ילדים

שינויים אפידמיולוגים בהיארעות מוות פתאומי בתינוקות, Lancet, מתוך jc 458

האבחנה  של  SIDS  – מוות פתאומי בתינוק, מתבססת על מספר מאפיינים:

מוות פתאומי, בלתי צפוי, מוות בשנת החיים הראשונה

סיבת המוות לא מתגלה בבדיקה לאחר המוות שנערכה לפי פרוטוקול מוסכם

עיון בתולדות העבר ובנסיבות המוות לא מספק הסבר מניח את הדעת לסיבת המוות.

מספר אירועי “מוות פתאומי” המתרחשים בחודש הראשון לחיי התינוק ולאחר

החודש השמיני הוא קטן, כלומר רוב מקרי ה SIDS מתרחשים מהחודש השני לחיים ועד לחודש התשיעי. גורמי הסיכון הם מין זכר, פגות, משקל לידה נמוך ושכיבה על הבטן או על הצד. גורמי סיכון נוספים הם מצב כלכלי ירוד, עישון בעת ההריון, אמהות בגיל צעיר מאד ולחלופין משפחות מרובות ילדים. גם שכיבה במיטה אחת או בספה אחת עם אדם נוסף מתבררים כגורמי סיכון.

במערב אנגליה התמנה צוות רופאים כדי לחקור את מקרי המוות שאובחנו כ SIDS .  במשך 20 שנה עקבו החוקרים אחר כל מקרה שנחשד כ SIDS. במקרים רבים הגיע הרופא לביקור תוך 4 שעות מאז אירוע המוות.

כבר בשנת 1991הובא למודעות הציבור הסכנה הכרוכה בשכיבה על הבטן.

מוסדות בריאות הציבור הדריכו את האמהות לא לתת לתינוקות לישון על הבטןללא השגחה. מאוחר יותר התברר כי שכיבה על הצד גם היא מסוכנת, כי התינוקות נוטים להתהפך על הבטן.

הדרכת האמהות בסכנה הכרוכה בשכיבה על הבטן ועל הצד נשא פרי. נרשמה ירידה משמעותית במספר מקרי המוות של מוות פתאומי.

במחוז שנחקר מונה האוכלוסייה כ  900.000 בני אדם ובעשרים השנים האחרונות נרשמו 369 מקרי מוות בלתי צפויים. בבדיקה מדוקדקת לסיבות המוות ירד מספר מקרי ה  SIDS  בכל אנגליה לכ  300 מקרים. ב  69 מקרים נמצאו זיהומים סמויים שגרמו למות התינוקות.

מקרי המוות פתאומי באנגליה כולה ירד מ 1600 מקרים לשנה ל 300 מקרים לשנה לאחר הדרכת האמהות. נתון חשוב שהתברר בעת המחקר מראה מספר מקרי המוות במשפחות ברמה סוציו-אקונומית טובה וגם במשפחת במצב כלכלי ירוד, פחת, אך יותר במשפחות ללא בעיות כלכליות. ואילו אחוזי מקרי ה SIDS   באוכלוסייה סוציו-אקונומית חלשה נשאר גבוה. 75% ממקרי ה SIDS  היו ממשפחות בדרגה סוציו-אקונומית 4  בלטו בהם משפחות עם הורה אחד מובטל, משפחות חד-הוריות ואמהות שטרם מלאו להן 16 שנה.

החוקרים מסכמים את ממצאיהם: הדרכת האמהות שלא להשכיב תינוקות על הבטן או על הצד לפני השינה צמצם את מקרי המוות ממוות פתאומי בצורה משמעותית ואילו אחוז התינוקות שבאוכלוסייה החלשה שמתו באירוע של SIDS גדל.

החוקרים מבדילים בין bed-sharing   דהיינו שכיבה באותה המיטה לביןco-sleeping שזה שכיבה משותפת על הספה. החוקרים בודדו את המקרים והראו שמספר מקרי SIDS כתוצאה משכיבה במיטה אחת פחת ואילו מספר מקרי SIDS משכיבה משותפת על הספה גדל.

הערת העורך: המאמרים מבחינים בין תנוחת התינוק בשינה לבין המצב הסוציו-איקונומי, המשפיעים על אחוזי התמותה. בתחום של תנוחת התינוק, אנו כרופאים  יכולים להשפיע. אבל במקרים של הורה מובטל או אמה צעירה כאן מתגלה אזלת ידינו.

המאמר הופיע בעיתון Lancet    מיום 28 בינואר 2006.


Major epidemiological changes in sudden infant death syndrome: a 20 year population based study., Blair PS, Sidebotham P,  Lancet 2006;367:314-19.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה