כאשר נעשה שימוש בריכוז גבוה של מרכיב זה  נצפה עיכוב התהליכים המזיקים  בתאי העור המוקרנים. ממצאים אלו מאששים את ההנחה הידועה כי החימצון בתאים מהווה מרכיב עיקרי בתהליך הסרטני הנגרם על ידי קרינת ה- UVA. החוקרים מדגישים כי המינון הנדרש של המרכיב DOPET צריך להלקח בחשבון כאשר מיוצרים מוצרים עם שמן זית בתעשיית הקוסמטיקה והאוכל. המחקר פורסם בעיתון Free Radical Biology & Medicine.

ניתוח נתוני תחלואת המלנומה  הנרשמים על-יד שרותי רישום הסרטן בארצות שונות באירופה, מגלה תופעה מסקרנת: יותר מקרי מלנומה מאובחנים במהלך חודשי הקיץ. תוצאות ניתוח זה, אשר התפרסמו בינואר 2005 בכתב העת היוקרתי European Journal of Cancer, מצביעות על מורכבותה של התופעה. לדעת החוקרים, הגורמים הם חברתיים וסביבתיים. בחודשי הקיץ עולה בדרך כלל רמת המודעות הציבורית לצורך בבדיקות העור, זאת בדרך כלל בעקבות מסעות סברה נרחבים. בנוסף, גוברות הפניות לבדיקות בעקבות גילוי של פגעי עור רבים, אשר היו מכוסים על-ידי בגדי החורף. בדיקות אלה אכן מביאות לעליה במקרי המלנומה המתגלים. עם זאת, דווקא באזורי הגוף שאינם מכוסים בחורף, כגון הידיים, נצפתה העליה המשמעותית ביותר. לדעת החוקרים, הסיבה לכך נעוצה בחשיפה לקרינת השמש המתרחשת עם תחילתו של אותו קיץ, אשר מאיצה  את התהליך הסרטני הסמוי.

במחקר חדש שנערך במחלקה לדרמטולוגיה באוני’ טובינגן שבגרמניה, נבדקו במשך שלוש שנים 1,232 ילדים בגילאי שנתיים עד שבע מהערים בושום ושטוטגרט, במטרה לבודד את גורמי הסיכון העיקריים להתפתחות שומות בעור. במהלך המחקר נערכו ספירה ואפיון של סוגי השומות שנתגלו על עור הילדים. הוריהם עברו ראיונות שכללו שאלות הערכה בנושא חשיפתם לשמש, אופי הכוויות, מספר הפעמים בהם נחשפו ילדיהם לקרינת השמש ואימוץ התנהגות נכונה בחוץ כמו גם ספירת השומות על זרועותיהם של ההורים.  סיכום הממצאים העלה כי  מספר גבוה של שומות היה קשור במאפייני העור של הילד כמו עור בהיר או מנומש, בגורמים המאפיינים את הורי הילד כמו מספר השומות על הזרועות של האב והאם, בעובדה שהורה אחד לפחות היה ממוצא גרמני ובגורמים סביבתיים כמו חשיפה בינונית לשמש בזמן חופשות וחשיפה בינונית מתמשכת לשמש בסביבת הבית. כוויות היוו גורמי סיכון חשובים להתפתחות שומות. החוקרים מדגישים כי החשיפה המצטברת לשמש הייתה הגורם הסביבתי המשמעותי החשוב ביותר להתפתחות שומות אצל הילדים בין אם הילד נחשף חשיפה בינונית ממושכת ובין חשיפה גבוהה במשכי זמן קצרים. בנוסף מדגישים החוקרים כי מקדמי הבריאות צריכים לתת דגש על מניעת היחשפות לשמש במיוחד בקרב ילדים עם עור בהיר וילדים להורים בעלי מספר רב של שומות. המאמר התפרסם בעיתון International Journal of Cancer.

תמונה – מעצב: אבשלום רווה, צילום: ישראל הדרי.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה