המעבדה הרפואית

האם ל-CRP יש יכולת הגנה בחולים עם מצוקה נשימתית חריפה ? (מתוך Chest)

הסקירה נערכה בהמלצת פרופ’ מיכאל מאיר, עורך מדור המעבדה הרפואית

ממחקר חדש עולה כי C-Reactive Protein (CRP) עשוי להגן על חולים עם ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome). במידה וממצאים אלו יאושרו באוכלוסיות נוספות ובמחקרים אחרים, הממצאים יובילו להערכה מחודשת של חשיבות ה- CRP במחלה.

ידוע כי לרמת CRP חשיבות פרוגנוסטית ו/או אבחנתית במחלות רבות, בהן אלח-דם, דלקת ריאות, מחלת עורקים כליליים, שבץ ומחלה ריאומטית.

במחקר הפרוספקטיבי נבדקו רמות CRP בדם בחולים עם ARDS מוקדם. המחקר כלל 177 חולים שאושפזו ליחידות טיפול נמרץ, עם גורמי סיכון ל-ARDS. החוקרים מדדו את ריכוז CRP בתוך 48 שעות מהופעת ARDS. התוצאות כללו את שיעורי התמותה לאחר 60 ימים, מדדי ODS (Organ Dysfunction Score) לאחר 28 ימים, ומספר הימים ללא-הנשמה. החוקרים מצאו כי ריכוז CRP היה גבוה יותר משמעותית בחולים ששרדו ARDS, בהשוואה לאלו שלא-שרדו (חציון, 176.5 מ”ג לליטר לעומת 133.5 מ”ג לליטר), וכי בחולים עם רמת CRP גבוהה יותר הפגיעה בתפקוד האיברים הייתה קלה יותר במשך הזמן, עם מספר גדול יותר של ימים ללא-הנשמה, בהשוואה  לתוצאות עם רמות CRP נמוכות יותר.

נמצא קשר בין עליה ברמת CRP ובין סיכויי הישרדות גבוהים יותר משמעותית לאחר 60 ימים, הבדל שנותר לאחר חישוב בניתוח רב-משתנים. ההבדל הגדול ביותר בתמותה תועד בין חולים בשני העשירונים העליונים לבין שני העשירונים התחתונים של רמות CRP.

החוקרים משערים כי רמת CRP נמוכה מעודדת גיוס נויטרופילים לריאה, להם תפקיד חשוב בנזק הריאתי. מצד שני, רמת CRP גבוהה מעכבת גיוס נויטרופילים לריאה, כמו גם פונקציות אחרות של נויטרופילים.

Chest 2009; 136: 471-480

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה